×
×

بازار کسب کار آنلاین گزارش می دهد
داغ فراموش‌نشدنی زمستان یورت

  • کد نوشته: 52973
  • ۱۴۰۳-۰۲-۱۱
  • ۰
  • بازار کسب و کار آنلاین- پریسا مسعودی: حادثه انفجار سال ۹۶ در معدن زمستان یورت آزادشهر گلستان با گذشت هفت سال، هنوز از حافظه مردم گلستان پاک نشده است و شنیدن نام این معدن، مصیبت قربانیان بی گناه این حادثه دلخراش را در یاد آن ها زنده می کند...
    داغ فراموش‌نشدنی زمستان یورت
  • تبلیغ هدفمند

    ذخیره گاه معدن زمستان یورت حداقل تا ۱۵ سال دیگر زغال دارد. تا پانزده سال دیگر کارگرانی از سر اجبار و نداری ، در اعماق چند صد متری زمین و در سیاهی دالانهای خفه و غبارآلود دل به کار می‌دهند تا شاید نان شب خانواده هایشان را تامین کنند. کارگرانی که هر صبح طوری به خانواده‌هایشان نگاه می کنند و خداحافظی می کنند، گویی راه برگشتنی از تونل های سیاه زغال سنگ نیست.

    بازار کسب و کار آنلاین- پریسا مسعودی: حادثه انفجار سال ۹۶ در معدن زمستان یورت آزادشهر گلستان با گذشت هفت سال، هنوز از حافظه مردم گلستان پاک نشده است و شنیدن نام این معدن، مصیبت قربانیان بی گناه این حادثه دلخراش را در یاد آن ها زنده می کند.

    انفجاری که در ساعت ۱۱:۳۰ صبح سیزدهم اردیبهشت ماه اتفاق افتاد و ده‌ها کارگر را در عمق هزار و ۳۰۰ متری زمین به کام مرگ کشید.

    انفجار تونل شماره یک معدن زمستان یورت به سبب ایجاد جرقه در فضای انباشته از گاز متان، با مرگ ۴۳ کارگر و مصدومیت ۷۰ نفر دیگر شهرت جهانی پیدا کرد؛
    و حالا با گذشت چندین از آن حادثه تلخ، تونل های این معدن بار دیگر به عرصه تولید بازگشته است.

    تونل شماره یک معدن زمستان یورت هنوز هم دویل ندارد

    پیمانکاری که در تونل معدن زمستان یورت مشغول به کار است به خبرنگار بازار کسب و کار می گوید: من سال ها در معدن فعالیت می کنم و زیر وبم تونل های آن را می شناسم. هفت سال پیش تونل ها ایمنی لازم را نداشتند.

    معدن یورت آزادشهر حتی سنسور تشخیص نشت گاز نداشت و علت اصلی این حادثه هم انفجار به سبب نشت گاز بود.

    این پیمانکار می گوید: میزان حجم گاز متان در تونل چیزی حدود ۸۰۰ تا هزار «پی پی ام» برآورد شد و بعد از انفجار، جز ورودی اصلی هیچ راهی برای کمک به محبوس شدگان وجود نداشت؛ اگر تونل یورت مثل همه تونل‌ها یک ورودی و خروجی داشت، راهی برای فرار کارگران و یا خروج گازها پیدا می شد.

    وی ادامه می دهد: این اتفاق باعث شد ایمنی تونل معدن یورت و دیگر تونل های کشور از نظر ایمنی ارتقا پیدا کند ولی نمی توان به طور قطع گفت این حوادث تلخ دیگر تکرار نمی شوند چرا که انفجار و خفگی با گاز متان همواره کارگران معدن را تهدید می کند.

    پیمانکار معدن زمستان یورت درمورد وضعیت کنونی تونل ها می گوید: این معدن پنج تونل فعال دارد و تونلی که انفجار اتفاق افتاد، یکی از فعال‌ترین تونل‌ها بود که روزی حداقل ۲۵۰ تُن و تا ۴۰۰ تُن زغال از آن استخراج می‌ شد اما حالا از آن بهره برداری نمی شود و سال ها است در دست تعمیر است و به سبب نداشتن دویل، کار تعمیر آن به کندی پیش می رود.

    پیمان کار با معدن کاران قرارداد یک ماهه می بندد

    یکی از کارگرانی که درشرف بازنشستگی است به خبرنگار بازار کسب و کار می گوید: پیمانکار قرارداد یک ماهه با ما می بندد در حالی که به طور قانونی قرارداد باید یکساله باشد.

    وی در مورد ساعت کاری معدن می گوید: ساعت کاری در هر شیفت کاملا در اختیار پیمانکار است و کارگران یک روز درمیان دوشیفته کار می کنند. میانگین کار در معدن چهار متر در روز است اما پیمانکار قانون خودش را دارد و بعد از تمام شدن فعالیت، کاربیشتری می خواهد و اضافه‌کاری هم محسوب نمی شود. در حادثه زمستان معدن یورت هم کار ۴ متر قانونی کارگران تمام شده بود اما توسط پیمانکار در تونل نگه داشته بودند تا بیشتر کار کنند.

    وی ادامه می دهد: اگر چه بیمه و دستمزد به ما پرداخت می شود و حتی دیه قربانیان هم به خانواده هایشان پرداخت شد اما خیلی از کارگران نمی توانند با حقوق ۸ میلیون و ۵۰۰ تومانی از پس کفاف خرج ومخارج زندگی همسر و فرزندانشان بربیایند.

    بیماری قلبی و تنفسی سوغات کار درمعدن

    یکی از کارگر معدن زمستان یورت به خبرنگار بازار کسب و کار می گوید: کار در معدن از سخت ترین مشاغل دنیا است و نمی شود با مشاغل دیگر مقایسه اش کرد.

