ایسنا/خراسان شمالی یک کارشناس حوزه خانواده گفت: خود مراقبتی در برابر مصرف مواد، یعنی بدانیم چگونه باید برای داشتن یک زندگی سالم و با نشاط و مراقبت از سلامت جسمی، روانی و اجتماعی خود، همسر و فرزندانمان را از مصرف دخانیات، الکل و مواد محافظت کرده و در صورت مصرف آن ها، چگونه از پیشرفت بیماری اعتیاد و پیامدهای منفی آن جلوگیری کنیم.
دکتر سیده ریحانه رضوانی در گفت و گو با ایسنا، با بیان اینکه امروزه از نظر متخصصین، اختلالات مصرف مواد و یا به بیان عامیانه آن اعتیاد یک بیماری قابل پیشگیری و درمان است، افزود: این موضوع به این معنا است که ما می توانیم امکان درگیری با بیماری اعتیاد را از قبل در خود و خانواده ارزیابی و از آن پیشگیری کنیم و در صورت این اتفاق آن را مدیریت و درمان کنیم.
وی مهم ترین راهکارهای پیشگیری از مصرف مواد را اعلام و بیان کرد: تشخیص و درمان به موقع اختلالات روانپزشکی، تقویت مهارت های زندگی، یادگیری و به کارگیری مهارت های فرزندپروری، اصلاح نگرش ها و باورهای غلط درباره مصرف مواد، اختلالات روانپزشکی در دوران کودکی و نوجوانی به عنوان یک عامل خطر جدی در گرایش مبتلایان این گروه به مصرف مواد در سنین بالاتر شناخته می شود.
مدیرگروه سلامت روان، اجتماعی و اعتیاد معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی افزود: تشخیص زودهنگام و درمان به موقع اختلالات روانپزشکی در سنین کودکی، نوجوانی و بزرگسالی می تواند خطر آسیب پذیری آنان را برای ابتلا به رفتارهای پرخطری مانند مصرف مواد در سال های بعدی عمر کاهش دهد.
وی با اشاره به اینکه یک رویکرد کاملاً اثبات شده در زمینه پیشگیری از مصرف مواد، آموزش و تقویت همزمان مهارت های زندگی از جمله افزایش اعتماد به نفس، توانایی کنترل هیجانات منفی، برقراری ارتباط مثبت اجتماعی، حل تعارضات و تکنیک های رد مواد است، تصریح کرد: این ها مهارت هایی هستند که به فرد کمک می کند، رفتارهایش را به ویژه زمانی که با موقعیت های استرس زا و پرخطر روبرو می شود، مدیریت کند.
وی ادامه داد: پرورش کودکانی که دارای سطح خوبی از مهارت زندگی هستند، باید یکی از مهمترین اولویت های خانواده باشد که آموزش و پرورش آن، از سنین کودکی آغاز و در سنین بعدی حتی بزرگسالی نیز برای تامین سلامت روانی و اجتماعی افراد جامعه ضروری است.
رضوانی خاطرنشان کرد: مطالعات نشان می دهد یکی از مهمترین عوامل محافظ در زمینه پیشگیری از مصرف مواد و سایر رفتارهای پرخطر دیگر، بکارگیری مهارتهای فرزندپروری توسط والدین است تا بتوانند فرزندانی سالم و موفق با سلامت روانی و اجتماعی پرورش دهند.
وی اضافه کرد: والدین در دنیای امروز برای آنکه بتوانند رابطه گرم و صمیمانه ای با فرزندان ایجاد کنند و همزمان بتوانند قواعد روشن و مشخصی برای رفتار مناسب فرزندان تعیین کنند باید به درستی بر اوقات فراغت فرزندان و رفتار آنان با دوستان شان نظارت داشته باشند، به فرزندان کمک کنند تا تصمیم گیری های بهتری داشته باشند و الگوی مناسبی برای آنان باشند؛ لذا نیاز به آموزش مهارت های صحیح فرزندپروری دارند.
وی با تأکید بر اینکه در دوران نوجوانی، نه تنها از اهمیت رابطه فرزند و والد کم نمی شود بلکه همچنان ادامه می یابد بیان کرد: نوجوانانی که رابطه خوبی با والدین خود دارند، از سلامت روانی و جسمی بیشتری برخوردارند و کمتر احتمال دارد که به سمت مصرف مواد بروند. برعکس، رابطه ضعیف والدین با فرزندان، با رابطه بیشتر باهمسالان ناسالم و انجام رفتارهای پرخطر از جمله مصرف مواد مرتبط است.
مدیرگروه سلامت روان، اجتماعی و اعتیاد معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی یادآور شد : اصل مهم در فرزندپروری آن است که والدین رابطه غنی، گرم و صمیمانه بافرزندان داشته باشند اما همزمان، بسیار مهم است که والدین بتوانند ۳ اصل زیر را در تعامل با نوجوانان و نظارت بر رفتارهای آنان اجرا کنند.
وی با اشاره به اینکه والدین برای فرزندان خود انتظارات و محدودیت هایی را مشخص کنند، افزود: بر رفتار آنان نظارت داشته باشید که تا چه حد انتظارات والدین را انجام می دهند و به محدودیت های خانواده احترام می گذارند، در صورتی که از این انتظارات و محدودیت ها سرپیچی کردند، با آنان برخورد اصولی شود تا بتوانند با خانواده خود همراه شوند.
وی ادامه داد: مهم است که والدین بتوانند از فرزندان خود مراقبت کنند و به نیازهای مختلف زیستی، روانی و اجتماعی آنان توجه کنند. در صورتی که والدین مراقبت کافی از فرزندان خود نداشته باشند یا با آنان بدرفتاری کنند، فرزندان آنان دچار صدمات جدی می شوند که چنین صدماتی، زمینه مناسبی برای اختلالات روانی و همچنین مصرف مواد ایجاد می کند.
رضوانی گفت: برخی نگرش ها و باورهای غلط درباره مواد، به خصوص در میان نوجوانان و جوانان وجود دارد که واقعیت ندارد. یکی از این باورهای غلط «با یک بار که آدم معتاد نمی شود» است. درست است که ممکن است با یک بار اکثر آدم ها معتاد نشوند، اما هنگامی که فرد مواد را تجربه کرد، تمایل دارد که باز هم آن را استفاده کند. تکرار مصرف می تواند به راحتی زمینه اعتیاد را ایجاد کند.
وی ادامه داد: یکی دیگر از باورهای غلط، «برای ادامه زندگی و فراموشی غم ها چیزی بهتر از مواد نیست» است، واقعیت این است که همه انسان ها، در زندگی با مشکلات روبه رو می شوند و به خصوص در این میان غم از دست دادن نزدیکان را نیز تجربه می کنند. ولی راه های سالم زیادی برای مقابله با غم و رنج سوگ وجود دارد که هم کمک می کند افراد با مشکلات زندگی شان سازگار شوند و هم این که راه ایجاد مشکلات جدی تر را تسهیل نمی کند. برای پیشگیری از مصرف مواد این باورهای غلط در مورد مصرف مواد، باید شناسایی و اصلاح شود.
انتهای پیام
دیدگاهتان را بنویسید