زبانهکشیدن آتش در دل جنگلهای چند میلیون ساله هیرکانی، بهخصوص در فصل پاییز، همواره دغدغه طبیعتدوستان گلستان است. کارشناسان بر این باورند که آموزش گروههای مختلف مانند ساکنان روستاهای حاشیه جنگل، طبیعتگردان و کشاورزان میتواند به جلوگیری از بروز آتش در این عرصههای بسیار مهم طبیعی کمک کند.
به گزارش بازار کسب و کار، با وجود سرمای هوا و بارش باران و برف که به جای نوشدارو، این جنگلهای ارزشمند را با تهدید همیشگی شعلههای آتش روبهرو کردهاند.
طبق آمار اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان، این استان دارای ۲۱ درصد معادل ۴۵۲ هزار هکتار از حدود ۲ میلیون هکتار جنگل هیرکانی است که از بندرگز آغاز شده و تا گلیداغ در شرق گلستان امتداد دارد.
پوشش متنوع با ۱۵۰ گونه گیاهی بومی درختی و بوتهای، گلستان را به یکی از مناطق غنی جنگلی تبدیل کرده که حفظ این گونههای با ارزش برابر با تهدیداتی مثل آتشسوزی فصل پاییز اهمیت ویژهای دارد.
به گفته کارشناسان منابع طبیعی در گلستان، جنگلهای استان تحت فشار عواملی همچون تغییرات اقلیمی، بیماریها، استفاده گسترده برای تفریح و تفریحات و قرارگیری بسیاری از زمینهای کشاورزی در مجاورت آنها با خطر آتشسوزی مواجه هستند.
یک کارشناس حوزه منابع طبیعی در گلستان تاکید کرد که حفظ جنگلهای هیرکانی بسیار مهم است و در فصل پاییز خطر آتشسوزی افزایش مییابد. اطلاعرسانی موثر به مردم برای جلوگیری از گسترش آتشسوزی ضروری است.
ابوطالب قزلسفلو توضیح داد که بیشتر جنگلهای گلستان در مجاورت زمینهای کشاورزی قرار دارند و کشاورزان اغلب برای تسریع در کشت پاییزه، بقایای کشت قبلی را آتش میزنند که این کار احتمال گسترش آتش به جنگل را افزایش میدهد.
وی افزود که برخی از مردم به عنوان کوهنورد یا طبیعتگرد به جنگلها میروند و باید آموزشهای لازم به این گروهها ارائه شود. زیرا ممکن است با وزش باد، آتشسوزی که بهطور کامل خاموش نشده، دوباره شعلهور شده و از کنترل خارج شود.
قزلسفلو بر اهمیت تقویت دیدهبانی و نظارت منابع طبیعی و آبخیزداری در فصل پاییز تأکید کرد و گفت که استفاده بیشتر از دیدهبانان بعد از ساعات اداری میتواند کمک کند تا خطر آتشسوزی به حداقل برسد.
وی همچنین برگزاری نشستهای هماهنگی مسئولان دستگاههای عضو ستاد مدیریت بحران استان و شهرستانها را برای آمادگی در مقابله با آتشسوزی ضروری دانست و معتقد است که این کار باعث میشود هر دستگاه نقش خود را در پیشگیری ایفا کند.
قزلسفلو همچنین استفاده از توانایی دهیاران در پیشگیری از آتشسوزی احتمالی را ضروری دانست و گفت که با توجه به نقش مهم دهیاران در حفظ جنگلها، باید آنان را به نشستهای مدیریت بحران دعوت کرد تا از توانایی آنان برای تشکیل و فعال نگهداشتن گروههای امداد و آتشنشانی با استفاده از افراد آموزشدیده بهرهبرداری شود. گلستان دارای بیش از هزار روستا و آبادی است که عمده آنها در نوار جنگلی واقع در جنوب استان قرار دارند و اقتصاد این مناطق بر پایه کشاورزی است.
ضرورت منع روشن کردن آتش در جنگل
کارشناسی دیگر نیز باور دارد که برای جلوگیری از آتشسوزی در جنگلهای استان گلستان، باید روشن کردن آتش در این مناطق در تمام طول سال ممنوع شود.
عبدالرحیم لطفی اشاره کرد که در بسیاری از کشورهای جهان، روش کردن آتش در جنگلها جرم محسوب شده و جریمههای سنگینی دارد، اما در ایران مردم به راحتی این کار را انجام میدهند.
وی گفت: پاییز به دلیل آغاز موسم برگریزان درختان و انباشت برگ خشک در پای درختان، احتمال وقوع آتش سوزی زیاد میشود که لازم است افراد هنگام حضور در جنگل از ایجاد آتش خودداری کنند.
وی خاطرنشان کرد: سرمایهگذاری در حوزه آموزش فرهنگ حفظ منابع طبیعی به جامعه به ویژه دانش آموزان باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد.
