×
×

ارزش سرشماری‌کشاورزی در بهبود امنیت‌غذایی

  • کد نوشته: 54410
  • ۱۴۰۳-۰۸-۱۹
  • ۰
  • به گزارش خبرنگار اقتصادی بازار کسب و کار، سرشماری کشاورزی به جمع‌آوری اطلاعات از فعالیت‌های مختلف در بخش‌های زراعی، باغی، دام، طیور و آبزیان می‌پردازد که توسط کشاورزان صورت می‌گیرد...
    ارزش سرشماری‌کشاورزی در بهبود امنیت‌غذایی
  • تبلیغ هدفمند

    سرشماری عمومی کشاورزی هر ده سال یک بار انجام می‌شود تا اطلاعات دقیقی از کشاورزان جمع‌آوری گردد. این اطلاعات برای برنامه‌ریزی‌های کلان و تصمیم‌گیری در حوزه کشاورزی اهمیت زیادی دارد و نقش مهمی در تامین امنیت غذایی و حفظ منافع ملی کشور ایفا می‌کند.

    به گزارش خبرنگار اقتصادی بازار کسب و کار، سرشماری کشاورزی به جمع‌آوری اطلاعات از فعالیت‌های مختلف در بخش‌های زراعی، باغی، دام، طیور و آبزیان می‌پردازد که توسط کشاورزان صورت می‌گیرد.

    این سرشماری به‌عنوان دومین طرح آماری بزرگ کشور پس از سرشماری نفوس و مسکن شناخته می‌شود و مهم‌ترین فعالیت آماری در بخش کشاورزی است.

    اطلاعات حاصل از این سرشماری نیازهای مرتبط با چارچوب آمار پایه را در کوچک‌ترین واحد جغرافیایی تامین کرده و در اختیار مرکز آمار ایران، وزارت جهاد کشاورزی و سایر نهادهای مرتبط قرار می‌دهد.

    برای برنامه‌ریزی صحیح در بخش کشاورزی به اطلاعات دقیق و به‌موقع در سطح روستاها و شهرها نیاز است که فقط از طریق سرشماری عمومی می‌توان به آن‌ها دست یافت.

    براساس آخرین سرشماری اجرا شده در سال ۱۳۹۳، بیش از چهار میلیون بهره‌بردار کشاورزی در کشور وجود داشته که ۹۰ درصد فعالیت‌های آن‌ها در مناطق روستایی انجام شده است.

    تاریخچه سرشماری عمومی کشاورزی در ایران نشان می‌دهد که تاکنون پنج بار این سرشماری انجام شده است؛ اولین بار با ابزار کاغذی و اخیراً در سال ۱۳۹۳ با استفاده از تبلت‌ها. نتایج این سرشماری‌ها برای معرفی سرشماری ۱۴۰۳ نیز منتشر شده است.

    اهمیت اجرای سرشماری عمومی کشاورزی در این است که اطلاعات جامع و دقیقی از فعالیت‌های کشاورزی در کوچک‌ترین واحد جغرافیایی ارائه می‌دهد که تنها با این سرشماری قابل دست‌یابی است.

    با فاصله گرفتن از آخرین سرشماری و تغییرات سریع در بخش کشاورزی، اجرای سرشماری در سال ۱۴۰۳اجتناب‌ناپذیر است. بر اساس قوانین مرکز آمار ایران و قوانین برنامه توسعه کشور، این کار باید برای حفظ سری زمانی آمارها حتماً انجام شود.

    مقایسه بین‌المللی نشان می‌دهد ایران با اجرای پنج سرشماری، یکی از کشورهای پیشرو در آسیاست. مطابق با توصیه سازمان غذا و کشاورزی ملل متحد، سرشماری هر ده سال یک‌بار صورت می‌گیرد. کشورهایی مانند آمریکا، ژاپن، چین و کانادا هر پنج سال یک بار این کار را انجام می‌دهند.

    طرح‌های آمارگیری نمونه‌ای، مانند آمارگیری‌های باغداری، زراعت و دامداری بر اساس چارچوب سرشماری انجام می‌شوند. نتایج این طرح‌ها نشان داده‌اند که تغییرات در چارچوب سرشماری ۱۳۹۳ موجب افزایش خطاهای آماری شده و اجرای نامنظم آن‌ها سری زمانی مطالعات را مختل کرده است.

    اهداف سرشماری عمومی کشاورزی شامل تهیه چارچوب آماری برای نمونه‌گیری، ارائه اطلاعات ساختاری جغرافیایی و تسهیل برآوردهای بین سرشماری‌ها است.

    سرشماریکشاورزی ۱۴۰۳ از دوازدهم آبان آغاز می‌شود و به مدت ۴۵ روز ادامه دارد. نتایج این سرشماری اوایل سال ۱۴۰۴ اعلام خواهد شد.

    این سرشماری از اهمیت بالایی برخوردار است زیرا اطلاعات دقیق آن بر تصمیم‌گیری‌های کلان و امنیت غذایی تاثیرگذار خواهد بود.

    جمع‌آوری داده‌ها توسط بیش از ۶ هزار مامور به‌صورت میدانی، تلفنی یا حضوری صورت خواهد گرفت. بخشی از این اطلاعات از فایل‌های وزارت جهاد کشاورزی گرفته شده و مابقی اطلاعات در قالب ۲۸۰ شاخص آماری در بخش‌های مختلف پرسش خواهد شد.

    طبق ماده هفت قانون مصوب سال ۱۳۵۲، اطلاعات کشاورزان محرمانه باقی می‌ماند و به دستگاه‌های قضایی، اداری یا مالیاتی ارائه نمی‌شود. در نهایت، نتایج به‌صورت کلی منتشر خواهند شد.

    مرکز آمار ایران از کشاورزان درخواست کرده است که با اطمینان کامل در این سرشماری شرکت کرده و داده‌های صحیح را در اختیار ماموران بگذارند.

    نویسنده: سکینه جافرنوده
    منبع: بازار کسب کار آنلاین

    اخبار مشابه

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *