در پیدایش انحرافات اجتماعی و رفتارهای نابهنجار و آسیب زا عوامل متعددی به عنوان عوامل پیدایش و زمینه ساز میتواند مؤثر باشد عواملی همچون :
عوامل فردی: جنس، سن، وضعیت ظاهری و قیافه، ضعف و قدرت، بیماری، عامل ژنتیک و….
عوامل روانی: حساسیت، نفرت، ترس و وحشت، اضطراب، کم هوشی، خیال پردازی، قدرت طلبی، کم رویی، پرخاشگری، حسادت، بیماری های روانی و…
عوامل محیطی: اوضاع و شرایط اقلیمی، شهر و روستا، کوچه و خیابان، گرما و سرما و….
عوامل اجتماعی: خانواده، طلاق، فقر، فرهنگ، اقتصاد، بی کاری، شغل، رسانه ها، مهاجرت، جمعیت و… .
از آنجا که ممکن است در پیدایش هر رفتاری، عوامل فوق و یا حتی عوامل دیگری نیز مؤثر باشد، از این رو، نمی توان به یک باره فرد بزهکار را به عنوان علت العلل در جامعه مقصر شناخت و سایر عوامل را نادیده گرفت.
راهی جز افزایش آگاهی افراد نیست
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی گلستان گفت: اواخر سال گذشته ۳۹ میلیارد و ۸۰۰ میلیون ریال برای پیشگیری از آسیبهای اجتماعی استان اختصاص یافت که بخش قابل توجهی از این اعتبار امسال برای کاهش آسیب اجتماعی و افزایش نشاط جامعه در اختیار موسسات فرهنگی، رسانهای و قرآنی قرار گرفت.
محمد رعیت روز پنجشنبه در آیین رونمایی از پوستر نخستین جشنواره رسانه ای پیشگیری از آسیبهای اجتماعی اظهار داشت: یکی از اثر بخش ترین روشها برای پیشگیری از آسیب ها و افزایش نشاط اجتماعی استفاده از ظرفیت رسانههایی است که با دغدغه مندی در ایفای مسوولیت اجتماعی گام برمیدارند.
وی بیان کرد: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی توجه ویژه ای به کاهش آسیب های اجتماعی دارد و در این راستا اعتبارات مناسبی درنظر گرفته که در میان استان های کشور بیشترین اعتبار این بخش به گلستان اختصاص یافت.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی گلستان افزود: برای رسیدن به تعالی و ارتقای سطح دانش و بینش مردم راهی جز افزایش آگاهی افراد وجود ندارد و کاهش آسیب های اجتماعی مسیر رسیدن به این هدف را هموار خواهد کرد.
نگاه ویژه به این جشنوراه به معضلات و موضوعات اجتماعی
رئیس بسیج رسانه استان گلستان خبر از برگزاری نخستین جشنواره رسانهای پیشگیری از آسیبهای اجتماعی داد و گفت: این جشنواره توسط موسسه مطبوعاتی مروارید بازار کسب و کار پارس و با مشارکت این نهاد رسانهای و اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان برگزار می شود.
محمد مهدی تجری اظهار داشت: این جشنواره در دو بخش حرفهای و مردمی برگزار خواهد شد که بخش حرفهای جشنواره شامل تیتر، مقاله و یادداشت، گزارش، عکس (تک عکس، گزارش خبری) و بخش مردمی شامل عکس و کلیپ خبری است.
وی در ادامه با تشریح موضوعات جشنواره گفت: عفاف وحجاب، سرقت، خودکشی، تصادف جادهای، قاچاق کالا و ارز، خشونت اجتماعی، خشونت علیه زنان، کسب وکار، محورتحول، طلاق، الکل، فرزندآوری، سالمندان، کودکان کار، حاشیهنشینی، خانواده، کسب وکار، رسانه، کرونا و ازدواج از موضوعات این جشنواره است.
وی گفت: این جشنواره نگاه ویژه ای به موضوعات و معضلات اجتماعی دارد که کمک و همراهی اصحاب رسانه در کاهش و پیشگیری از معضلات کارگشا خواهد بود.
تجری گفت: جشنوراه رسانهای پیشگیری از آسیبهای اجتماعی نیز همانند جشنواره ابوذر خواهد بود.
آسیبهای اجتماعی چیست؟
رئیس هیات مدیره موسسه مطبوعاتی بازار کسب و کار گفت: آسیبهای اجتماعی پدیدههایی واقعی، متغیر، قانونمند و قابل کنترل و پیشگیریاند. چرا که در واقع آسیب شناسی اجتماعی به بررسی انواع مشکلات میپردازد که در سطح اجتماعی مطرح هستند و سعی میکنند علل مختلف آنها را از جنبههای مختلف فردی ، اجتماعی و غیره مورد بررسی قرار دهد.
حمیدرضا محمدیاری در گفتگو با خبرنگار بازار کسب و کار اظهار داشت: هر جامعهای متناسب با شرایط، فرهنگ، رشد و انحطاط خود با انواعی از انحرافات و مشکلات روبروست که تاثیرات مخربی روی فرآیند ترقی آن جامعه دارد. شناخت چنین عواملی میتواند مسیر حرکت جامعه را بسوی ترقی و تعامل هموار سازد، بطوری که علاوه بر درک عمل آنها و جلوگیری از تداوم آن عمل، با ارائه راه حلهایی مناسب میتوان به سلامت جامعه کمک نمود.
وی یادآور شد : کنترل پذیری آسیبهای اجتماعی شناخت علمی آنها را در هر جامعه ای برای پاسخ به پرسشهای نظری و عملی و کاربردی از ایده ها و یافتههای علمی تولید شده در برنامه ریزی های کوتاه و بلند مدت برای مقابله صحیح با آسیبهای اجتماعی، درمان یا پیشگیری از گسترش و پیدایش آنها را ضروری و پر اهمیت میسازد.
وی گفت از چند جنبه آسیبهای اجتماعی قابل بررسی هستند:
۱- از زوایه انسان،که هر انسان با هر دین وآئین واعتقاد وفکر، ومذهب وگرایش ومسلک وارتباط با جناح یا حزب خاصی یا با ترحم یا با هدایت ویا با همراهی اعتقاد دارند که به گروههای آسیب پذیر یاری نمایند مثلاً هر انسانی دوست دارد به پیر مرد یا پیرزنی کمک کند وهر انسانی دوست دارد به نابینایی کمک کند و…
۲- از زاویه اجتماعی اگر به این آسیب های اجتماعی بموقع رسیدگی نشود افزایش جرم وجنایت را در پی دارد که مخرب انضباط اجتماعی است
۳- از جنبه سیاسی، که اگر توجه نشود کشور را به دامن بیگانگان سوق میدهد و بجای فرهنگ خودی فرهنگ بیگانه در کشور پیاده می شود و به اعتقادات دینی ومذهبی جامعه لطمه وارد می نماید، وجود آسیبهای اجتماعی، بزرگنمایی وتبلیغات دشمنان کشور را در پی دارد ضمن آنکه وجود آسیبهای اجتماعی در کشور اسلامی عامل تبلیغ منفی بر ضد اسلام است لذا لازم است که آسیبهای اجتماعی ریشهیابی شود واز کلی گویی در جامعه پرهیز گردد وبا ارائه راهکارهای مدرن به جزئیات آسیبهای اجتماعی توجه شود.
وی گفت : سازمان ها وتشکل های غیر دولتی یکی از راهکارهای حمایت از آسیب دیدگان اجتماعی هستند.این سازمانها که در تمامی جوامع ریشه دارند در عصر کنونی کارکردهای مختلف و موثری پیدا کرده اند و نقش مهمی در حیات جوامع ایفا می کنند.سازمان های غیردولتی با تاثیرگذاری در وضع و اجرای سیاست های اجتماعی،در نقش های مختلفی مثل مشاور دولت،منتقد دولت وگاه حتی به عنوان بازوی اجرایی سیاست های اجتماعی دولتها فعالیت دارند.این سازمان ها با ویژگی های منحصر به فردی که دارند،امروزه به نماد حکومت مردم تبدیل شدهاند و به نظر می رسد در هر جامعهای که این سازمانها فعالتر و گسترده تر عمل می کنند،آرمان حکومت مردم بر مردم دست یافتنی تر می باشد.
اصحاب رسانه تلنگری باشند برای مسئولان
رئیس اداره رسانه فرهنگ و ارشاد اسلامی گلستان گفت: با اطلاعات ارزشمندی اصحاب رسانه که در حوزه آسیبهای اجتماعی دارند می توانند تلنگری برای مسئولان باشند.
ایرج رمضانی در گفتگو با خبرنگار بازار کسب و کار اظهار داشت: همواره یکی از دغدغه های مهم جوامع مخصوصا کشورهای جهان سوم و کشورهای در حال توسعه آسیبهای اجتماعی بوده است.
