مهین نورافروز: در شرایط ناترازی انرژی، بهویژه در زمانهایی که کمبود انرژی شدید است (مانند تابستان یا زمستان)، ممکن است تولیدکنندگان مجبور شوند از منابع انرژی گرانتر یا موقت برای ادامه فعالیتهای خود استفاده کنند. برای مثال، ممکن است نیاز به استفاده از «ژنراتورهای برق موقت» یا «خرید انرژی از بازارهای ثانویه با قیمت بالاتر» باشد که این مساله میتواند هزینههای تولید را افزایش دهد و در نتیجه جذابیت سرمایهگذاری در این بخشها را کاهش دهد.
به گزارش بازار کسب و کار واحد های صنعتی استان گلستان که بیشتر آن ها در حوزه تامین غذایی از جمله مرغداری ها، فعالیت دارند باساعات طولانی قطعی های برق و کمبود گاز با مشکلاتی از جمله خاموشی چند ساعته ماشین آلات و تولید در کنار پرداخت دستمزدها، بیمه، مالیات و دیگر هزینه ها مشکلات زیادی را برای مدیران بخش اقتصاد استان بوجود آورده است.
این مساله تا به آنجا مساله ساز شده است که برخی از مدیران واحد های تولید اعلام کرده اند که با ادامه روند فعلی دیگر تمایلی به ادامه راه به دلیل مشکلات مالی نخواهند داشت و یا اینکه در ورطه ورشکستگی می افتند.
در صورتی که ناترازی انرژی به یک بحران تبدیل شود، ممکن است پیشبینیهای اقتصادی و برنامهریزیهای بلندمدت به هم بریزد. این مساله میتواند اثرات منفی بر بازار سرمایه، نرخ بهره، و حتی برنامههای توسعه صنعتی کشور داشته باشد. سرمایهگذاران معمولا از ریسکهای پیشبینینشده دوری میکنند و این میتواند موجب کاهش جریان سرمایهگذاری به سمت بخشهای مختلف صنعتی شود.
یکماه پیش سید محمد اتابک، وزیر صمت با اشاره به اینکه ناترازی یکی از دغدغههای اصلی فعالان اقتصادی است، گفت: بسته حمایت از واحدهای تولیدی که بهواسطه ناترازی انرژی دچار ضرر شدهاند تدارک دیده شده است.
وی با بیان اینکه تصمیمات اولیه برخی مدیران کشور این بود که برق و گاز صنایع بهصورت کامل قطع شود که پس از تبادل نظرهای فراوان به شرایط فعلی رسیدیم، تصریح کرد: باید در ازای این قطع برق و گاز صنایع، یک بسته حمایتی به واحدهای تولیدی پرداخت شود که این موضوع نیز برای سال اول است که اجرایی میشود و نمایشی هم نیست و کاملاً هدف از اجرای این بسته حمایتی، جلوگیری از واردشدن ضربه بیشتر به صنایع است.
وی افزود: صنعت از دیدگاه رئیس دولت چهاردهم در اولویت قرار دارد و سعی کردهایم با تسهیلات و بستههای حمایتی از صنایع تاحدامکان حمایت شود تا ضربه بیشتری از ناترازی انرژی متحمل نشوند.
ناترازی انرژی استان با جایگزینی انرژی پاک تامین می شود
۱۵ بهمن ماه امسال استاندار گلستان در مراسم افتتاح اتاق بازرگانی گرگان که با حضور ریاست اتاق ایران برگزار شد، اظهار کرد که بهرغم ناترازیها، اعتقادی به قطعی گاز و برق واحدهای تولیدی در گلستان نداریم و تلاش میکنیم با بهرهگیری از انرژیهای پاک در مسیر رفع ناترازیها گام برداریم. توسعه انرژیهای خورشیدی و سرمایهگذاری در این بخش میتواند در آینده مشکلات مربوط به ناترازی انرژی را در استان کاهش دهد.
طهماسبی بیان کرد: هیچ مانعی در مسیر توسعه وجود ندارد و معتقدیم باید صدای واحدی از استان خارج شود و در کنار هم گلستان را بسازیم. با توجه به اهمیت موضوعات اقتصادی و معیشتی درب اتاق استاندار، معاونان و مدیران استان به روی سرمایهگذاران، تولیدکنندگان، تجار، بازرگانان و صادرکنندگان استان باز است.
