بازار کسب و کار- فائزه نوچمنی: امروزه صنعت گردشگری بهعنوان صنعتی نوپا با ویژگیهای بارز و منحصربهفرد، بخش مهمی از فعالیتهای اقتصادی کشورهای توسعهیافته و درحالتوسعه را به خود اختصاص داده است.
استان گلستان با وجود بیش از ۳۵۰ جاذبه طبیعی متنوع و ارزشمند یکی از قطبهای اکو توریسم در شمال کشور ایران محسوب می شود که سابقه تاریخی درخشانی نیز دارد.
با توجه به اینکه گلستان در کنار استان های مازندران و گیلان جزو استان های شمالی پرطرفدار کشور محسوب میشود اما متاسفانه به دلیل کم کاری های که در گذشته در زمینه ایجاد زیر ساخت ها و ایجاد جاذبه های گردشگری در این استان انجام شد، نتوانست همانند استان های همجوار در ماندگاری مسافر موفق عمل کند.
امسال اما در اقدامی جدید ورود ۳.۵ میلیون نفر مسافر به استان فصل جدیدی از گردشگری در گلستان باز شد که دلیل اصلی آن را میتوان اعمال برنامه های نظارتی با وجود مدیران جدید در استان عنوان کرد.
به گفته مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی گلستان، با برنامهریزی دقیق و تشکیل ۱۴ کمیته تخصصی در سطح استان و شهرستانها، تلاش شد تا سفرهای نوروزی به بهترین شکل مدیریت شود تا میزبان شایستهای برای مسافران باشیم.
فریدون فعالی افزود: در این بازه زمانی، ۴۲۴ هزار و ۳۶۸ نفر-شب اقامت در استان به ثبت رسید که از این تعداد، ۲۲۴ هزار و ۴۵۵ نفر-شب در اقامتگاههای رسمی، ۱۹۴ هزار و ۹۵۵ نفر-شب در اقامتگاههای غیررسمی و ۴۹۱۸ نفر-شب در مراکز اسکان اضطراری اقامت داشتهاند.
وی افزود: اقامتگاههای سنتی و بومگردی با ۵۹ هزار و ۵۳۶ نفر-شب، پرطرفدارترین گزینه در میان اقامتگاههای رسمی بودهاند.
مدیرکل میراثفرهنگی گلستان با تأکید بر جذابیتهای گلستان برای گردشگران، اظهار کرد:حضور بیش از ۹ میلیون بازدیدکننده از جاذبههای استان، نشاندهنده پتانسیل بالای گلستان در جذب گردشگر است.
فعالی ادامه داد: حضور این تعداد مسافر نوروزی، بهار امسال را به یکی از موفقترین دورههای گردشگری گلستان تبدیل کرده و نویدبخش آیندهای روشن برای صنعت گردشگری این استان است.
استان گلستان با وجود ۸۰ رشته صنایع دستی و ۴۰ هزار صنعتگر در این حرفه نقش بسزایی در ماندگاری مسافران در این مدت داشته اند به گونه ای که گردشگران نوروزی با استقبال از محصولات هنرمندان استان، ۱۳۰ میلیارد ریال از این آثار را بهعنوان یادگار سفر با خود به خانه بردند.
گلستان با برپایی ۲۲ بازارچه صنایعدستی و ۳۳۳ غرفه، پذیرای مسافران شد. این بازارچهها که در نقاط پرتردد و ورودی شهرها دایر شدند، فرصتی طلایی برای معرفی فرهنگ بومی و حمایت از تولیدکنندگان محلی فراهم کردند.
به گفته معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گلستان، از این تعداد، ۱۵ بازارچه با ۱۶۸ غرفه بهصورت موقت و هفت بازارچه با ۱۶۵ غرفه بهصورت دائم فعال بودند.
مریم حاجیابراهیمی بیان کرد: بازارچههای نوروزی گلستان با عرضه محصولاتی چون پارچهبافی سنتی، زیورآلات دستساز، سفال، آثار چوبی و حصیری، نظر هر گردشگری را به خود جلب کردند و مسافران با خرید این آثار، نهتنها یادگاری ارزشمند از سفر خود به همراه بردند، بلکه به حفظ هنر اصیل این منطقه یاری رساندند.
