حمیدرضا محمدیاری / بازار کسب و کار آنلاین
رئیسکل بانک مرکزی گفت: ایجاد شرایط قابل پیش بینی نرخ ارز یکی از سیاستهای بانک مرکزی است.
به گزارش خبرنگار بازار کسب و کار پارس؛ محمدرضا فرزین با بیان اینکه سیاست بانک مرکزی از ابتدای سال جاری بر سیاست تثبیت متمرکز بوده است، اظهار کرد: به همین خاطر سعی بر این بوده که شاخص های اقتصادی کلان را به ثبات برسانیم و اقتصاد را برای فعالان اقتصادی پیش بینی پذیر کنیم تا با نوسانات تجار و بازرگانان روبرو نشوند؛ چراکه بر این باوریم ثبات، زمینه ساز امنیت اقتصادی است.
وی در ادامه افزود: با نوساناتی در حوزه ارز در سال گذشته مواجه بودیم با این وجود تلاش نمودیم تا ثبات ارز را حفظ کنیم و بر همین اساس اقدام به ایجاد مرکز مبادله ایران کردیم تا بتوانیم نرخ را به ثبات برسانیم. در حال حاضر بخش عمده نیازهای ارزی کشور در مرکز مبادله ارز و طلا انجام می شود. تاکنون در این مرکز بالغ بر ۵۹ میلیارد دلار تامین ارز شده است که ۶۰ درصد بیش از متوسط چهار سال گذشته و ۱۰ درصد بیش از دوره مشابه سال قبل است. البته در سال جاری به دلیل رکود جهانی و کاهش ارزش صادراتی محصولات، با این وجود شاهد بودیم که تامین ارز دچار مشکل نشد و از طریق منابع آزاد شده نیز ارز را تامین کردیم.
فرزین درباره نرخ ارز گفت: درخصوص نرخ نیز متوجه شدیم که بازار غیررسمی علائمی را به بازار می دهد، لذا سعی کردیم این نرخ را در محدوده ای خاص متوقف سازیم. متأسفانه در چند هفته اخیر به دلیل تلاطمات سیاسی افزایش هایی رخ داد و همانطور که پیشتر نیز اشاره شد با فروکش کردن مسائل سیاسی، نرخ ارز نیز کاهش خواهد یافت. و همانگونه که شاهدید طی روزهای اخیر شاهد کاهش نرخ ارز بودیم و به همان نرخ های قبل باز گشت.
وی گفت: تلاش ما این بوده است که نرخ را در بازار غیررسمی در محدودهای تثبیت کنیم و در بازار رسمی و در مرکز مبادله ایران نیز شناوری نرخ را ایجاد کنیم.هم اکنون بخش عمدهای از ارز پتروشیمی ها، فولادی ها همه در مرکز مبادله ایران عرضه می شود و نیازهای وارداتی کشور نیز از این طریق تأمین می شود.
رئیس کل بانک مرکزی ادامه داد: به زودی ارز بازار سلف در بازار ارز و در مرکز مبادله ایران را راه اندازی می کنیم و تلاش داریم به این واسطه ارز را پیش فروش کنیم تا اطمینان خاطر را درخصوص نوسانات نرخ ارز به وجود آوریم.
وی گفت: از ابزار سوآپ استفاده خواهیم کرد. هم اکنون در سامانه نیما ارزی محدودیت ها بر روی درهم بود به همین دلیل نیز تلاش کردیم یوآن و سایر ارزهایمان را سوآپ کنیم و با درهم عرضه کنیم. در حال حاضر میزان درهمی که در سامانه نیما عرضه می شود، برایش تقاضا وجود ندارد و عرضه بیش از میزان تقاضاست. این امر درخصوص یورو نیز صادق است.
وی در توضیح سیاستهای پولی این بانک عنوان کرد: از طرف دیگر سیاستهای ما در نظام بانکی طبیعی است که اگر بخواهیم ارز را کنترل کنیم، می بایست ریال را نیز کنترل کنیم. چراکه هرگونه تغییرات در نرخ نقدینگی باعث تغییرات در سایر متغیرهای کلان اقتصادی خواهد شد و در چارچوب سیاست تثبیت یکی از سیاستهای ما رساندن نرخ رشد نقدینگی به سطح ۲۵ درصد برای سال جاری بود. البته رشد نقدینگی و پایه پولی شدیداً افزایش یافته بود و انتظارات فعالان اقتصادی بر تورم ها بسیار بالا بود.
فرزین خاطرنشان کرد: به همین خاطر در گام نخست باید رشد پایه پولی و نقدینگی را مهار می کردیم و این کار را با اصلاحاتی که در سیاستهای پولی داشتیم عملیاتی کردیم. خوشبختانه نرخ رشد نقدینگی در دی ماه به ۲۵.۲ درصد و نرخ رشد پایه پولی به ۳۱.۳ درصد رسیده است. همچنان نیز معتقدم که در سال آینده نیز باید این سیاست را ادامه دهیم تا ثبات در اقتصاد کلان ایجاد شود.
وی در ادامه یادآور شد: طبیعی بود که اگر بخواهیم نقدینگی را مهار کنیم در ابتدا ممکن است برخی واحدهای تولیدی در تامین نقدینگی دچار مشکل شوند، اما جز این چارهای دیگر نداشتیم تا این محدودیت ها را بر بانکها اعمال کنیم چه از لحاظ مقداری که تحت عنوان کنترل مقداری ترازنامه و چه از طریق سیاست های عملیات بازار باز اعمال می کنیم تا در سطح باثباتی نقدینگی را حفظ کنیم و خوشبختانه این سیاست تا امروز موفق بوده است.