از دیگر نکاتی که ناترازی انرژی به وجود آورده موضوع عدم تحویل بهموقع سوخت جایگزین به واحدهای تولیدی است، برخی واحدهای تولیدی با اشاره به بروکراسی طولانی برای دریافت سوخت و کارشکنیها میگویند سوخت جایگزین را به قیمت لیتری هفت هزار تومان تهیه میکنند که این مسئله برای واحدهای تولیدی مثل پرورش مرغ مقرونبهصرفه نیست.
انتخاب ۲۸ نقطه استان برای اجرای طرح انرژی خورشیدی
سرپرست معاونت هماهنگی امور اقتصادی استانداری گلستان هم می گوید که نباید اجازه دهیم در این شرایط اقتصادی حتی یک واحد تولیدی و صنعتی به خاطر بدهی بانکی یا سایر مشکلات تعطیل شود.
عبدالعلی کیانمهر با اشاره به مشکلات موجود در حوزه ناترازی انرژی می گوید؛ در خصوص گاز که بخش خصوصی پیگیر خرید گاز از ترکمنستان است و به طور قطع در صورت بروز این اتفاق مشکلات تولیدکنندگان در حوزه کمبود گاز تا حدود زیادی مرتفع خواهد شد.
سرپرست معاونت هماهنگی امور اقتصادی استانداری گلستان می افزاید؛ در حوزه تامین برق نیز شرکت توزیع نیروی برق گلستان ۲۸ نقطه از استان را برای ساخت نیروگاه خورشیدی سه مگاواتی مشخص و مقدمات ساخت آنها را فراهم کرده است و علاوه بر آن از متقاضیان احداث نیروگاههای خورشیدی نیز استقبال میکند.
به گفته کیان مهر، فرسودگی ماشین آلات خطوط تولید واحدهای صنعتی نیز از مشکلاتی است که به ناترازی انرژی دامن میزند و باید برای نوسازی آنها چارهای اندیشید.
فشار ناشی از ناترازی انرژی نفس تولید را گرفته است
رئیس اتاق بازرگانی صنایع معادن و کشاورزی گلستان هم می گوید : فشار تحمیلی ناشی از ناترازی انرژی برق و مشکلات مرتبط با تامین منابع بانکی و نقدینگی سبب شده تا صنایع و واحدهای تولیدی گلستان در تحقق شعار سال و جهش تولید با چالش روبرو شوند.
امیر یوسفی می افزاید: شرایط ما با توجه به نامگذاری شعار سال توسط مقام معظم رهبری، وضعیت مناسبی نبوده و برای تولید کننده خوب نیست.
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی گلستان معتقد است؛ هر مشکل و ناترازی که با آن مواجه شدیم به اولین جایی که مراجعه کردیم به سراغ تولید کننده و صنعت رفتیم.
وی می افزاید: در ناترازی برق، گاز، منابع پولی و بانکی و سایر مسائل در وهله نخست به تولید کننده و صنایع فشار وارد میکنیم.
رییس اتاق بازرگانی، صنعت کشاورزی و معدن گلستان تصریح می کند؛ به تناسب سهمیه که برای تولید کننده برق صنعتی در نظر گرفته شده است؛ سهم استان گلستان ۱۰ درصد است؛ ولی عملاً برخی استانها ۵۰ درصد برق مصرفی شان در صنعت است.
وی ادامه می دهد؛ ولی وقتی بحث تقسیم برق میشود استان ما جزو سهمیه کشوری محسوب میشود و قطعی برق ۲ روز کاری در گلستان داریم.
یوسفی می گوید: اگر قرار است عدالتی برقرار شود چرا باید تولید کننده، در استانی که اقتصاد کشاورزی دارد روزانه ۴ الی ۵ ساعت قطعی برق داشته باشد؟ اگر این مشکلات ادامه پیدا کند نباید انتظار داشت در استانهایی مثل گلستان جهش تولید رخ دهد.
وی می افزاید؛ در قانون وظیفه اتاق بازرگانی اینگونه تعریف شده است؛ که هر جایی که کمک نیاز باشد به عنوان مشاور سه قوه ورود کند و وظیفه مستشاری و مشاورهای انجام دهد.
نیروگاه های مقیاس کوچک برای صنایع ضروری است
مدیرعامل شرکت برق منطقهای مازندران و گلستان با بیان اینکه احداث نیروگاههای کوچکمقیاس مشکل قطعی برق صنایع این استانها را حل میکند به ر سانه های اعلام کرد که در قرارداد با صنایع و شرکتها عنوان شده که در برقرسانی، اولویت با مصرفکنندگان خانگی است.