لطفی همچنین از اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان خواست بیشتر با ساکنان روستاهای حاشیه و داخل جنگل ارتباط برقرار کند تا از ظرفیت آنها در پیشگیری و مقابله با آتش سوزی احتمالی استفاده کرد.
وی نصب بیشتر دوربین حفاظتی در عرصههای جنگلی استان، بکارگیری دیدهبان و استفاده از ظرفیت دهیاریها و سایر دستگاهها از جمله حمل و نقل جادهای در پیشگیری از آتش در جنگلهای استان را مورد تاکید قرار داد.
یکی از اعضای مرکز تحقیقات آموزش کشاورزی و منابع طبیعی گلستان اشاره کرده است که ناآگاهی یا اقدام عمدی افراد باعث آتشسوزی در جنگلهای استان میشود.
نرگس کاردگر بیان کرد که افزایش آگاهی مردم منطقه درباره اهمیت منابع طبیعی و ارزش درختان میتواند به حفظ و حتی توسعه جنگلها کمک کند و باعث میشود که آنها از ایجاد آتش در جنگلها خودداری کنند.
این کارشناس در حوزه جنگلشناسی و اکولوژی عنوان کرده است که ایجاد آتشبُر در زمینهای کشاورزی که با عرصههای جنگلی مشترک هستند، یکی از راهکارهای ضروری برای کاهش دامنه آتشسوزی در جنگلها محسوب میشود.
کاردگر افزود: استفاده از ترکیب گونههای مختلف بهویژه گونههای بومی پهنبرگ در احیای عرصههای جنگلی تأثیر عمدهای بر کاهش آتشسوزی دارد و نیازمند توجه بیشتری از سوی نهادهای مرتبط است.
تمام امکانات برای مقابله با آتش احتمالی در فصل خزان آماده است
فرمانده یگان حفاظت ادارهکل منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان اعلام کرد که تمام نیروی انسانی و تجهیزات این اداره کل برای مقابله با وقوع احتمالی آتشسوزی در فصل پاییز آماده هستند.
عیسی گلبینی مفرد اعلام کرد که شیوهنامه آمادهباش مدیریت بحران استان برای مقابله با آتشسوزی احتمالی در عرصههای منابع طبیعی به دستگاههای مربوطه ابلاغ شده است. علاوه بر این، آموزشهای لازم به نیروها ارائه و نشستهای هماهنگی با حضور دستگاههای مرتبط در همه شهرستانها برگزار شده است.
او یادآور شد که ۴۴۵ نیروی شرکتی و ۱۲۰ نیروی رسمی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان در ۳۳ پاسگاه جنگلبانی در ۱۴ شهرستان سازماندهی شدهاند و امور حفاظت از عرصههای منابع طبیعی را با همراهی نیروهای مردمی برعهده دارند.
گلبینی مفرد افزود که به طور متوسط، روزانه ۱۹۲ گشت خودرویی و پیاده توسط گروههای سازمانی و شرکتی در عرصههای منابع طبیعی استان انجام میشود.
او عنوان کرد که در ۱۰۰ روستای حاشیه و داخل جنگل این استان، گروههای مقابله با آتش در جنگل و چمنزار تشکیل شدهاند و با سازماندهی و آموزش هزار و ۱۰۰ نفر، آمادگی مقابله با آتش احتمالی را دارند.
او همچنین اشاره کرد: که هر گروه مقابله با آتش روستایی استان ۱۱ عضو دارد. این افراد زیر نظر کارشناسان آموزشهای پیشگیری و مقابله با آتش احتمالی در عرصههای منابع طبیعی را گذرانده و به تجهیزات فردی مجهز شدهاند.
وی درباره وضعیت آتشسوزی در عرصههای منابع طبیعی گلستان بیان کرد که امسال ۱۰۸ مورد آتشسوزی در عرصه های منابع طبیعی استان رخ داده که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۲۲ درصد کاهش داشته، اما از نظر وسعت ۸۶ درصد افزایش یافته است.
گلبینیمفرد از احداث هزار و ۵۴ کیلومتر آتشبُر در مرز بین زمینهای کشاورزی و مناطق جنگلی استان خبر داد که با هدف جلوگیری از سرایت آتش به جنگلها از ابتدای امسال انجام شده است.
او از ساکنین استان خواست تا از رهاسازی شیشه در جنگل خودداری نمایند و در صورت مشاهده تخلفات، به ویژه آتشسوزی در مناطق منابع طبیعی، موارد را به شمارههای ۱۵۰۴ و ۱۳۹ اطلاع دهند.
استان گلستان به عنوان یکی از استانهای غنی در حوزه جنگلها شناخته میشود و صدها هزار هکتار از جنگلهای هیرکانی را در خود جای داده است که شامل گستردهترین رویشگاههای سرخدار ایران و غنیترین رویشگاه بلوط بلندمازو جهان در منطقه گالیکش میباشد.
#عکس_بازار_کس_و_کار_ستایش_محمدیاری
دیدگاهتان را بنویسید