وی در ادامه افزود: با وجود ستادهای کشوری و استانی در این حوزه متاسفانه تا کنون خروجی مناسبی را در فعالیتهای گروهی بدست نیاوردهایم.
رمضانی در حوزه آسیب های اجتماعی در گلستان با اشاره به اینکه برخی آمارهای نگران کننده وجود دارد، تصریح کرد: در این زمینه باید پژوهشهای جدی صورت گیرد تا بتوانیم راهکاری برای پیشگیری از آن تدبیر کنیم.
وی در ادامه با اشاره به برگزاری نخستین جشنواره رسانهای با رویکرد آسیب های اجتناعی خبرداد و گفت: در حوزه پیشگیری از آسیبهای اجتماعی این جشنواره برای نخستین بار توسط موسسه مطبوعاتی مروارید بازار کسب و کار پارس با همکاری اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی گلستان و بسیج رسانه برگزار خواهد شد و با توجه به گسترده بودن این بخش جای کار بسیاری وجود دارد.
رئیس اداره رسانه فرهنگ و ارشاد اسلامی گلستان در حوزه آسیب های اجتماعی گفت: اصحاب رسانه اطلاعات ارزشمندی در این خصوص دارند که می توانند با تحلیل و واکاوی خوب تلنگری به مسئولان امر در حوزه پیشگیری از آسیب های اجتماعی ایجاد کنند.
وی با اشاره به آسیب های اجتماعی که در شرایط کرونا بر جامعه وارد شده، خاطرنشان کرد: آسیب های اجتماعی جدید مانند بازی یارانه ای، ماهواره و فضای مجازی نیز با توجه به شرایط کرونا در جامعه گسترش یافته و اثرات منفی از لحاظ روحی و روانی بر کودکان و دانش آموزان داشته است.
رمضانی افزود: هنوز سواد رسانهای در خصوص کنترل فضای مجازی وجود ندارد و باید در این حوزه کارهای بسیاری انجام شود.
وی ادامه داد: با برگزاری این جشنواره امیدواریم تا با کمک مردم و اصحاب رسانه بتوانیم پژوهشهای خوبی در این زمینه انجام شود .
امروز نقطه مقابل فضای مجازی، قدرت تمدن اسلام است
دبیر نخستین جشنواره رسانهای کاهش آسیبهای اجتماعی گفت: نخستین جشنواره پیشگیری از آسیبهای اجتماعی برای برانگیختن رغبت، مشارکت و توجه ویژه عمومی به مبارزه ریشهای با آسیبهای اجتماعی شکل گرفته که امیدواریم گامی در راستای تحقق تمدن اسلامی باشد.
ولی الله شهابی در گفتگو با خبرنگار بازار کسب و کار با تاکید بر اینکه عقربه زیستی انسانها را فضای مجازی از هم گسیخته است، اظهار داشت : در حال حاضر عقربه زیستی مردم تغییر کرده و متاسفانه در خانواده تعلیم و تربیت جای خود را پیدا نمیکند.
شهابی نقطه مقابل فضای مجازی امروز قدرت تمدنی اسلام است، گفت: اگر ما به درستی در بین مردم فضای مجازی را تبیین کنیم و کارگزاران ما آلوده تشریفات نشوند قوانین ما در جای خودش قرار بگیرد و عدالت در جامعه چه از طرف مردم و چه کارگزاران به درستی اجرا شود مطمئنا تمدن اسلامی پاسخ همه آنها را خواهد داد.
مدیرعامل موسسه مطبوعاتی مروارید بازار کسب و کار پارس در پایان با دعوت از اهالی رسانه استان و شهروندان خواست تا در این رویداد رسانهای شرکت نموده و هر نوع اثر تولیدی خود را از ابتدای فروردین ۱۳۹۹ تا ۲خرداد ۱۴۰۱ در تارنمای جشنواره به نشانی golestan-festival.ir بارگزاری کنند.
گفتنی است این جشنواره که بعنوان نخستین جشنواره رسانهای پیشگیری از آسیبهای اجتماعی در گلستان و شاید در سطح کشوری می باشد میطلبد که دستگاهها و سازمانها و نهادهای مرتبط در این ارتباط برای هر چه بهتر برگزار شدن این جشنواره ورود پیدا کنند.
لازم به ذکر است که استان گلستان ۴۲ پایگاه خبری، ۲روزنامه، ۱۳۴ دفتر رسانه ای شامل خبرگزاری، نشریه چاپی و الکترونیکی و ۱۶۵ نماینده نشریه سراسری فعال دارد.
دیدگاهتان را بنویسید