ایسنا/خراسان شمالی گلهای بنفش و ارغوانی زعفران، تمام شب روییده اند و فقط منتظر طلوع فرح انگیز خورشیدِ تابان هستند که چهره بگشایند و در سرتاسر زمین گُل بیندازند.
کشاورزان هنوز آفتاب نزده، راهی زمینهای کشاورزی میشوند. بعد از طلوع، وقت برداشت است؛ وقت شال و کلاه کردن برای رفتن سر زمین و چیدن گلهای بنفشی که پرهای طلایی اش، هوای پاییز خراسان شمالی را به بهاری بی مثال مبدل کرده است.
میگویند زعفران، بومی ایران است و کشتش فقط در خراسان و عرضهای جغرافیایی خاصی توجیه اقتصادی دارد. به همین سبب است که خراسان شمالی، جنوبی و رضوی میزبان بیش از ۹۰ درصد مجموع زعفران دنیاست.
اما متاسفانه امسال هر کجا که قدم می گذاریم رد پایی از سرمازدگی زمستان سال گذشته و خشکسالی است و این حادثه طبیعی اثر خود را بر روی مزارع زعفران خراسان شمالی گذاشته و موجب شده تا مزارع امسال رنگ و لعاب ارغوانی و سرخ رنگ را نداشته باشند.
سرمای زمستان و کوچک شدن پیازهای دختر گل های زعفران
برزگر یکی از زعفران کاران خراسان شمالی است در گفت و گو با ایسنا، با اشاره به اینکه برخی از مزارع زعفران در فاروج به گل نشسته اند، گفت: به نظر می رسد امسال عیار گل های زعفران پایین باشد که همین امر بر روی قیمت نگین آن تاثیرگذار خواهد بود.
وی افزود: سرمای شدید زمستان سال گذشته و خشکسالی های امسال سبب شده تا زعفران ها پیاز دختری کمتری داشته باشند و زمانیکه پیازهای دختری کم باشد تعداد گل های زعفران نیز کمتر می شود.
وی توضیح داد: در کنار پیازهای مادری، یک سری جوانه روییده می شود که به آن ها پیاز دختری گفته می شود و گل های زعفران از طریق این پیازهای دختری است که تولید می شود.
برزگر ادامه داد: زمانیکه تعداد گل های زعفران کاهش یابد قیمت زعفران بالا می رود و طی یک هفته پیش قیمت بالا بود که البته نمی توان روی این قیمت به دلیل اینکه هنوز اول فصل برداشت است، حساب باز کرد.
کاهش عیار زعفران به علت وقوع خشکسالی
وی به عیار گل های زعفران نیز اشاره و بیان کرد: به نظر می رسد عیار گل های زعفران نیز کم باشد چراکه وقتی اندازه گل زعفران کم می شود و پیاز ریزتر می شود، عیار محصول کاهش می یابد.
وی تصریح کرد: گل های زعفران در سال گذشته نیز تحت تاثیر خشکسالی قرار داشتند و این امر بر روی عیار محصول تاثیر گذاشته بود بطوریکه در یک کیلوگرم گل، حدود ۱۴ تا ۱۵ گرم زعفران تولید شده بود.
این تولیدکننده زعفران در خراسان شمالی تاکید کرد: اکنون که برداشت زعفران در برخی از مناطق سه استان خراسان شمالی، جنوبی و رضوی آغاز شده است عیار به حدود ۱۱ تا ۱۱.۵ گرم در یک کیلوگرم گل رسیده است.
وی گفت: معمولا در ابتدای فصل برداشت، عیار زعفران بالا و هر چند به زمان پایان برداشت می رسیم از عیار آن کاهش می یابد.
پیش بینی بارندگی های شدید از دغدغه های مهم زعفران کاران
وی پیش بینی بارندگی های شدید را یکی از دغدغه های زعفران کاران این استان بیان کرد و ادامه داد: اگر هنگام به گُل نشستن و برداشت گل های زعفران، بارندگی وجود داشته باشد مشکلات کشاورزان چندین برابر می شود چراکه بر اثر بارش باران، نگین زعفران ها تیره می شوند، گل ها گِل آلود شده و از سوی دیگر نمی توان امر برداشت آن ها را انجام داد و باید صبر کرد تا بارندگی به پایان برسد.
برزگر بیان کرد: گل های زعفران باید به روز جمع شوند تا از کیفیت آن ها پایین نیاید اما زمانیکه بارندگی باشد این گل ها تبدیل به گل های دو روزه و سه روزه می شود در نتیجه کیفیت خود را از دست می دهند.
