خلیج گرگان در سال های اخیر به دلیل مشکلات زیست محیطی مانند پسروی گسترده همواره مورد توجه قرار داشت. اما در دو سال اخیر و با تلفات گسترده پرندگان، نگرانی در مورد ادامه حیات آن افزایش چشمگیری پیدا کرد.
یک ماه از اولین مورد تلفات گلستان می گذرد و جمع آوری پرندگان تلف شده همچنان ادامه دارد.
سازمان دامپزشکی کشور به عنوان متولی اصلی بررسی چنین رخدادهایی در حوزه حیات وحش پس از بررسی و آزمایشات مختلف بوتولیسم را عنوان علت مرگ پرندگان مهاجر اعلام کرده است.
مشاهدات نشان میدهد که حدود ۵۰ کیلومتر از نوار ساحلی خلیج گرگان در محدود نوکنده، بندرترکمن و بندرگز با این تلفات روبرو هستند و لاشه ها به صورت روزانه توسط محیط بانان جمع آوری و دفن می شوند. هرچند بیشتر لاشه های جمع آوری شده از سواحل متلاشی شده و تعفن نعشی دارند اما در بین هرچند سرلاشه تعدادی لاشه سالم دیده می شود که نشانه استمرار روند بیماری است.
در روزهایی که سامانه ناپایدار جوی در گلستان حاکم است و باد و طوفان و مواج بودن دریا اتفاق می افتد تعداد لاشه ها بیشتر شده و به تبع آن کار محیطبانان برای جمع آوری پرندگان تلف شده سخت تر است .
رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان ترکمن گفت: تاکنون حدود ۲۰هزار قطعه پرنده با همکاری نیروهای محیط زیست گلستان و مازندران، دامپزشکی کانون شکار و همیاران محلی از خلیج گرگان جمع آوری و به صورت بهداشتی دفع شده اند.
بیانی افزود: سازمان دامپزشکی به عنوان مرجع تشخیص بیماری های حیات وحش با انجام نمونه برداری و آزمای های مختلف ویروس شناسی، سم شناسی و میکروبی ،علت مرگ و میر پرندگان را بیماری بوتولیسم اعلام کرده است.
رئیس اداره حفاظت محیط زیست بندر ترکمن ادامه داد: دلیل شکل گیری بوتولیسم در خیلج گرگان علل مختلفی دارد که نفوذ سم ها و کود های شیمیایی به حوزه آبی خلیج گرگان ناشی از سیل سال ۹۸ که در گلستان رخ داد و باراندگی های فراوان سال گدشته مازندران است.
وی ۱۴ هکتار از خلیج گرگان خشک شده است و تراز آبی آن نیز بیش از ۲۰ متر کاهش یافته که باید حق آب مناسب برای این حوزه آبی لحاظ شود. ورود پساب کشاورزی ، صنعتی و خانگی به این خلیج مدیریت شود
مدیرکل دامپزشکی گلستان با اشاره به استمرار تلفات پرندگان مهاجر آبزی در خلیج گرگان با شک به ابتلا به بوتولیسم نسبت به احتمال سرایت مرگ و میر این پرندگان به آبزیان هشدار داد.
دیدگاهتان را بنویسید