شانزدهمین نمایشگاه اختصاصی جمهوری اسلامی ایران تحت عنوان ایران آگروفود با حضور عباس علیآبادی وزیر نیرو و سفرا و دیپلماتهای مقیم عشق آباد پایتخت ترکمنستان در ۲۶ آذرماه امسال افتتاح شد.
به گزارش مهین نورافروز خبرنگار بازار کسب و کار نمایشگاه آگروفود یک رویداد مهم در صنایع غذایی است که فرصت معرفی، رشد و جذب مشتری برای کسب و کارهای فعال در صنایع غذایی را فراهم میکند.
از زمان راه اندازی نخستین نمایشگاه بینالمللی آگروفود ایران در سال ۱۳۷۲ تا کنون این نمایشگاه تأثیر ویژهای بر پویایی و رشد صنعت غذا و کشاورزی ایران داشته است.
در این بین استان گلستان به عنوان یکی از استان های تولیدکننده محصولات کشاروزی و دامی و صنایع جانبی در نمایشگاههای مختلف آگروفود نیز حضور داشته است، اما ارتباط مرزی گلستان با کشورهای حوزه خزر از جمله ترکمنستان و قزاقستان موجب شده تا بازار خوبی برای تولیدات محصولات غذایی این استان در کشورهای حاشیه خزر ایجاد شود که به دلیل شیوع کرونا در دو سال گذشته بازرگانان و تولید کنندگان گلستانی امکان حضور در این نمایشگاه را به دلیل قوانین کشور ترکمسنتان نداشتند، اما از سال گذشته و در پی رایزنیهای مستمر استاندار سابق گلستان و هیات نمایندگان اتاق بازرگانی گرگان این فضا آهسته آهسته برای تبادل تجاری باز شد و تولید کنندگان گلستانی در ماه گذشته در نمایشگاه آگروفود ترکمنستان شرکت کردند که طرف ترکمنستانی نظر بسیار مساعدی برای ایحاد نمایشگاههای بیشتر و حضور تولید کنندگان این کشور در گرگان و تولید کنندگان گلستانی در ترکمنستان داشتند.
اتفاقی که در در نوع خود بی نظیر است و به جرات میتوان گفت اتاق بازرگانی گرگان برای حضور اولیه تولید کنندگان گلستان دراین رویداد غذایی سنگ تمام گذاشت و حضور وزیر نیرو و حضور تجار مختلف و انجام B2B در این نمایشگاه بیانگر توجه دولت چهاردهم به بخش خصوصی و استفاده از فرصتهای دو کشور در جهت توسعه تجاری است.
حضور بیش از ۶۲ شرکت ایرانی در آگروفود ترکمنستان
رییس اتاق بازرگانی ، صنایع ، معادن و کشاورزی گرگان با بیان اینکه نمایشگاه آگروفود ترکمنستان فرصتهای ویژه تبلیغات و بازاریابی برای تولیدکنندگان فراهم میکند، به خبرنگار بازار کسب و کار گفت: معرفی محصولات جدید و نوآوریهای فناورانه در زمینه غذا اولین هدف نمایشگاه آگروفود است.
امیر یوسفی در حاشیه بازدید این رویداد نمایشگاهی اظهار کرد: نمایشگاههای مواد غذایی، کشاورزی و صنایع وابسته، بستری برای ارائه، تبلیغ و انتشار آخرین دستاوردهای این حوزه هستند. چرا که فرصت تجاری ارزشمندی، برای معرفی شرکتهای فعال صنعت کشاورزی و غذایی در بازارهای بینالمللی ایجاد می کنند.
وی افزود: بیش از ۶۲ شرکت ایرانی فعال در حوزههای تجهیزات کشاورزی، محصولات کشاورزی، مواد غذایی، تولید کود و سموم، آبیاری و بستهبندی و شرکتهای تجاری با حضور در این نمایشگاه، توانمندیهای خود را به نمایش گذاشتند.
یوسفی افزود: در دیدار طرفین ترکمستانی و گلستانی صحبتها و تفاهم نامههای مثبتی در جهت توسعه تجاری و برگزاری نمایشگاههای متعدد در ایران و از جمله استان گلستان و ترکمنستان انجام شد که بدون شک فضای تجاری دو کشور را در آینده دگر گون میکند.
