مهین نورافروز- بازار کسب و کار: وضعیت فعلی انرژی در کشور به مساله ای بحرانی تبدیل شده است که مسئولان هم در جل آن و رفع نارضایتی ها عاجز مانده اند.
بخش انرژی که از آن به عنوان پیشران توسعه اقتصادی ایران نام برده می شود، با شرایطی که در تولید و مصرف به آن دچار است، دچار لنگی است و به طور طبیعی در بهترین شرایط در نقش حفظ وضع موجود ( آنهم موقت )می تواند موثر باشد و با وضعیت فعلی نمی تواند نقش پیشرانی و لوکوموتیو حرکت توسعه ای ایران را بر دوش بگیرد.
واقعیت این است که ساختار انرژی ایران از منظر سیاستگذاری و توسعه ای به صورت عام در طول یک قرن گذشته و به طور خاص در دو دهه اخیر دچار آفت و آسیب فراوان بوده است . این آسیب ها و آفت ها باعث گردیده که ساختار انرژی در کشور بیش از انکه برنامه محور باشد ، دولت محور و شخص محور بوده و مشکلاتی مانند انچه در نیمه نخست سال جاری و ماه های اخیر حادث شده ، بروز یابد.
ناترازی برق دیگر معطوف به تابستان نیست و پاییز و زمستان امسال هم گریبان گیر مردم و صنایع شده است . این نامتوازنی و ناترازی تا حدی پیش رفته است که ادارات برق در برخی مناطق ۴ ساعت و در اوقات متفاوت در طول یک روز قطع می کنند و بابت آن هم توضیحی به مردم نمی دهند.
روز گذشته وزیر نیرو خبر از برنامهریزی این وزارتخانه برای رفع ناترازی انرژی در فصل تابستان و زمستان سال آینده خبر داد.
عباس علیآبادی اظهار کرد که آب و برق از مهمترین کالاهای اساسی زندگی هستند و باید افزایش راندمان تولید انرژی و مصرف بهینه آن در دستور کار قرار گیرد.
به گفته وی تلاش میکنیم تا تابستان پیشرو را بدون مشکل سپری کنیم و در زمستان سال آینده مشکل ناترازی برق نداشته باشیم.
وعده های امیدوارانه ای که مردم را قانع نمی کند چرا که طی مدت حضور دولت چهاردهم برخلاف توقع هایشان در زمان رای ریزی ، نه فقط اتفاق جدیدی رخ نداد که شرایط به مراتب سخت از قبل هم شده است.
برآوردها نشان میدهد قطعیهای مکرر برق، ۲۰ میلیارد دلار به صنایع کشور خسارت زده است. این رقم با در نظر گرفتن نرخ ارز مؤثر ۶۵ هزار تومانی محاسبه شده و نشان از عمق بحران دارد. از طرفی، هزینههای ناشی از قطعی برق در استانهای مختلف متفاوت بوده و نیازمند برنامهریزی دقیق برای کاهش این خسارتها است.
در این بین صاحبان صنایع در گلستان به عنوان متضرران اصلی ناترازی انرژی در شرایط بسیار سختی قرار دارند و وعده های حمایت از بخش خصوصی توسط مسئولان بالادستی استان دیگر به مزاج آنان خوش نمی آیدو امید به تغییر را ازدست داده اند.
ناترازی برق واحد های تولیدی را متضرر کرده است
مدیر کارخانه خوراک دام گلزا در شهرک صنعتی بندرگز گفت: ناترازی برق یکی از دغدغههای مهم واحدهای تولیدی و صنعتی گلستان برای فعالیت است و پایداری تولید را تحت تاثیر منفی خود قرار میدهد.
سیدمهدی حسینی افزود: ۲ روز از هفته به دلیل ناترازی برق، واحد تولیدی من برای آمادهسازی خوراک دام تعطیل است.
وی گفت: با این تعطیلی اجباری چگونه میتوان،خسارتها از جمله تولید خوراک دام برای دامپروری منطقه و تامین دستمزد کارگران را جبران کرد.
حسینی با اشاره به این که برق واحدهای صنعت بهدلیل تاثیر در تولید و اشتغال پایدار نباید قطع شود از مسوولان خواست این معضل بخش صنعت را با چاره اندیشی منطقی برطرف کنند.
