مهین نورافروز | بازار کسب و کار | امروزه آسیبهای اجتماعی به عنوان یک تهدید جدی سلامت جامعه و بخصوص کودکان و نوجوانان را به مخاطره انداخته است.
اگرچه آسیبهای اجتماعی می تواند بسیار گسترده باشد امامی توان مسائلی از قبیل اعتیاد ، فرار از خانه ، خشونت ، انزوای اجتماعی، ناهنجاری های رفتاری، سرقت و کودک آزاری را از جمله نتایج آسیبهای اجتماعی عصر حاضر تلقی کرد.
بر اساس اطلاعات موجود بیکاری و فقدان امنیت شغلی و مشکلات معیشتی در خانواده ها از مهم ترین دلایل افزایش آسیبهای اجتماعی شناخته شدهاند .
استان گلستان نیز از جمله استانهایی است که به رغم مهاجر پذیری، افزایش حاشیه نشینی، کمبود اشتغال به دلیل صنعتی نبودن منطقه، فقدان سرمایه گذاریهای کلان اقتصادی که همه این مسائل بیکاری و فقدان امنیت شغلی را در پی دارد، در افزایش آسیبهای اجتماعی استان بی تاثیر نبودهاند.
اگر چه در سال های اخیر دستگاههای اجرائی مرتبط با پیشگیری از آسیبهای اجتماعی استان هر کدام فعالیتی در این حوزه انجام دادهاند اما جزیرهای عمل کردن و فقدان اتحاد و برنامهریزی واحد در جهت کاهش این آسیبها موجب شده تا استان نتواند در کاهش این آمارها موفق عمل کند.
بسیاری از کارشناسان این حوزه نیز معتقدند که در کنار مشکلات یاد شده بخصوص بیکاری، فقدان مهارتآموزی نیز از جمله مسائلی است که به کاهش اشتغال مفید در استان لطمه وارد کرده است.
آنها اذعان دارند که مهارت آموزی شرط اشتغال به کار است و از این جهت که نسل نوجوان و جوان ما همانند نسلهای گذشته اوقات فراغت خود را به حرفهآموزی نگذارندهاند، امروز با معضل بیکاری و در پی آن دچار بیحوصلی ،نیازمندی به خانواده ها برای دریافت هزینههای روزانه و کاهش قبول درخواست آنها از سوی خانودهها، به دلیل مشکلات معیشتی، پایهگذار گرایش آنها به اعتیاد، پرخاشگری، سیگار و دیگر تفریحات آسیبزا منجر شده است.
مساله دیگری که کارشناسان حوزه اجتماعی در چند سال اخیر از آن یاد می کنند عدم کنترل خشونت و پایین آمدن آستانه تحمل مردم در جامعه است که بسیاری از آسیب ها از جمله قتل های ناگهانی ، طلاق ، کودک و همسر آزاری را در پی داشته است که هر روز نیز بیشتر می شود.
حالا و در اقدامی دیگر رییس کل دادگستری استان گلستان خبر از تشکیل قرارگاه کاهش آسیبهای اجتماعی به منظور کاهش جرایم خشن داده است .
حیدر آسیابی در جلسه شورای پیشگیری از وقوع جرم استان گلستان گفت: وقوع برخی جرایم زیبنده مردم استان نیست و به همین منظور برای کاهش آسیبهای اجتماعی و جرایم خشن، پیش از اقدامات قضایی و انتظامی ، برنامههای فرهنگی و پیشگیرانه را دنبال میکنیم و به این منظور تشکیل قرارگاه کاهش آسیبهای اجتماعی با مسئولیت معاونت سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری استان، مصوب شد .
وی افزود: در قالب این قرارگاه همه فعالیتها و اقدامات دستگاهای مرتبط در حوزه اقدامات فرهنگی و پیشگیری، با تمرکز بر مدارس، تجمیع میشود.
آسیابی ادامه داد: نداشتن مهارت کنترل رفتار سبب شده، در برخی موارد مانند جرایم کوچک مثل تصادفات رانندگی یا یک مشاجره لفظی ، منتهی به جرم خشن و حتی قتل شود که قطعا اگر کار فرهنگی در این حوزه صورت بگیرد و افراد آموزشهای مهارتی را از کودکی به ویژه در مدارس فرابگیرند موارد اینچنینی به ندرت اتفاق خواهد افتاد.
وی ادامه داد: از سال گذشته دادگستری استان با راه اندازی مجتمع شوق زندگی بخشی از اقدامات در حوزه کودکان و نوجوانان را با کمک دستگاههای حمایتی آغاز کرده است و یکسری پایگاههای اجتماعی هم در مساجد استان با کمک تعدادی از روحانیون در محلههای آسیبپذیر شکل گرفته که نتایج خوبی داشته و در صدد تقویت این پایگاههای اجتماعی هستیم.
به گفته آسیابی، سازمان تبلیغات استان هم برای اعزام مبلغان دینی در سطح مدارس اعلام آمادگی کرده است.