کشاورزان دست به دعا هستند تا یخ بندان در شب اتفاق نیفتد
وی تاکید کرد: کشاورزان دست به دعا هستند که به هنگام برداشت گل های زعفران یخ بندان در شب اتفاق نیفتد که این امر سبب خراب شدن محصول آن ها می شود.
وی خاطرنشان کرد: زعفرانِ باران و سرما خورده هم کیفیت چندانی ندارد و هم اینکه قیمت آن به شدت کاهش می یابد.
این کشاورز فاروجی تصریح کرد: با این اوضاع کشاورزان فقط به این امید دارند که چون مقدار گل زعفران احتمالا کم باشد قیمت ها را بالا بکشد.
گل های چیده نشده در مزارع و تعداد کم کارگران
یکی دیگر از زعفران کاران فاروجی کمبود کارگر را از دیگر دغدغه ها بیان کرد و گفت: تعداد کارگر و هزینه های کارگرها برای برداشت محصول یکی دیگر از دغدغه های کشاورزان است.
وی توضیح داد: زمانیکه تعداد گل ها زیاد باشد کارگران هزینه های کارگری را بالا می برند و از سوی دیگر هر ساله با کمبود کارگر برای برداشت گل زعفران مواجه هستیم بطوریکه هر کار کنیم باز هم مقداری گل به صورت نچیده بر روی زمین باقی می ماند.
وی افزود: اگر امسال باران بیاید مجبور می شویم تا در روز بارانی برداشت محصولی نداشته باشیم، در نتیجه میزان محصول موجود در مزرعه در روز بعدی به دو تا سه برابر می رسد که نیاز به کارگر زیادتری برای برداشت است که آن موقع مشکل ساز خواهد شد.
احتمال ورود تعداد کمی از پاک گرهای زعفران برای خرید گل
وی با بیان اینکه احتمال می دهیم امسال تعداد پاک گرهای عمده کمتری وارد عرصه خرید گل شوند، ادامه داد: در سال گذشته دولت قیمت حمایتی را اعلام کرد که سبب شد تا قیمت افزایش یابد اما بعد از گذشت مدت کوتاهی دوباره قیمت را پایین آورد که این امر سبب شد تا پاک گرهای گل که گل های زعفران را با به صورت عمده خریداری کرده بودند، به شدت متضرر شوند که بعد از پیگیری های زیاد انجام شده دوباره قیمت بالا رفت اما دیگر تاثیرگذار بر روی کار پاک گرها نبود.
وی خاطرنشان کرد: به نظر می رسد امسال پاک گرها به حساب سال گذشته ریسک نکنند در نتیجه تعداد کمتری وارد این وادی شوند و اگر گل ها به موقع پاک نشود کیفیت خود را از دست می دهند و قیمت آن به شدت کاهش می یابد.
برداشت دستی از مشکلات این محصول در استان
صفدر صفدری مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی نیز در گفت و گو با ایسنا، از آغاز برداشت گل زعفران در مزارع این استان خبر داد.
وی اظهار کرد: چهار هزار و ۵۸۵ هکتار مزرعه زعفران در این استان وجود دارد که بیشترین مساحت آن متعلق به شهرستان فاروج است.
وی با اشاره به افزایش حدود ۱۰ درصدی تولید این محصول طی امسال گفت: پیش بینی می شود ۲۹ تن گل زعفران از سطح مزارع استان برداشت شود.
به گفته صفدری در سال گذشته حدود ۲۷ تن از این محصول برداشت شد.
این مقام مسئول تصریح کرد: برداشت دستی یکی از مشکلات اساسی تولید این محصول است چراکه سبب شده تا برداشت آن به کندی صورت گیرد و از سوی دیگر تعداد زیادی کارگر برای جمع آوری گل زعفران به کار گرفته شود.
وی ادامه داد: راه اندازی بازارچه خرید گل زعفران اقدامی است که امسال در فاروج انجام می شود تا زعفران کاران گل های تولیدی خود را در این بازارچه به قیمت روز به فروش برسانند.
مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی بیان کرد: پیگیری برای اختصاص زعفران کارت یکی دیگر از اقداماتی است که در حال انجام شدن است و امیدوار هستیم به نتیجه برسد.
وی تاکید کرد: خراسان شمالی سومین استان تولید کننده زعفران در ایران است.
انتهای پیام
دیدگاهتان را بنویسید