ترکمنستان فرصت مناسبی برای صادرات است
در ادامه مدیرعامل زنجیره تولید گوشت مرغ بیتامین گفت: حضور در نمایشگاه آگروفود ترکمنستان میتواند گامهای مثبتی برای ما در جهت ورود به بازارهای بینالمللی باشد.
میثاق هلاکوئی با بیان اینکه نمایشگاه ترکمنستان فرصتی مناسبی برای ارتقا همکاریهای اقتصادی گلستان با عشق آباد،است، ادامه داد: اگر از ظرفیتهای دو طرف به خوبی استفاده شود قطعاً می توانیم فرصتهای مغفول مانده برای همکاریهای دوجانبه را فعال کنیم.
مدیرعامل زنجیره تولید گوشت مرغ بیتامین با تاکید براینکه برگزاری اینگونه نمایشگاهها فرصت خوبی برای ایجاد راههای صادرات به کشورهای همسایه به ویژه ترکمنستان را فراهم می کند، عنوان کرد: با توجه به نیاز ترکمنستان برای واردات خوراک دام، در این نمایشگاه میتوان ضمن معرفی محصولات تولیدی کشورمان در این زمینه بازاریابی خوبی انجام دهیم.
هلاکوئی با بیان اینکه در بستر برگزاری این نمایشگاه میتوان فضای مراودات و توسعه اقتصادی دو کشور را گسترش داد، اضافه کرد:تولیدکنندگان گلستانی به ویژه تولید کنندگان خوراک طیور این ظرفیت را دارند با به دست گرفتن بخشی از بازار کشور ترکمنستان برای کشور ارز آوری خوبی داشته باشند.
راه را برای ارتباط بازرگانی باز کنیم
عضو هیات رییسه اتاق بازرگانی گرگان در حاشیه این رویدار و دیدار با سفیر ایران در ترکمنستان اظهار کرد: یکی از دلایلی که بازار کشور ترکمنستان برای ما می تواند مهم باشد این است که ما به هر کشوری در حوزه cis از هوا، زمین و یا خط ریلی که بخواهیم برسیم باید از ترکمنستان عبور کنیم و راهی جز این نداریم .
اراز جان شمالی گفت: ارتباط خوب ما و تشدید دوستی بین دو کشور مستلزم این است که راه را برای ارتباط بازرگانی باز کنیم چرا که این راه از یک طرف به چین و از طرف دیگر شریان ریلی موجود به اروپا می رسد.
وی ادامه داد: کشور ما در شرایط عادی نیست و ما روزگار سختی را می گذرانیم از این رو مرز اینچهبرون در استان گلستان که به منطقه آزاد نیز تبدیل شده و بندر خشک اینچه برون هم مورد تصویب قرار گرفته که یکی از مناطق مهم برای پدافند غیر عامل است و اینچهبرون مهمترین نقطه و دروازه ورود به بازارهای اوراسیا و شانگهای در این شرایط فعلی اقتصادی است.
شمالی بیان کرد: در شرایطی که کشتیرانی ایران نیز مورد تحریمهای ظالمانه قرار گرفته است چنانچه فعالیت جنوب را از دست بدهیم، جریان تجارت را باید از کجا ادامه بدهیم و واردات و صادرات را چگونه مدیریت کنیم، اما نقطه و ظرفیتی به نام اینچه برون در کشور وجود دارد که یک منطقه مهم برای تبادل تجاری ایران است و نقش کشور ترکمنستان برای توسعه این تجارت بسیار مهم است و فعالیت سفارتخانه و سفیر ایران در این کریدور اقتصادی بسیار مهم دیده می شود.
وی با بیان اینکه ما باید کشور ترکمنستان را قانع کنیم که تمایل به سرمایه گذاری در بندر خشک اینچهبرون پیدا کند، اظهار کرد: تاجر همواره به دنبال سهلترین و امنترین مسیر برای ارسال کالای خود است.
شمالی افزود: کشورهای cis اکثرا به آبهای آزاد جهانی راه ندارند و ارزانترین و کوتاهترین مسیری است که اینچه برون را به چابهار وصل می کند، مسیر شمال به جنوب است.
وی افزود: ما باید اینچه برون را به چابهار و شاهرود وصل کنیم و اتاق بازرگانی تمام مشخصات را ارزیابی کرده و طرح توجیهی آن نیز انجام شده است.
شمالی ادامه داد: قرار بود میلیاردها دلار هزینه بهسازی ریل فعلی شود. ما حتی توانستیم دولت را قانع کنیم که طرح فعلی طرح اشتباهی است، چرا که خطی که وارد ایران می شود خط عریض است و خط ما کم عرض است و مجبوریم برای هر ورود و خروج تعویض واگن داشته باشیم که ۱۶۰فرانک سوئیس هزینه روی دست تجار می گذارد .
وی افزود: ترکمنستان به ما سخت واگن می دهد چون مدعی است واگنهای آنهااز خط عریض وارد می شود و آنجا گیر می کند و نمیتواند بار را تخلیه کند و معطلی واگنها سرعت عملیات را پایین می آورد.
صنعت غذا فرصت مناسبی برای تجارت است
رییس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی گرگان در این دیدار با بیان اینکه موضوع امنیت غذایی یکی از موضوعات مهمی است که توجه بسیار زیادی در ترکمنستان همانند سایر کشورها به آن می شود، اظهار کرد: دانش فنی روز در حوزه کشاورزی و غذا فرصت بسیار خوبی را برای حضور در بازار ترکمنستان ایجاد کرده است و این مستلزم نگاه ویژه از طرف سفیر ایران در ترکمنستان است و میتوان از ظرفیت کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی به شکل اولی استفاده کرد.
هامان هاشمی افزود: ما این امکان را داریم که از طرح های فرهنگی و اقتصادی حمایت کنیم.
وی گفت: در شرایطی که دولت مشکل بودجهای دارد ما این ظرفیت را داریم که در راستای ارتباط اقتصادی دو کشور از جمله ایجاد نمایشگاه ها و هیات های تجاری ورود پر رنگتری داشته باشیم.
هامان هاشمی خطاب به سفیر ایران در ترکمنستان گفت : متاسفانه تا کنون رییس کمیسیون اقتصادی اتاق مشترک به استان گلستان نیامدهاند و با توجه به جایگاه که دارید و چشم اقتصادی ما در این کشور هستید نگاه ویژهای به این مسأله داشته باشید چرا که نباید این فرصت را از دست بدهیم.
وی بیان کرد: در زمانی که کشتیرانی ما تحریم شده است ، فرصتهای خوبی برای تجارت کشور و استان گلستان با ترکمنستان بوجود می آید.
رقبای جدی در نمایشگاه صنایع غذایی داریم
سفیر ایران در ترکمنستان نیز عنوان کرد که شرکت کنندگان گلستانی در نمایشگاه آگروفود ترکمنستان آبروی صنایع غذایی کشور را حفظ کردند. اما نکنه قابل توجه این است که باید براساس پیشبینیها بیشترین ظرفیت موجود صنایع غذایی و کشاورزی کشور در اینجا به نمایش گذاشته میشد، چرا که رقبای جدی در این زمینه داریم.
روز بهانی افزود: ترکمنستان یکی از همسایگان بسیار مهم ایران و گلستان محسوب می شود و به دلیل ظرفیتهای موجود از ۱۴همسایه دیگر متمایز است.
سفیر ایران افزود: ایران با ترکمنستان ۹۰۰ کیلومتر مرز خشکی و ۳۰۰ کیلومتر مرز مشترک دریایی دارد و به همین دلیل با این کشور غرابتهای زیادی داریم که به تعبیر مقام معظم رهبری « ما خویشاوند ترکمنستان » هستیم.
وی ادامه داد: ترکمنستان نخستین کشوری بود که بلافاصله بعد از استقلال به ایران مراجعه کرد و هم اکنون نیز همان سیاست را دنبال می کند.
سفیر ایران افزود: روابط ما با ترکمنستان روابط خوبی بوده است و در برهههای مختلف، جمهوری اسلامی ایران و ترکمنستان روابط سیاسی ما مشکل پیدا نکرده است و همواره پشتیبان ما در محافل بینالمللی بوده است.
روز بهانی افزود: ترکمنستان یک جمهوری در کنار ما است که نشان داده مردانه در کنار ایران ایستاده است.
سفیر ایران افزود: در بسیاری موارد منافع ترکمنستان هم راستا با منافع ایران است به عنوان مثال ما دومین کشور دنیا به لحاظ ذخایر گازی و ترکمنستان چهارمین کشور است.
وی گفت: ما در منطقه گاز احتیاج داریم که ترکمنستان می تواند آن را تامین کند و ما می توانیم از منطقهای که گاز بیشتر داریم مشتریان آنها را سیراب کنیم و سود هم ببریم که البته در ترانزیت و تجارت هم به همین صورت است.
روز بهانی تصریح کرد: نوع مدیریت در این کشور منسجم و متمرکز است اما برخی به اشتباه آن را دیکتاتوری می نامند و این در حالی است که این کشور متمرکز تصمیمگیری می کند.
وی بیان کرد: ایران در پرداخت بهای گاز ، برق و راه آهن به این کشور به دلیل شرایط تحریمی بدهکار است و این کشور بسیار علاقمند به تبادل تجاری با ما است و ما میتوانیم به راحتی با تهاتر بدهی خود را به این کشور پرداخت کنیم، فقط اینکه باید بدانیم چه کالاهایی را برای نمایش به نمایشگاه بیاوریم .
به گفته روز بهانی، بخش خصوصی نباید منتظر بماند و باید به دنبال موقعیت در این کشور باشد و این مطالبه گری را مدام از ما بخواهدکه راه را برایشان هموار کنیم.
وی گفت: متاسفانه در این نمایشگاه آن گونه که باید نتوانستیم جذب کننده باشیم و شرکتهای حاضر را به ۲ هزار تولید کننده برسانیم.
روز بهانی افزود: قبل از ما ترکها و حتی حکومت داعشی افغانها در این نمایشگاه حضور داشتند که افغانها در ۱۵۰۰مترمربع رویداد نمایشگاهی را برگزار کردند و ما نیز نباید این فرصت را به رقبا واگذار کنیم.
سفیر ایران افزود: اتاق مشترک باعث شده مشکلات دو کشور راحتتر حل و فصل شود و اتاق بازرگانی نیز در این فرایند تجاری بسیار تاثیر گذار بود.
وی گفت: چنانچه تعامل ما با ترکمنستان به جایی برسد تجارت ما اعتبار پیدا خواهد کرد و توصیه می کنم چنانچه تجار جای پایی در تجارت با ترکمنستان پیدا کردند آن را به راحتی از دست ندهند و باید سعی کنیم در نمایشگاههای بعدی هدفمندتر حضور پیدا کنیم .
فقدان صنایع تبدیلی و هدر رفت فرصت ها
یکی از مزیتهای نمایشگاه آگروفود ترکمنستان حضور هیاتهای تجاری و انجام B2B بود که فرصت بسیار خوبی برای تولید کنندگان گلستانی در جهت ارائه محصولات و قراردادهای تجاری بود . اما آنچه که در این بین همواره موجب نگرانی تجار ، بازرگانان و تولیدکنندگان در ایجاد روابط تجاری با این کشور شده است، وجود برخی دستورالعملهای خلق الساعه در حوزه صادرات و تبادل تجاری است که تجار کشورهای افقانستان و ترکیه با ان روبرو نیستند.
از سوی دیگر مساله وجود تحریمها و تبادل ارزی نیز دست و پای تجار و صادر کنندگان را برای فروش و برگشت ارز بسته است.
فقدان صنایع تبدیلی محصولات کشاورزی نیز از دیگر دلایلی که علاوه بر افزایش خام فروشی در گلستان، فرصت ارائه تنوع محصولات بسته بندی استان را در نمایشگاهها گرفته است که باید چارهای اساسی از سوی بخش خصوصی برای راهاندازی این صنایع اندیشیده شود.
دیدگاهتان را بنویسید