برنامهریزی در حل ریشهای برق موردنیاز بخش صنعت پ
مدیر کارخانه پاس پلاست شمال تولید کننده بطری آب آشامیدنی، نوشیدنی گازدار و بدون گازدار، شیر و لبنیات در شهرک صنعتی بندرگز هم گفت: ناترازی برق در فصل تابستان سبب شده تا تعطیلی اجباری ۲ روز در هفته برای تمامی واحدهای صنعتی و تولیدی مستقر در شهرکها و نواحی صنعتی گلستان اعمال شود که برای جریان تولید بسیار خسارتزا است.
مجید شموشکی افزود: مطالبه تولید کنندگان از مسوولان مرتبط بخش برق، برنامهریزی در حل ریشهای برق موردنیاز بخش صنعت است.
شموشکی با اشاره به این که این واحد تولیدی علاوه بر تامین نیاز داخلی، دارای ظرفیت ارزآوری است، پیشنهاد کرد از تولید کنندگان برای استفاده از ظرفیت پنل خورشیدی در تولید و تامین برق حمایت شود.
به گفته وی اکنون این واحد تولیدی با ۱۰۰ نیرو، تولید خود را علاوه بر تامین نیاز داخل، به افغانستان هم صادر میکند.
رمضان بهرامی با اشاره به بحران انرژی در گلستان، گفت: سهم برق مصرفی صنعت و تولید استان بین پنج تا هشت درصد است ولی تاوان ناترازی انرژی و تامین برق شبکه خانگی را باید صنعت بپردازد.
وی ادامه داد: خسارت تعطیلی هر واحد تولیدی به علت کمبود انرژی روزانه ۵۰ میلیارد ریال است اما هیچ یک از دستگاهها برای جبران این خسارت قدمی برنمیدارند.
وی خواستار استفاده بیشتر از ظرفیت بخش خصوصی در تولید برق شد.
رییس خانه صنعت، معدن و تجارت گلستان گفت: میزان برق مصرفی صنایع استان بین هفت تا ۱۰ درصد است.
مطابق داده های آماری مسوولان شرکت توزیع برق گلستان، برق موردنیاز استان از شبکه سراسری تامین میشود که در شرایط عادی محدوده مصرف روزانه بین ۳۸۰ تا ۴۵۰ مگاوات برق است که ۹۵ مگاوات آن به صنایع اختصاص دارد ولی در روزهای گرم سال این رقم به بیش از هزار و ۶۰۰ مگاوات میرسد.
شرکت توزیع نیروی برق گلستان افزون بر ۶۱۷ هزار مشترک دارد که بیشتر آنها به ترتیب خانگی، تجاری و تولیدی است.
رئیس اتاق بازرگانی صنایع معادن و کشاورزی گلستان گفت: فشار تحمیلی ناشی از ناترازی انرژی برق و مشکلات مرتبط با تامین منابع بانکی و نقدینگی سبب شده تا صنایع و واحدهای تولیدی گلستان در تحقق شعار سال و جهش تولید با چالش روبرو شوند.
قطعی برق نفس تولید کنندگان را گرفته است
امیر یوسفی در نشست با خبرنگاران گلستانی اظهار کرد: شرایط ما با توجه به نامگذاری شعار سال توسط مقام معظم رهبری، وضعیت مناسبی نبوده و برای تولید کننده خوب نیست.
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی گلستان گفت: هر مشکل و ناترازی که با آن مواجه شدیم به اولین جایی که مراجعه کردیم به سراغ تولید کننده و صنعت رفتیم.
وی ادامه داد: در ناترازی برق، گاز، منابع پولی و بانکی و سایر مسائل در وهله نخست به تولید کننده و صنایع فشار وارد میکنیم.
رییس اتاق بازرگانی، صنعت کشاورزی و معدن گلستان گفت: به تناسب سهمیه که برای تولید کننده برق صنعتی در نظر گرفته شده است؛ سهم استان گلستان ۱۰ درصد است؛ ولی عملاً برخی استانها ۵۰ درصد برق مصرفی شان در صنعت است.
وی ادامه داد:، ولی وقتی بحث تقسیم برق میشود استان ما جزو سهمیه کشوری محسوب میشود و قطعی برق ۲ روز کاری در گلستان داریم.
یوسفی افزود: اگر قرار است عدالتی برقرار شود چرا باید تولید کننده، در استانی که اقتصاد کشاورزی دارد روزانه ۴ الی ۵ ساعت قطعی برق داشته باشد؟ اگر این مشکلات ادامه پیدا کند نباید انتظار داشت در استانهایی مثل گلستان جهش تولید رخ دهد.
وی گفت: در قانون وظیفه اتاق بازرگانی اینگونه تعریف شده است؛ که هر جایی که کمک نیاز باشد به عنوان مشاور سه قوه ورود کند و وظیفه مستشاری و مشاورهای انجام دهد.
یوسفی ادامه داد: ما وظیفه اجرایی نداریم، ما مطالبات خود را انجام میدهیم از اینکه دیگران نمیتوانند پاسخگو باشند و نتوانستند آنچه را که خواستهایم برآورده کنند باعث نمیشود ما از مسیر خود برای مطالبه کردن باز بمانیم و تا زمانی که به پاسخ برسیم مطالبه خواهیم داد.
قطعی برق معضل اصلی توسعه اقتصادی در گلستان
علیاصغر طهماسبی در جلسه احداث نیروگاههای خورشیدی در استان اظهار کرد: باید به سرعت سرمایهگذاران حوزه انرژی تعیین تکلیف شوند و مکان سرمایه گذاری برای آنها تعیین شود.
وی تاکیدکرد: به هیچ عنوان نباید سرمایه گذاران را معطل کنیم چرا که بسیاری از آنان توقع وام و تسهیلات نیز ندارند.
استاندار گلستان ادامه داد: یکی از معضلات توسعه اقتصادی و تولیدی استان، برق است که باید این نیاز با استفاده از نیروگاهها و سرمایهگذاران این حوزه برطرف شود.
طهماسبی بیان کرد: به دنبال رفع مشکلات استان هستیم و تلاش میکنیم هزینههای حکمرانی را کاهش دهیم و مشکلات مردم را مرتفع کنیم.
وی گفت: شاهد فقر زیرساختها در گلستان هستیم که توسعه انرژیهای پاک و نیروگاههای خورشیدی میتواند مصرف خانگی و صنعتی و تولیدی تضمین کند و در این مسیر برق منطقهای نقش بسزایی را دارد.
در این جلسه شرکت توزیع نیروی برق استان و شرکت برق منطقهای گزارشی از میزان مصرف پروژههای تولید برق انرژی در استان ارائه کردند و پیرامون احداث نیروگاههای خورشیدی در استان تبادل نظر و تصمیم گیری شد.
برنامه هفتم توسعه در سایه ناترازی برق
در برنامه ششم ، دولت مکلف بود ۱۰ هزار مگاوات برق از انرزی های تجدید تپذیر تولید کند . اما آنچه در طول ۷ سال اجرای برنامه ۵ ساله ششم اتفاق افتاد ، تولید کمتر از ۵۰۰ مگاوات برق از این بخش است این به معنای تحقق ۵ درصدی اهداف برنامه است . سهم دولت سیزدهم از این میزان ، به گفته مدیران حوزه تولید برق تجدیدپذیر ( ۳ سال ) تنها ۳۲۰مگاوات بوده است .
برنامه هفتم توسعه علی رغم همه کاستیها و نواقص ، در حوزه انرژی برنامه های خوبی را حداقل در بخش مدیریت مصرف و بهینه سازی مصرف در نظر گرفته است. عملیاتی شدن این برنامه ها ذیل تشکیل و فعالیت سازمان بهینه سازی مصرف سوخت می تواند ظرفیت های پراکنده در نظام حکمرانی کشور را با تکیه بر توانمندی های بخش خصوصی در جهت اصلاح بخش مصرف ، به صورت هماهنگ فعال نموده و در کنار توجه به امر سرمایه گذاری در بخش های بالادستی ، به بهبود ساختار انرژی کشور کمک کند .
دیدگاهتان را بنویسید