رئیس کل دادگستری استان با انتقاد از نحوه پوشش رویدادهای استان گفت: متاسفانه اخبار منفی و اخبار مربوط به رویدادهای جرایم خشن از سوی رسانهها و فضای مجازی ضریب داده می شود و با انعکاس این تصور که گلستان ناامن است ، امنیت روانی جامعه را مخدوش می کند.
دادستان مرکز استان هم در این جلسه گفت: خوشبختانه بررسیها نشان میدهد، جهشی که نشان از وجود بحران باشد در زمینه جرایم خشن در استان نداریم اما به این معنی نیست که نباید در حوزه پیشگیری و کاهش آسیبهای اجتماعی کار کنیم.
محمود اسپانلو افزود: این که فقط در حوزه فرهنگی و پیشگیری کار کنیم اما بسترهای وقوع جرم را از بین نبریم ، علیرغم اقدامات صورت گرفته، چندان موفق نخواهیم بود.
وی ادامه داد: تعدادی از روحانیون با حمایتهای دادسرا در چند محله استان، اقدامات خوبی انجام دادند و با شناسایی بسترهای وقوع جرم در این مناطق، روی از بین بردن بسترهای جرایم و آسیبها کار کردند که خوشبختانه موفق هم بودند.
دادستان مرکز استان نیز با تاکید بر کنترل فضای مجازی هم گفت: انعکاس و ضریب دادن به برخی حوادث موردی ، سبب شده از گلستان چهره خشن نشان داده شود در حالیکه اینگونه نیست .
چاره اندیشی آسیبها قبل از رسیدن به حوزه انتظامی
سرپرست معاونت سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار گلستان هم در این جلسه با تاکید بر راهاندازی قرارگاه کاهش آسیبهای اجتماعی در استان گفت: اگر این کارگروه پیشتر بوده آن را به روز می کنیم و اگر نبوده راه می اندازیم تا برای آسیبهای اجتماعی پیش از رسیدن به حوزه انتظامی و قضایی چاره اندایشی کنیم.
محمد حمیدی افزود: فعالیت همه دستگاه ها در حوزه آسیبهای اجتماعی در این کارگروه تجمیع و از اساتید دانشگاه استفاده می کنیم و این کارگروه در همه شهرستان ها با مسئولیت فرمانداران فعال و تا رده دهیاران را پای کار خواهیم آورد.
وی با بیان اینکه در خصوص حاشیه نشینی و محلات کم برخوردار اقدامات بسیار خوب و امیدوار کنندهای صورت گرفته است گفت: بیش از ۸۰ درصد محلات حاشیه نشین و کم برخوردار استان در شهرهای گرگان و گنبد قرار دارد، لذا باید بیشترین تمرکز خود را به این دو شهر بزرگ استان اختصاص دهیم.
ضرورت همکاری دستگاههای اجرائی در کاهش آسیب ها
استاندار گلستان نیز در جلسه کارگروه اجتماعیفرهنگی، سلامت، زنان و خانواده استان گلستان با تاکید بر همافزایی و همپوشانی همه دستگاهها برای کاهش آسیبهای اجتماعی گفت: مقابله با آسیبهای اجتماعی یک اقدام و یک فرآیند اجتماعی همه جانبه است، بنابراین همکاری بین بخشی با هدف جبران کمبودها در راه رسیدن به هدف بسیار حائز اهمیت است.
علی اصغر طهماسبی با اشاره به اینکه دشمن برای آسیب زدن به جامعه ایرانی ، بنیان خانواده را نشانه گرفته است افزود: برنامه جامع کنترل و کاهش آسیبهای اجتماعی نقشه راه را مشخص نموده است و ضروریست همه دستگاههای استان برای کاهش آن در همین مسیر حرکت نمایند.
در یکی دو دهه اخیر، مهمترین بستر برای سیاستگذاری و برنامهریزی در زمینه کنترل و کاهش آسیبهای اجتماعی در کشور قوانین برنامه توسعه بوده است. نقطه عطف آن را نیز میتوان قانون برنامه ششم توسعه دانست؛ جایی که کنترل و کاهش آسیبهای اجتماعی در ردیف مسائل محوری این برنامه قرار گرفتند و دو ماده (۷۹ و ۸۰) به شکل کامل و مجزا به آن اختصاص یافتهاند.
اما مسئله آسیبهای اجتماعی به قانون برنامه ششم توسعه محدود نمانده و با توجه به تداوم نگرانیها در این زمینه، مجدداً در لایحه برنامه هفتم توسعه در قالب مفهوم ارتقای سلامت اجتماعی به این موضوع پرداخته شده است. در این لایحه، یک ماده (۸۵) به شکل کامل و بندهایی از مواد (۸۰) و (۸۹) به مبحث کنترل و کاهش آسیبهای اجتماعی اختصاص یافتهاند.
دیدگاهتان را بنویسید