کوروش موسویتاکامی اظهار کرد: صنایع و کارخانجات بزرگ استانهای گلستان و مازندران با وجود گلایه مکرر از نبود برق، هیچگاه به دنبال حل ریشهای مشکل نرفتند.
وی ادامه داد: کارخانجات و صنایع بزرگ هنگام احداث، بخشی از هزینه تمام شده احداث کارخانه را به راهاندازی نیروگاههای تولید برق خود اختصاص میدهند تا در زمان ناترازی انرژی و کمبود برق دچار چالش نشود؛ مسالهای که باید در دستور کار کارخانجات و صنایع بزرگ قرار بگیرد.
مدیرعامل شرکت برق منطقهای مازندران و گلستان تاکید کرد: تغییر اقلیم و گنبد حرارتی که روی خاورمیانه ایجاد شده مصرف برق کشور را ۱۰ درصد افزایش داده اما رشد احداث شبکه و نیروگاههای ما متناسب با روند تغییر اقلیم و افزایش دما نبوده که باید سه برابر نرخ ثابت نیروگاهها را توسعه دهیم و شبکه احداث کنیم.
موسویتاکامی با اشاره به اینکه در کشورهای اروپایی نیز موقع اوج مصرف برق، کارخانجات بزرگ مولدهای خودتامین را روشن میکنند و اینطور نیست که برق صنایع تامین و برق مشترکان خانگی قطع شود، تصریح کرد: طبق پروتکلهای وزارت نیرو و وزارت صنعت، معدن و تجارت سبد مصرف انرژی برای صنایع مختلف در شرایط بحرانی و اوج مصرف اعلام شده است.
وی با اشاره به اختلال در روند فعالیت کارخانه سیمان گلستان به علت قطعی برق گفت: کارخانجاتی که مایل به استفاده از برق یارانهای هستند و نمیخواهند از مولدهای خودتامین استفاده کنند، میتوانند در شیفت شب کار کنند تا بدون محدودیت از برق یارانهای بهرهمند شوند.
به گفته مدیرعامل شرکت برق منطقهای مازندران و گلستان؛ کارخانجات و صنایع بزرگ که نمیخواهند برای راهاندازی مولد خودتامین سرمایهگذاری کنند و مایل به استفاده از برق شبکه سراسری هستند زمانی از این مزیت بهرهمند میشوند که شبکه مشکلی نداشته باشد.
موسویتاکامی اضافه کرد: صنایع بزرگ مازندران و گلستان پتانسیل نصب ۴۰۰ تا ۵۰۰ مگاوات نیروگاه را دارند و در همین راستا میتوانند یک واحد سیکل ترکیبی را به صورت مجزا و یا اشتراکی نصب کنند.
وی بیان کرد: کارخانجاتی که اقدام به احداث نیروگاه کوچک مقیاس کنند امکان بهرهمندی بدون محدودیت از برق را خواهند داشت، همچنین ما نیز برق مازاد آنها را در قالب خرید تضمینی خریداری خواهیم کرد.
مدیرعامل شرکت برق منطقهای مازندران و گلستان خاطرنشان کرد: گرچه در مواقع بحران مجاز به قطع کامل برق صنایع و کارخانجات بزرگ هستیم اما چنین اقدامی را انجام نمیدهیم تا کارخانجات و مردم دچار چالش نشوند.
تنها کارخانه سیمان گلستان به منظور کنترل مصرف انرژی طی روزهای گذشته موجب کاهش تولید سیمان و کمبود آن در استان گلستان شد که گلایه مردم و سازندگان مسکن را به همراه داشت
مشکل ناترازی با سرمایه گذاری بخش خصوصی حل میشود
پس از گذشت سال ها که مسئولان در پی تغییرات جدی در زمینه تامین انرژهای جایگزین نبودند ، حالا با وجود این شرایط سخت اقتصادی و البته در شرایطی که کشور هم تحت تحریم های سختگیرانه قرار گرفته به فکر افتاده اند که باید اقدام عاجلی برای اجرای انرژی های پاک آن هم با سرمایه گذاری بخش خصوصی بردارند.
در همین راستا رییس سازمان مدیریت و برنامهریزی گلستان با تاکید بر ضرورت آسانسازی فعالیت سرمایهگذاران در بخش انرژی و گسترش نیروگاهها به ویژه در بخش انرژی خوشیدی و پاک گفت: ورود بخش خصوصی به این حوزه میتواند مشکلات ناترازی انرژی بهویژه کمبود برق را برطرف کند.