محمدرضا فرزین اظهار کرد: البته مشکل ما در کشور این است که بار تامین مالی برعهده نظام بانکی است و ۹۰ درصد تامین مالی توسط نظام بانکی انجام میشود و به دلیل اینکه روش های دیگر تأمین مالی محدود شده است، طبیعی است که اگر بانک خارج از ظرفیت اقتصاد تامین مالی کند، آثار تورمی خواهد داشت و آنگاه نخواهیم توانست نقدینگی را کنترل کنیم.
رئیسکل بانک مرکزی افزود: به همین دلیل اخیراً تصمیم گرفتیم اجازه صدور گواهی سپرده خاص را بدهیم و ۲۸۰ همت را بین بانکهای مختلف تقسیم کردیم و به آنها یک هفته نیز مهلت دادیم. این کار از چهارشنبه گذشته آغاز شده است. که امیدواریم با این ۲۸۰ همت بسیاری از پروژه هایی را که در تأمین مالی دچار مشکل شدند و همچنین سرمایه در گردش بسیاری از واحدهای تولیدی تأمین شود. گواهی سپرده برای تامین پروژههای با بازدهی بالا بسیار مناسب است و استقبال بسیار خوبی تاکنون از آن شده است. و خبرهای خوبی را برای بازار سرمایه داریم که در آینده اعلام میشود.
وی گفت: این هم سیاستی است که ضمن آنکه می تواند به افزایش نقدینگی منجر نشود، هدایت نقدینگی به حساب می آید و عملاً نقدینگی جدید به واحدهای تولیدی منتقل میشود. متعاقباً رشد دچار کاهش نمیشود و همچنان واحدهای تولیدی از طریق نظام بانکی تامین مالی می شوند. اگرچه همچنان معتقدم که باید سراغ متنوع سازی روشهای تامین مالی در کشور برویم. اگر می خواهیم رشد اقتصادی همراه با آرامش در بازار و به دور از تورم محقق شود، بایستی از روش های مختلف استفاده کنیم.
وی در ادامه با اشاره به اینکه در شرایط کنونی تمرکز تنها بر نظام بانکی که بسیاری از بانکها مشکل کفایت سرمایه دارند میتواند آثار تورمی بر جا گذارد، افزود: البته سیاست اساسی ما در سال آینده این اصلاحات اساسی در نظام بانکیست و امکان دارد برخی هزینهبر باشند اما تا اصلاحات را انجام ندهیم نخواهیم توانست در یک مسیر با ثبات قرار بگیریم.
وی با اشاره به برنامه انحلال سه موسسه اعتباری در سال جاری، گفت: تاکنون دو موسسه منحل شده و یک موسسه دیگر را به زودی منحل میکنیم و برای سال آینده نیز ۸ بانک را در مسیر اصلاح قرار دادهایم. بانکی که اصلاح نشود، منحل خواهد شد و لذا بایستی برنامه اصلاحشان را اجرایی کنند. دائماً این بانکها را کنترل و ارزیابی می کنیم
عالیترین مقام بانک مرکزی تاکید کرد: باید مسیر اصلاحات این ۸ بانک طی شود و ناترازیشان کاهش یابد اگرچه برخی ناترازی بانکها از ناترازی اقتصاد و ناترازی دولت است ولی در نظام بانکی به دنبال کاهش ناترازی هستیم تا مسیر تورمی را در کشور متعادل کنیم و به نرخ های بلندمدت اقتصاد کلان بازگردیم. خوشبختانه اقداماتی که انجام شده در بانک مرکزی برنامه ریزی های لازم صورت گرفته و سال آینده این برنامه ها را دنبال خواهیم کرد.
رئیس شورای پول و اعتبار در ادامه خاطرنشان کرد: سیاست ما در مورد بازار ارز همچنان سیاست پیشبینیپذیر کردن نرخ ارز از مسیر مرکز مبادله ایران است و برای تامین نیازهای ارزی کشور این مرکز نهاد اصلی بانک مرکزی است. امیدواریم که در سال آینده باتوجه به ذخایر مناسبی که داریم بتوانیم ارز بیشتری را در خدمت تولید کشور قرار دهیم.
وی در ادامه یادآور شد: برخی نقل می کنند که تراز گمرکی کشور منفی شده است، البته همانطور که می دانید تراز تجاری را بانک مرکزی منتشر می کند و تراز تجاری کشور مثبت است. اما تراز گمرکی یعنی کالاهای غیرنفتی که صادر می شود، بخشی صادراتش کاهش یافته است اما واردات افزایش یافته است.
محمدرضا فرزین رئیس کل بانک مرکزی در پایان گفت: دلیل اینکه سعی کردیم واردات متوقف نشود در اختیارش ارز قرار دادیم به همین خاطر است که نمی خواستیم رشد دچار مشکل شود. برای مثال ۸۷.۷ درصد از کل واردات گمرکیمان در ۹ ماهه سالجاری، را به گروه کالاهای واسطهای و سرمایه ای اختصاص دادیم و در عین حال تلاش داشتیم سهم کالاهای مصرفی کاهش یابد. هرچند با نرخ ۸ درصد فاصله داریم اما براساس نرخهای رشدی که در دهههای گذشته داشتیم، یک نرخ رشد نسبتاً قابل قبولی است البته امیدواریم در سال آینده نرخ رشد بالاتری را محقق کنیم.
دیدگاهتان را بنویسید