نگاهی به زندگی خطیب توانمند استاد سید عبدالله فاطمی نیا «رحمت الله علیه» متن پیام مقام معظم رهبری حفظه الله تعالی در خصوص این عالم گرانقدر :
استاد بیان جذاب و لحن شیرین منبرهای معنوی و اخلاق به سفر اخروی شتافت
درگذشت عالمِ واعظِ درسآموز،جناب حجتالاسلام آقای حاج سیّد عبدالله فاطمینیا رضوانالله علیه را به خاندان گرامی و همهی صاحبان عزا و ارادتمندان و مستفیدان ایشان تسلیت عرض میکنم، اطلاعات گسترده و بیان جذاب و لحن شیرین این عالم محترم، منبعی پرفیض برای جمع زیادی از جوانان و راهجویان بود و فقدان آن مایهی تأسف و انده است. از خداوند متعال مسألت میکنم که رحمت و غفران خود را شامل حال ایشان فرماید و پاداش وافر به ایشان عنایت کند./
سیّدعلی خامنهای- ۲۶ اردیبهشت ۱۴۰۱
این مطلب، مختصری از زندگینامه خطیب گرانقدر و توانمند، استاد گرانقدر اخلاق سیدعبد اللهفاطمینیاست.
استاد سید عبدالله فاطمی نیا از اساتید برجسته اخلاق و عرفان نظری بودند که محضر بزرگانی همچون علامه طباطبایی مفسر قرآن کریم، آیتالله بهجت استاد اخلاق و عرفان ناب، آیت الله بهاءالدینی، آیتالله محمدتقی آملی و بسیاری از اساتید حوزه های علمیه را درک کرده بودند و در محضر این اساتید تلمذ فرمودهاند و نکته ها آموختند و اندیشههای ناب اخلاقی را نشر دادند.
در تاریخ ولادت ایشان چند نقل آمده است: نقل اول سال ۱۳۱۷، نقل دوم در کتاب سه جلدی نکتهها از گفته ها سال ۱۳۲۴ و در نقل سوم سال ۱۳۲۵ ذکر شده است. آن بزرگوار در شهر تبریز به دنیا آمدند و اصالتی ترک زبان داشتند.
استاد فاطمی نیا خطیب، استاد اخلاق، مورخ اسلامی و کتاب شناسی که در زمینه اخلاق و عرفان، حدیث و شعر عربی تحقیقاتی انجام داده است و کتابهایی را نیز به چاپ رساندند.
تحصیلات و اساتید
پدر بزرگوارشان (میر اسماعیل) از علما و عارفان بزرگ در عصر خویش به شمار می رفتند که از همان کودکی تحت تربیت این ولیّ الهی قرار گرفتند.
اندکی بعد ایشان را نزد حضرت آیت الله مصطفوی تبریزی(عارف کبیر و از شاگردان حضرت آیت الله سید علی آقای قاضی) برای تربیت و علمآموزی می فرستند که نزدیک به ۳۰ سال تحت تربیت این مرد الهی و بزرگوار قرار داشتند. در همین زمان، تحصیلات حوزوی خویش را هم دنبال می کردند. پس از آیت الله مصطفوی از محضر اساتیدی همچون حضرت علامه محمد حسین طباطبایی، حضرت آیت الله الهی تبریزی (برادر علامه طباطبایی) ،حضرت آیت الله محمد تقی آملی، حضرت آیت الله سید رضا بهاءالدینی، حضرت آیت الله بهجت، و دیگر بزرگان را درک کرده تا جایی که از اصحاب سرّ ایشان می شوند. از طرفی می توان گفت که ایشان با یک واسطه، از شاگردان حضرت آیت الله قاضی هستند چرا که تقریباً تمامی اساتیدشان از شاگردان سرّ حضرت آیت الله قاضی بودند.
فعالیتهای علمی
وی از کارشناسان علوم اسلامی بود و به تحقیق و پژوهش در این زمینه اشتغال داشت؛ از دیگر فعالیتهایش میتوان به تدریس در حوزههای علمیه، حضور در برنامههای مذهبی صدا و سیما به عنوان کارشناس و سخنرانی در مراکز حوزوی و دانشگاهی اشاره نمود.
استاد گرانقدر سید فاطمینیا در مورد علم رجال و عرفان نظری دارای آگاهی گسترده بود و در عین حال بیشتر به خطابه در منابر عمومی اشتغال داشت.
وی از مفسران معروف و زبردست صحیفه سجادیه و نهجالبلاغه بود و در جلسات متعددی درباره این موارد به سخنرانی پرداخته بود.
ایشان در مورد علم رجال و عرفان نظری ،دارای آگاهی و بینش گسترده بودند و در عین حال بیشتر به خطابه در منابر عمومی اشتغال داشتند. تا جایی که بسیاری ایشان را یک خطیب توانمند و استاد برجسته سخن میشناسند ولی ایشان از زوایای علمی بسیاری برخوردار بودند، این عالم فقید از مفسران معروف و متبهر کتاب صحیفه سجادیه امام سجاد علیه الیلام و نهج البلاغه مولا امام علی علیه السلام بهشمار می رفت و در جلسات متعددی در این موارد به سخنرانی پرداخته اند.
گزیده ای از تألیفات این استاد اخلاق و سخنور شیوا : شرح و تفسیر زیارت جامعه کبیره، پیاده شده سخنرانیهای ایشان در این زمینه است. که کتابی در این زمینه به چاپ رسانده اند.
دوره سه جلدی «کتاب نکتهها از گفتهها» (گزیدهای از سخنرانیهای استاد فاطمینیا، گردآورنده و ناشر:
بخش فرهنگی مسجد و حسینیه الزهراء مشهد).روضههای استاد فاطمی نیا– روضههایی که از جنش اخلاص بود و مستمعین به فیض میرسیدند.
کتاب ارزشمند ارمغان غدیر: چهل حدیث از منابع شیعه و سنی، دربارهٔ رویداد غدیر خم، که در سال ۱۳۷۲ به چاپ رسیده است.
فرهنگ انتظار با موضوع امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف که در سال ۱۳۷۲ به چاپ رسیده است و چندین کتاب دیگر که به چاپ رسیده است، همچنین از این خطیب توانا مقالاتی در نشریات مختلف به چاپ رسیده است.
ویژگی دیگر این بزرگ مرد الهی عشق و علاقه و ارادت عجیب ایشان به اهل بیت عصمت و طهارت علیهم السلام بود. سخنرانیهایش همواره با بیانی شیوا و متواضعانه سرشار از پند و اندرز و حکمت بود تا توشهای گردد برای آنان که متذکر شوند و در مسیر حقیقی انسان سازی گام بردارند. روحش شاد و یادش گرامی
دیدگاهتان را بنویسید