پلاک های غیر بومی، ۵۸ درصد ترددهای جادهای
مدیرکل راهداری و حمل و نقل جادهای گلستان هم اظهار کرد که از ۲۵ اسفند تا بامداد ۱۵ فروردین دوربینهای جاده ای استان بیش از ۱۲ میلیون و ۴۲۱ هزار و ۶۰۰ تردد ثبت کردند.
عادل مصدقی عنوان کرد: از این تعداد ۸۰۵ هزار و ۱۳۱ تردد ورودی به استان بود که هشت درصد افزایش را در مقایسه با مدت مشابه پارسال نشان میدهد.
وی افزود: ۵۸ درصد ترددهای جادهای نیز مربوط به مسافران و پلاکهای غیربومی بوده است.
جاماندگی گلستان در لیست آمار تراز اول گردشگری کشوری
رشد ورود و ماندگاری مسافر در استان بهویژه در شرایط کنونی یک موفقیت بزرگ برای گلستان محسوب میشود اما بنا به گزارش دبیر ستاد سفرهای نوروزی و مدیرکل گردشگری داخلی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، بر اساس آمار اخذ شده، به ترتیب استانهای مازندران، گیلان، خراسان رضوی، تهران، اصفهان، فارس، خوزستان، هرمزگان و بوشهر بیشترین تعداد مسافران نوروزی را به خود اختصاص دادهاند که در این میان ۵ استان ساحلی هستند.
فاطمی خاطرنشان ساخت: همچنین در میان شهرستان ساحلی کشور به ترتیب بندرعباس، رشت، بوشهر، قشم، بندر گناوه، بندر انزلی، نوشهر، درگهان، کیش، رامسر، چالوس و بابلسر بیشترین میزان گردشگران نوروزی را به خود جذب کردهاند.
مدیرکل دفتر توسعه گردشگری داخلی گفت: استان های مازنداران با چهار میلیون و ۹۴۴ هزار و ۳۱۷، گیلان با سه میلیون و ۹۲۱ هزار و ۶۴۹، خراسان رضوی با سه میلیون و ۲۵۱ هزار و ۶۳۱، تهران با سه میلیون و ۱۲۶ هزار و ۴۹۲، اصفهان با دو میلیون و ۹۷۰ هزار و ۷۱۶ و استان فارس با دو میلیون و ۶۳۹ هزار و ۵۷۲ نفر بیشترین تعداد مسافر را در ایام نوروز به خود اختصاص دادند.
آمار فوق نشان می دهد که اگر گلستان امسال بالاترین رکورد ورود و ثبت ماندگاری را نسبت به سال های گذشته داشته است اما جای گلستان همچنان در آمارهای کشوری خالی است و گلستان برای رسیدن به توسعه گردشگری و درآمد پایدار در این صنعت راه طولانی در پیش دارد.
نفش مهم زیر ساخت ها در ماندگاری مسافر
فقدان بسیاری از زیر ساخت های گردشگری و جذبه های گردشگری برای مسافران از نمونه کمبودهایی است که همچنان در حوزه گردشگری استان نمایان است که باید تدبیر جدی برای آن اندیشیده شود.
به عقیده کارشناسان این حوزه رقابت در جهت توسعه گردشگری پایدار با توجه به ارائه نیازهای گردشگران، باید مورد اهمیت و برنامهریزی مدیریت گردشگری و مدیریت شهری قرار گیرد.
گردشگری مجموعه ای از عناصر به هم پیوسته است که در تمامی مراحل با هم در تعامل میباشند. از جمله این عناصر، زیرساختها میباشند که از نقشی حیاتی در فرآیند گردشگری و توسعه آن برخوردارند.
آنچه که در توسعه زیرساختها قابل توجه است، استفاده جامعه میزبان از این تسهیلات است. بدین گونه توسعه گردشگری منجر به توسعه فرابخشی در جامعه میزبان بخصوص جوامع شهری شده و میزان رضایت از زندگی مردم بومی را افزایش میدهد.
گلستان نیز برای رسیدن به افزایش درآمد سرانه ناشی از گردشگری نیازمند ایجاد تحولاتی عظیم در این حوزه از جمله اجرای طرح های گردشگری بزرگ و رفع موانع و پهن کردن فرش قرمز برای سرمایه گذاران به جای سنگ اندازی است.
دیدگاهتان را بنویسید