سخاوت در لغت به معنی بذل و بخشش است که به عنوان یکی از ملکات نفسانی، خداوند در انسان به ودیعه گذارده است تا او بدون منع درونی، احسان و انفاق نماید. شنیدن واژه سخاوت در اذهان بسیاری از مردم تداعی کننده جنبه مادی انفاق و بخشش است ولی باید بدانیم سخاوت در مالِ تنها نیست و می تواند در تعلیم علم و دانش، قدرت، تربیت ادبی و اخلاقی، اعطا شخصیت و راهنمایی کردن افراد جامعه هم صورت گیرد.
سخاوت اجتماعی
زمانی را در نظر بگیرید که شما نیاز و خواسته فرد دیگری را مقدم بر نیاز و خواسته خویش تلقی کرده و با تمام تلاش سعی بر آن دارید تا مشکل و نیاز وی را حل کنید. وقتی فردی را برای اولین بار ملاقات می کنید لحظه ای کوتاه اما خاص است. وقتی در آن لحظه، شما نیازهای خودتان را کنار می گذارید و تمام توجه خود را به طرف مقابل معطوف می کنید؛شما سخاوت به خرج داده و به لحاظ اجتماعی سخاوتمند می شوید.
سخاوتمند بودن تجربه لذت بخشی است چرا که بر اساس پژوهشهای انجام گرفته توسط محققان دانشگاه زوریخ سوییس، انسان هایی که دغدغه رفاه همنوع را دارند در قیاس با افرادی که به فکر منافع خود هستند شادترند. بر اساس نتایج این مطالعه،افراد به طور ناخودآگاه، دیگران را بر اساس منفعت یا زیانی که متوجه آنها می شود ارزیابی می کنند و تمایل بیشتر به برقراری ارتباط با افرادی که احساس خوب و خوشایندی در آنان به وجود می آورند،دارند.
اما سوالی که اینجا پیش می آید این است که چگونه می توان به لحاظ اجتماعی سخاوتمند شد؟
اگرچه خواسته ها و توقع مردم از یکدیگر متفاوت است، اما جنبههایی از سخاوت اجتماعی همچون قدرشناسی، پیوند و ارتباط، مشرب خوش و روشنگری حالت همگانی دارند.
قدرشناسی: همه دوست دارند دیگران قدر آن ها را بدانند. وقتی به طرف مقابل نشان می دهید که او را درک می کنید و به نقطه نظرهای مثبتش احترام میگذارید، قدردانی و قدرشناسی خود را نشان می دهید. برای مثال، اگر مستقیم یا غیرمستقیم از استعداد، هوش یا جذابیت کسی تعریف کنید او درباره خودش به احساس افتخار رسیده و روحیه بهتری پیدا می کند.
پیوند و ارتباط:منظور این است که شما در کجا با یکدیگر پیوند برقرار می کنید. این ارتباط می تواند یک دوست مشترک، علایق مشترک یا تجربیات مشابه باشد. وقتی بگویید«من هم نظر یا سلیقه تو را دارم» یا «من هم آن فیلم را خیلی دوست داشتم». در واقع می گویید: «من هم مانند تو هستم». افراد این را دوست دارند زیرا احساس می کنند که درک شده اند. این گونه آنان به احساسی از تعلق میرسند.
مشرب خوش: افراد طبیعتاً دوست دارند روحیه خوبی داشته باشند، بخندند و احساس کنند که حالشان خوب است. این افراد اغلب جذب کسانی می شوند که روحیه آنها را بهتر کنند. مجبور نیستید یک کمدین باشید. ولی می توانید روحیه دیگران را به روش های مختلف بهتر کنید. مثلاًمی توانید لبخند بزنید، در لحظه حال زندگی کنید، بشاش و سرگرم کننده باشید و به جنبه های مثبت موقعیتی که در آن قرار دارید، توجه کنید.
روشنگری: همه ما کنجکاو هستیم و دوست داریم مطالب جدیدی یاد بگیریم. حقایق جالب، نقطه نظرات جدید و حوادثی که به تازگی اتفاق افتاده است. با روشنگری کردن نظر دیگران را جلب می کنید. مثلاً نیازی نیست که درباره مقاله هیجان انگیزی که میخوانیدحرف بزنید. ولی می توانید درباره مسایلی که سر راه آمدن خانه یا قرار ملاقات مشاهده کردید صحبت کنید.
یادتان باشد دادن انرژی مثبت به دیگران یک هنر است، اما اولویت اول در زندگی خودتان هستید؛
اول برای خودتان و سپس برای دیگران سخاوتمند باشید…
دیدگاهتان را بنویسید