علیرضا نورانی می گوید، با توجه به اینکه صنعت برق کشور با مشکلاتی از قبیل کمبود ظرفیت تولید، افزایش مصرف سالانه، کمبود سوخت نیروگاهها، انتشار آلایندهها و گازهای گلخانهای ناشی از سوختهای فسیلی و منابع هیدروکربن مواجه است در بازه زمانی پنج ساله برنامه هفتم پیشرفت باید به رفع ناترازیها بیش از پیش توجه کرد.
وی با بیان اینکه ناترازی انرژی را میتوان به فرصت تبدیل کرد می افزاید: در استان گلستان، ظرفیتهای قانونی برای احداث نیروگاههای خورشیدی وجود دارد.
رییس سازمان مدیریت و برنامهریزی گلستان حل موانع ساخت نیروگاههای تجدیدپذیر را نیازمند عزم جدی مسوولان استان می داند و می افزاید: تحقق این مهم با عزم جدی و با نگاه همافزایی مثبت همه ارکان مدیریتی استان و شهرستانها بهویژه فرمانداران، بنیاد مسکن، دهیاران، تعاون روستایی، منابع طبیعی، توزیع برق، برق منطقهای و سایر دستگاههای متولی امر، امکانپذیر است.
نورانی با بیان اینکه در بازه پنج ساله اجرای برنامه هفتم، برای راهاندازی هر صنعتی در استان گلستان، به آب، برق و گاز احتیاج است، تصریح کرده است؛ همچنین برای تحقق رشد هشت اقتصادی هشت درصدی در پایان برنامه هفتم پیشرفت و رسیدن به ۷۵ درصد میانگین کشوری، باید یک مسیر حداقل ۹ تا ۱۳ ساله را طی کرد.
وی با بیان اینکه ساخت نیروگاههای تجدیدپذیر هر چه سریعتر باید در اولویت و دستور کار استان قرار گیرد، متذکر شده است که باید فضای سرمایهگذاری در صنایع انرژی باز شود و بخش خصوصی وارد عمل شود.
آغاز عملیات اجرایی نیروگاه خورشیدی ۱.۲ مگاواتی در گلستان
مدیرعامل شرکت توزیع برق استان گلستان از آغاز عملیات اجرایی ساخت نیروگاه خورشیدی ۱.۲ مگاواتی در روستای سقرتپه این استان خبر داده است.
سید احمد موسوی مدیرعامل شرکت توزیع برق گلستان در مراسم عملیات اجرایی ساخت نیروگاه خورشیدی ۱.۲ مگاواتی در روستای سقرتپه گفت: این نیروگاه در زمین اهدایی به مساحت ۲ هکتار با تخصیص اعتبار ۳۶۰ میلیارد ریال از محل تسهیلات کمیته امداد حضرت امام (ره) به منظور توانمندسازی مالی مددجویان تحت پوشش آن نهاد احداث میشود.
وی افزود: با احداث این نیروگاه ضمن کمک به رفع ناترازی تولید برق و ضعف ولتاژ در منطقه، در جهت استفاده حداکثری از ظرفیت انرژی خورشیدی و کاهش استفاده از سوختهای فسیلی و استفاده از انرژیهای پاک اجرا خواهد شد.
موسوی بیان کرد: در این طرح ۲۴۰ خانواده از مددجویان کمیته امداد از درآمدهای مالی کسب شده از محل فروش انرژی برق تولیدی توسط این نیروگاه منتفع خواهند شد.
کارشناسان بخش انرژی معتقدند که استفاده از انرژی خورشیدی با توجه به مزایایی مانند کاهش مصرف سوختهای فسیلی، تولید برق بدون نیاز به آب و کاهش آلودگی هوا یکی از راهکارهای مناسب رفع همیشگی دغدغه مردم درباره کمبود برق و قطع آن در روزهای گرم تابستان است.
باوجود شرایط اقلیمی مناسب گلستان برای تولید برق خورشیدی و وعده متولیان شرکت توزیع برق این استان شمالی از سال ۱۳۹۳ برای فراهم کردن مقدمات استفاده از این انرژی پاک با کارگذاری پنل خورشیدی خانگی و احداث نیروگاههای مقیاس کوچک پنج، ۲۵، ۷۵ و ۱۰۰ مگاواتی، امضای موافقتنامه با سرمایهگذارن خارجی دادند و بهزمین زدن چند کلنگ آغاز ساخت نیروگاه خورشیدی، هنوز گامهای عملی برای آن برداشته نشده است.
دیدگاهتان را بنویسید