    شغلی که رفتنش با خودت است و برگشتنش با خدا است. هر لحظه امکان دارد تونل ریزش کند، انفجاری رخ دهد و حوادث دیگری جان کارگران را تهدید کند؛ همان طور که دوستان ما در سال ۹۶ ، در اثر انفجار و ریزش آوار، دچار نارسایی تنفسی شدند و وقتی از زیر آوار بیرونشان کشیدیم، شکستگی های متعددی در استخوان های بدنشان دیده می شد از شکستگی جمجمه گرفته تا شکستگی قفسه سینه.

    وی ادامه می دهد: غیر از حوادث غیر مترقبه بیماری های مربوط به کار در معدن هم گریبان خیلی از کارگران را گرفته است. بیماری قلبی و آسیب دیدگی ریوی یکی از اثرات بارز کار در معدن است. بیماری ریه سیاه به خاطر تنفس غبار زغال سنگ ایجاد و باعث التهاب مزمن ریه در کارگران می شود و این جا خیلی ها با آن دست و پنجه نرم می کنند.

    مدیران شرکت فقط به فکر درآمدزایی هستند نه به فکر محیط زیست

    علی شهمرادی کارگر معدنی که لیسانس محیط زیست دارد می گوید: مناطق معدنی زغال سنگ آلودگی های بسیاری در محیط زیست ایجاد می کنند. متاسفانه پساب های اسیدی و ذرات جامد معلق زغال‌سنگ هایی که در محیط اطراف معدن رها می شود و باعث آلودگی در هوا، خاک و آب میشود.

    شهمرادی ادامه می دهد: در زمین های کشاورزی نزدیک به معدن، آب باران مواد موجود در انباشت­ های عظیم باطله­ های معدنی را به سوی زمین ها می راند و تاثیر مخربی روی محصولات کشاورزی می گذارد.

    وی می گوید: همچنین نشست زمین، تهدید حیات وحش و از بین رفتن گیاهان آن منطقه از جمله خطرات زیست محیطی معدن زغال سنگ است که کمتر کسی به آن توجه می کند و تلاش فعالان محیط زیست در این رابطه بی نتیجه می ماند چرا که پیمانکاران و مدیران مرتبط به این بحث در فکر درآمدزایی بیشتر هستند و نه به فکر محیط زیست.

    ۱۳ نفر کارگر گلستانی فوت شده در یک سال اخیر

    حسینعلی خواجه مظفری، مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی گلستان در گفتگو با خبرنگار بازار کسب و کار می گوید: درحال‌حاضر ۴۲۰ نفر در معدن زمستان یورت مشغول به‌کار هستند. انفجاری که در سال ۹۶ رخ داد در تونل شماره یک اتفاق افتاد و اینک تعمیرات این تونل انجام‌شده و به اتمام رسیده است اما هنوز از آن بهره‌برداری نمی شود.

    خواجه مظفری ادامه می دهد: در حال حاضر سطح امنیت معادن نسبت‌به گذشته بالا رفته و دستگاه‌های سنتی جای خود را به شیوه‌های جدید داده اند.

    وی می افزاید: ایمنی همواره در اولویت ماست و همانطور که شاهدیم تعداد فوتی‌های کارگران که در یک‌سال اخیر در کشور اتفاق افتاده ۸۱۵ نفر اعلام شده‌ و در استان گلستان این تعداد ۱۳ نفر گزارش شده است.

    همچنین از ۷۵۸۴ بازرسی که داشتیم دوهزار و ۸۸۴ فقره مربوط به کارگاه‌های پرخطر ازجمله ساختمان‌ها و معادن ناایمن بود.

    در بحث مستمری کارگران معدن ۵۰ میلیارد تومان اختلاف وجود دارد

    مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی گلستان می گوید: درحال حاضر حقوق و مزایای کارگران مطابق با استاندارد حقوقی معادن به آنها پرداخت و حق بیمه آنها هم توسط کارفرما و پیمانکاران به صورت ماهانه به حساب سازمان تامین اجتماعی واریز اما در بحث مستمری بین اداره تأمین اجتماعی و شرکت البرز شرق ۵۰ میلیارد تومان اختلاف وجود دارد. اگرچه دادگاه به نفع شرکت البرز شرق رأی داده است ولی پرونده در حال رسیدگی است.

    وی عنوان می کند: مقصر اصلی این حادثه هم شرکت البرز شرق معرفی شد و مدیران داخلی آن برکنار شدند.

    اگرچه دیه قربانیان این حادثه پرداخت شد اما این دیه، ارزش معنوی کار کارگرانی که قربانی انفجار معدن شدند را جبران نکرد. بسیاری از خانواده ها پیگیر احراز شهادت عزیزانشان شدند اما راه به جایی نبردند.

    چرا برای زنده نگهداشتن یاد و خاطره کارگران معدن که جان باختن آنها شهادت گونه بود هیچ مسئولی پاسخگو نیست؟

    می گویند ذخیره گاه معدن زمستان یورت حداقل تا ۱۵ سال دیگر زغال دارد. تا پانزده سال دیگر کارگرانی از سر اجبار و نداری ، در اعماق چند صد متری زمین و در سیاهی دالان های خفه و غبارآلود دل به کار می دهند تا شاید نان شب خانواده هایشان را تامین کنند. کارگرانی که هر صبح طوری به خانواده هایشان نگاه می کنند و خداحافظی می کنند، گویی راه برگشتنی از تونل های سیاه زغال سنگ نیست.

    نویسنده: پریسا مسعودی
    منبع: بازار کسب کار آنلاین

    اخبار مشابه

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *