×
×

فرار یوز از پرتگاه انقراض

  • کد نوشته: 54653
  • ۱۴۰۳-۰۹-۱۱
  • ۰
  • به گزارش مهدی تقوی خبرنگار بازار کسب و کار | در دهه ۹۰، منطقه میاندشت به عنوان زیستگاه اصلی و زایشگاه یوزپلنگ شناخته می‌شد. توله‌های این گونه پس از به دنیا آمدن در این منطقه، برای گسترش قلمرو خود به سوی استان سمنان حرکت می‌کردند. اما در سال‌های گذشته، این گونه در این زیستگاه دیده نمی‌شد...
    فرار یوز از پرتگاه انقراض
  • تبلیغ هدفمند

    مشاهده سه یوزپلنگ آسیایی پس از شش سال در منطقه حفاظتشده میاندشت، واقع در شهرستان جاجرم خراسان شمالی، شور و هیجان زیادی را در میان دوستداران محیط زیست ایجاد کرد و امیدها برای احیای این گونه ارزشمند و زیبا را دوباره زنده ساخت.

    به گزارش بازار کسب و کار | در دهه ۹۰، منطقه میاندشت به عنوان زیستگاه اصلی و زایشگاه یوزپلنگ شناخته میشد. تولههای این گونه پس از به دنیا آمدن در این منطقه، برای گسترش قلمرو خود به سوی استان سمنان حرکت میکردند. اما در سالهای گذشته، این گونه در این زیستگاه دیده نمی‌شد.

    طی سرشماری پاییزی، محیط‌بانان پناهگاه حیات وحش میاندشت موفق به ثبت تصاویری از سه یوزپلنگ آسیایی در داخل منطقه شدند. این مشاهده بارقه‌هایی از امید برای دور شدن این گونه خاص از لبه انقراض را تقویت کرد.

    این بازگشت شگفت‌انگیز خانواده یوزها به زیستگاه اصلی خود در شرایطی رخ داده که طی شش سال گذشته هیچ ردی از آن‌ها در میاندشت وجود نداشت. حالا اما این بازگشت ممکن است نقطه آغازی برای زنده شدن حیات دوباره این حیوان در منطقه باشد.

    مسئولان حفاظت محیط زیست خراسان شمالی دلیل اصلی این بازگشت را اقداماتی نظیر تأمین امنیت، غذا و منابع آبی کافی در منطقه می‌دانند.

    تلاش‌های محیط‌بانان باعث افزایش جمعیت آهوان، به عنوان طعمه اصلی یوزها، شده است. همچنین، طی این سال‌ها تامین مواد غذایی مناسب برای آهوان و فراهم کردن منابع آبی کافی در آبشخورهای منطقه منجر به تثبیت شرایط مطلوب زیستگاه شده است.

    مدیر حفاظت محیط زیست شهرستان جاجرم اظهار داشت : بازگشت یوزها پس از شش سال، موجی از شادی برای محیط‌بانان ایجاد کرده است. او افزود که در این مدت، هرچند یوزها گاهی در اطراف میاندشت مشاهده میشدند، اما این اولین بار است که آن‌ها در داخل منطقه حفاظت‌شده دیده شده‌اند.

    احمد صفرزاده بیان کرد: منطقه میاندشت در دهه ۹۰ به عنوان یکی از مهم‌ترین زیستگاه‌های یوزپلنگ شناخته میشد و محل امن زادآوری آن‌ها بود. اما طی سالهای اخیر، اثری از این گونه در این منطقه دیده نمی‌شد. با این حال، تلاش‌ها به نحوی پیش رفته که شرایط لازم برای بازگشت این گربهسان زیبا فراهم شده است.

    وی تأکید کرد : تأمین امنیت، آب و غذا از عوامل کلیدی برای بهبود شرایط زیستگاه حیات وحش است. در این راستا، با حفاظت از جمعیت آهوان، تأمین منابع آبی مورد نیاز حیات وحش منطقه و تلاش برای خروج گلههای دام از این منطقه، شرایط لازم برای بازگشت یوزپلنگ آسیایی به پناهگاه حیات وحش میاندشت فراهم شده است.

    وی همچنین بیان کرد : یکی از چالشهای موجود در این منطقه، حضور دامداران و سگهای گله است که امنیت یوزپلنگها را تهدید میکند. با خارج کردن بخشی از دامها که به مدیریت سگهای گله نیز کمک کرده است، میزان امنیت زیستگاه افزایش یافته و بهبود یافته است.

    صفرزاده اضافه کرد : میاندشت با اقلیمی گرم و خشک مواجه است و در سالهای اخیر تحت تأثیر کاهش بارندگیها و خشکسالی، تأمین آب برای حیات وحش به یک دغدغه تبدیل شده است. در این مدت، آبرسانی سیار به صورت منظم انجام شده و آبشخورها به طور مستمر پر شدهاند تا خسارات به حیات وحش به حداقل برسد.

    وی خاطرنشان کرد : اقدامات موثری مانند ایجاد بندهای خاکی، ساخت استخرهای ذخیره آب و خریداری یک ساعت آب از چاههای کشاورزی برای تأمین آب پایدار منطقه انجام شده است.

    «یوزکنام»؛ سپری برای حفاظت از یوز

    مدیر حفاظت محیط زیست شهرستان جاجرم اعلام کرد : یوزپلنگها در منطقه میاندشتِ جاجرم و خارتورانِ استان سمنان در حال تردد هستند. به منظور حفاظت از این گونه ارزشمند، طرحی حفاظتی در منطقه یوزکنام پل ابریشم تدوین و اجرایی شده است. این طرح با همکاری بخش خصوصی و به کارگیری ۱۰ یوزبان در حال اجرا است.

    وی بیان کرد، یوزپلنگها به طور مداوم میان دو منطقه میاندشت و توران جابجا می‌شوند. بر این اساس، برای افزایش امنیت این محدوده که به عنوان کریدور بین زیستگاهی شناخته می‌شود، یوزبانان دائماً در حال گشتزنی و نظارت بر منطقه هستند.

    صفرزاده همچنین افزود : محدوده حفاظت مشارکتی یوزکنام پل ابریشم، بهتازگی با همکاری و سرمایه‌گذاری بخش خصوصی و استانداری‌های خراسان شمالی و سمنان به تصویب رسیده است.

    وی یادآور شد : منطقه حفاظتی یوزکنام پل ابریشم با مساحتی بالغ بر ۴۰۰ هزار هکتار در محدوده توران استان سمنان و پناهگاه حیات وحش میاندشتِ خراسان شمالی واقع شده است.

    مدیر حفاظت محیط زیست جاجرم تأکید کرد : مناطق بیابانی جنوب خراسان شمالی، به‌ویژه میاندشت، دارای قابلیت‌های ارزشمندی برای زیست یوزپلنگ است.

    گزارش‌ها نشان می‌دهد : میاندشت، شامل پناهگاه حیات وحش میاندشت و پارک ملی ضامن آهو، با وسعتی بیش از ۸۵ هزار هکتار، یکی از مهم‌ترین زیستگاههای یوزپلنگ آسیایی و دومین زیستگاه پرجمعیت آهو در کشور به شمار می‌رود.

    میاندشت شهرستان جاجرم همچنین خانه گونه‌های ارزشمند دیگری از حیات وحش، شامل آهو، گربه وحشی، کاراکال، کفتار، هوبره، قوچ و میش وحشی و زاغ بور است.
    نویسنده: حمید بهادرزاده
    منبع: بازار کسب کار آنلاین

    اخبار مشابه

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *