×
×

سیلی که جان می گیرد
آبی که هدر می‌رود…

  • کد نوشته: 53050
  • ۱۴۰۳-۰۲-۲۹
  • ۰
  • به گزارش بازار کسب و کار پارس، فروردین و اردیبهشت ماه امسال روزی در خراسان شمالی نبود که بی‌خبر از سیل باشیم به گونه ای که با وجود محرومیت‌ها بارها با سیلاب جدال کردیم و توانایی رام کردنش را نداشتیم...
    آبی که هدر می‌رود…
  • تبلیغ هدفمند

    بار دیگر جای خالی سازه های آبخیزداری با وجود بارش های امسال و به راه افتادن سیلاب های مخرب ‌ در کنترل سیلاب و کاهش آسیبهای آن وجود این سازه‌ها را برای کنترل آن یادآور شد، سیلابی که قادر است در تامین آب شیرین و کشاورزی سهم بزرگی را به خود اختصاص دهد، مثل آب خوردن هدر می رود.

    به گزارش بازار کسب و کار پارس، فروردین و اردیبهشت ماه امسال روزی در خراسان شمالی نبود که بی‌خبر از سیل باشیم به گونه ای که با وجود محرومیت‌ها بارها با سیلاب جدال کردیم و توانایی رام کردنش را نداشتیم.

    کشاورزانی که از سال ها آرزوی باران را در دل دارند از بارش های اخیر بیشتر چهره وحشی و مخرب آن را به خاطر سپرده اند.

    کشاورزان براساس آمار مدیریت بحران کشاورزی خراسان شمالی تنها در بارش ۱۵ و ۱۶ اردیبهشت ماه امسال متحمل یکهزار و ۴۰۰ میلیارد ریال به بخش باغی و زراعی این استان خسارت شدند.

    اما سوال اینجاست که چرا سیلابی که می‌تواند موجب آبادانی و از سوی دیگر فرصتی باشد برای سیراب نمودن سفره‌های زیرزمینی باید این گونه خاطر بد از خود به جای گذارد.

    برای مدیریت و کنترل آب های سطحی و روان آب‌ها یکی از مهمترین روش های علمی موثر قبل از تبخیر حجم وسیع منابع آب بارشی، آبخیزداری و آبخوان داری است، روشی که خواهد توانست به تولید ۱۰۰ میلیارد متر مکعب منابع آبی در سال کمک کند و به عنوان روشی برای مدیریت منابع آبی از قبیل بارش برف، باران و تگرگ و همچنین باعث جلوگیری از سیل و سیلابشود.

    موضوعی که سال های سال است با تزریق قطره چکانی اعتبارات در استان کم برخوردار خراسان شمالی مورد مغفول قرار گرفته است.

    بی تردید اجرای کامل طرح های نیمه تمام آبخیزداری زمان بسیاری خواهد برد اما دولت طی عملکرد خود با تخصیص اعتبارات نشان داده عزم جدی برای بهره گیری صحیح سیلاب و کاهش مخاطرات آن دارد.

    نقش آبخیزداری در کاهش خطر سیل
    معاون آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی گفت: در حوزه منابع طبیعی و آبخیزداری ۲۲ مرکز تحقیقاتی در مطالعات و پژوهش های خود بر این نتیجه رسیده اند که با اجرای طرح های آبخیزداری از ۷۰ درصد مخاطرات سیل جلوگیری خواهد شد.

    حسین فردی اظهار می کند: طی ماه‌های اخیر وقوع سیلاب و پیامدهای ناشی از آن در نقاط مختلف کشور از جمله خراسان شمالی موجب شد تا موضوع آبخیزداری بیش از پیش مورد توجه قرار بگیرد و مردم خواهان اجرای طرح‌های این حوزه شده اند.

    وی در ادامه با اشاره به اینکه اجرای طرح های آبخیزداری کاهش فرسایش، کاهش رسوب و افزایش آب سفره‌های زیرزمینی را به همراه دارد، افزود: هدف آبخیزداری این است که اگر در نقطه‌ای بارش وجود دارد با اقدامات سازه‌ای و غیرسازه‌ای بتوان از وقوع سیلاب جلوگیری کرد.

    فردی، از مهمترین اهداف اجرای طرح های آبخیزداری را کنترل فرسایش خاک، کاهش خطرات ناشی از سیلاب‌، توسعه و تقویت پوشش گیاهی در شیب‌های ناپایدار برای کنترل هرز آب‌ها و تغذیه سفره‌های آب زیرزمینی را دانست.

    مناطق اولویت دار برای اجرای آبخیزداری
    معاون آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی گفت: در حال حاضر با توجه به شرایط طبیعی استان باید اجرای طرح‌های آبخیزداری با هدف جلوگیری از فرسایش خاک در غرب شهرستان سملقان، شهرستان مرزی رازوجرگلان و نوار شمالی شهرستان شیروان در اولویت قرار گیرد.

    وی ادامه داد: دامنه‌های رشته کوه‌های شاه جهان و کلات اسفراین نیز دارای وضعیت بحرانی است و این نقاط با وجود مخاطراتی که برای مردم مخصوصا روستائیان دارد می‌بایست با هدف کاهش مخاطرات و جلوگیری از فرسایش باید در اولویت اجرای طرح آبخیزداری قرار گیرد.

    فردی در ادامه با اشاره به اینکه تاکنون در ۴۶۶ هزار هکتار عملیات آبخیزداری به پایان رسیده است، گفت: در ۳۵۰هزار هکتار از گستره استان مطالعات جدید آبخیزداری و آبخوانداری به ویژه در موضوع کاهش فرسایش خاک و جلوگیری از سیلاب انجام شده است.

    وی گفت: مطالعات آبخیزداری باعث می شود تا برای اولویت بندی، برنامه ریزی و آغاز عملیات اجرایی اقدامات بهتری صورت بگیرد تا در زمان کمتر، شمار بیشتری از پروژه‌ها در گستره‌ای بالاتر اجرا شود.

    اقدام امیدبخش دولت برای کاهش خطر سیل
    مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی گفت: ۱۵ هزار میلیارد ریال به طرح‌های آبخیزداری این استان اختصاص یافت که در قالب تفاهم نامه‌ای با قرار گاه امام حسن (ع) در مدت سه سال اجرایی خواهد شد.

    به گزارش بازار کسب و کار پارس علی اسدی اظهار کرد: این میزان اعتبار از محل منابع ملی اختصاص یافته است و طرح های آبخیزداری در گستره ۵۰۰ هزار هکتار اجرایی خواهد شد.

    وی گفت: ۲ هزار و ۵۰۰ میلیون مترمکعب آب با اجرای این طرح ها ذخیره سازی خواهد شد.

    وی افزود: اینک با قرارگاه امام حسن (ع) نیز تفاهم نامه امضا و عملیات اجرایی آن نیز در عرصه های منابع طبیعی آغاز شده است.

    گستره حوزه منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی دو میلیون و ۴۳۰ هزار هکتار است که از این وسعت یک میلیون و ۴۰۰ هزار هکتار مرتع، ۱۸۳ هزار هکتار بیابان و ۴۳۴ هزار و ۵۵۰ هکتار جنگل است.

    نویسنده: مهندس حمیدرضا محمدیاری
    منبع: بازار کسب کار آنلاین

    اخبار مشابه

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *