بازار کسب و کار- مهین نورافروز : هم مرز بودم استان گلستان با کشورهای آسیای میانه و روابط فرهنگی که بین این کشورها با اقوام ساکن در گلستان وجود دارد موجب شده تا این ارتباطات رنگ دیگری به خود بگیرد.
با حضور تیم جدید مدیریتی دولت چهاردهم در گلستان، روابط دیپلماتیک هم در این استان شکل دیگری به خود گرفت و حالا گلستان میزبان میهمانان مهمی از وزارت خارجه و کشورهای اسیای میانه بخصوص ترکمنستان شده است.
حضور فعالان اقتصادی در نمایشگاه اگروفود سال گذشته ترکمنستان و همچنین حضور تولید کنندگان ترکمنستانی در نخستین نمایشگاه توانمندی های صادراتی ترکمنستان در گلستان اذهان را متوجه این موضوع کرد که تلاش ها برای ایجاد توسعه تجاری با کشورهای آسیای میانه جدی است .
هم مرز بودم استان گلستان با کشورهای آسیای میانه و روابط فرهنگی که بین این کشورها با اقوام ساکن در گلستان وجود دارد موجب شده تا این ارتباطات رنگ دیگری به خود بگیرد.
با حضور تیم جدید مدیریتی دولت چهاردهم در گلستان، روابط دیپلماتیک هم در این استان شکل دیگری به خود گرفت و حالا گلستان میزبان میهمانان مهمی از وزارت خارجه و کشورهای اسیای میانه بخصوص ترکمنستان شده است.
حضور فعالان اقتصادی در نمایشگاه اگروفود سال گذشته ترکمنستان و همچنین حضور تولید کنندگان ترکمنستانی در نخستین نمایشگاه توانمندی های صادراتی ترکمنستان در گلستان اذهان را متوجه این موضوع کرد که تلاش ها برای ایجاد توسعه تجاری با کشورهای آسیای میانه جدی است .
اگر چه استانداری گلستان نقش مهمی در ایجاد این روابط دوستانه دارد اما نباید از تلاش های بی وقفه اتاق بازرگانی در ایجاد این روابط غافل شد.
اتاق گرگان به عنوان مشاور سه قوه نقش بسیار مهمی در رفع مشکلات فعالان اقتصادی ، تصویب و با رفع برخی قوانین و ایجاد ارتباطات تجاری با دیگر کشورها دارد به گونه ای که در دولت چهاردهم اتاق گرگان به عنوان اتاق فکر استان در رفع مشکلات اقتصادی و توسعه ای استان شناخته می شود.
حضور استاندار بالکان و سفیر ترکمستان در جمهوری اسلامی و نماینده وزارت امرو خارجه طی چند روز گذشته در گلستان این افکار را به اذهان متبادر می کند که اتفاق جدیدی در جهت توسعه تجاری برای گلستان در حال اجرا است.
این حضور که از بازید منطقه مرزی اینچه برون شروع و در نشست با فعالان اقتصادی و تجار گلستانی در هتل بوتانیک گرگان خاتمه یافت، منجر به درخواست های دو طرف برای ارتباط تجاری بهتر و گسترده تر شد.
اتاق بازرگانی گرگان آماده توسعه همکاریهای اقتصادی با ترکمنستان است
رئیس اتاق بازرگانی گرگان با اشاره به ظرفیتهای گسترده اقتصادی، اعلام کرد: برای توسعه روابط تجاری، صنعتی، کشاورزی و گردشگری میان استان گلستان و ترکمنستان، آمادگی کامل داریم و خواستار اجرایی شدن توافقات مشترک از مسیر استانهای شمالی ایران هستیم.

امروز مانعی برای روابط تجاری ایران-ترکمنسنان وجود ندارد
امیر یوسفی، در نشست هم اندیشی استاندار بالکان جمهوری ترکمنستان، رئیس اتاق بازرگانی استان بالکان و هیات همراه با جمعی از فعالان اقتصادی استان گلستان، ضمن خیرمقدم به مهمانان، بر لزوم گسترش همکاریهای اقتصادی میان دو کشور تأکید کرد و گفت: کشور ترکمنستان و استان بالکان به عنوان همسایگان مستقیم ما، ظرفیتهای ارزشمندی برای توسعه روابط تجاری دارند و هدف اصلی ما در این نشست، برداشتن گامهای عملی برای تقویت این روابط است.
یوسفی با اشاره به بسترهای آماده شده از سوی دولتهای ایران و ترکمنستان، اظهار داشت: در حوزههای مختلفی نظیر بازرگانی، صنعت، کشاورزی، گردشگری و خدمات فنی و مهندسی میتوانیم همکاریهای گستردهای داشته باشیم. خوشبختانه رویکرد دولتها نیز حمایتگرانه است و فرصت مناسبی برای گسترش مناسبات فراهم شده است.
وی پیشنهاد داد که برای اجرایی شدن تفاهمات مطرحشده در کمیسیونهای مشترک دو کشور، کمیتههای کارشناسی با مشارکت استانهای شمالی ایران تشکیل شود و این مسیر به صورت جدی پیگیری شود.
رئیس اتاق بازرگانی گرگان همچنین از آمادگی این نهاد برای مشارکت در اجرای طرحهای مختلف با ترکمنستان خبر داد و افزود: در موضوعاتی مانند تسهیل رفتوآمد مسافری، ساخت جاده، برگزاری نمایشگاههای مشترک، ایجاد بازارچههای مرزی و سرمایهگذاری در منطقه آزاد، اتاق گرگان آماده همکاری کامل با طرف ترکمنستانی است.
وی ابراز امیدواری کرد که اقامت هیأت ترکمنستان در گلستان خاطرهانگیز باشد و این دیدار به توسعه عملی و پایدار روابط میان دو استان بینجامد.
گلستان در مسیر تقویت همکاری با ترکمنستان؛ از منطقه آزاد تا مرکز تجاری مرزی
استاندار گلستان با اشاره به مشترکات فراوان فرهنگی، اقتصادی و جغرافیایی دو کشور، بر لزوم توسعه مراودات تجاری، تسهیل ترانزیت، ایجاد بازارچههای مرزی و پیگیری مسائل زیستمحیطی مشترک تأکید کرد و خواستار تشکیل نهادهای مشترک برای تسهیل روابط اقتصادی شد.
علیاصغر طهماسبی گفت: گلستان با ۴۵۸ کیلومتر مرز مشترک آبی و خاکی با ترکمنستان، دروازه ورود به آسیای میانه است و باید بیش از گذشته از این ظرفیت در راستای توسعه اقتصادی استفاده کنیم.
وی با اشاره به روابط تاریخی، فرهنگی و دینی بین ایران و ترکمنستان افزود: پیش از شیوع کرونا، سالانه بیش از ۱۰۰ هزار نفر از مرزهای گلستان به صورت مسافر و تاجر تردد میکردند. اکنون زمان آن رسیده است که این روابط احیا شود و تسهیل صدور روادید، بازگشایی مسیرهای ترانزیتی و رونق تجارت چمدانی دوباره در دستور کار قرار گیرد.
استاندار گلستان با تأکید بر اهمیت راههای ارتباطی، خواستار بهبود زیرساختهای حملونقل در مسیر عشقآباد ـ گرگان شد و گفت: باید مسیرهای ترانزیتی میان ایران و ترکمنستان بهویژه از مرز اینچهبرون تسهیل شود و امکانات رفاهی از جمله جایگاه سوخت برای کامیونداران فراهم گردد.
وی همچنین خواستار ایجاد بازارچه مرزی مشترک در مناطق گمیشان، حسنقلی یا مرز گنبدکاووس شد و گفت: این خواسته مشترک مردم استان گلستان و تجار ترکمنستانی است که میتواند موجب جهش اقتصادی در مناطق مرزی شود.
طهماسبی همچنین بر ایجاد منطقه آزاد تجاری در استان گلستان و راهاندازی شهرک صنعتی مرزی مشترک ایران و ترکمنستان تأکید کرد و گفت: این مطالبه جدی بخش خصوصی است و با همکاری دو استان گلستان و بالکان و پیگیری سفیر ترکمنستان، قابل تحقق است.
وی در ادامه خواستار تعیین کارگزاری مالی مشترک برای تبادلات ارزی، تأسیس مرکز داوری اختلافات تجاری و یکسانسازی تعرفههای ریلی بین ایران، ترکمنستان و قزاقستان شد و افزود: باید به شکل ساختاری و حرفهای به مسائل تجاری نگاه کنیم و اتاق مشترک ایران و ترکمنستان نقش پررنگتری در این زمینه ایفا کند.
استاندار گلستان از سفیر ترکمنستان خواست موضوع تأمین واگنهای استاندارد برای حمل کالا را پیگیری کند و نشستهای مشترک مدیران مرتبط با گمرک، حملونقل، راهآهن، مرزبانی و راهداری بین دو کشور برگزار شود.
وی همچنین به مشکلات ریزگردها اشاره کرد و گفت: متأسفانه چند سالیست ریزگردهایی از خاک ترکمنستان به سمت ایران وارد میشود که حتی در مرکز استان یعنی گرگان هم محسوس است. انتظار میرود دو کشور برای حل این معضل زیستمحیطی همکاریهای جدیتری آغاز کنند.
طهماسبی خواستار تبادل استاد و دانشجو، برگزاری نشستهای علمی و همکاریهای فرهنگی، هنری و ورزشی میان گلستان و استان بالکان شد و گفت: احداث یک مرکز تجاری مرزی مانند لطفآباد در گلستان میتواند به مرکز ثقل تجارت دو کشور تبدیل شود.
وی همچنین به برگزاری آیین بزرگداشت مختومقلی فراغی در گلستان اشاره کرد و از مهمانان ترکمنستانی برای حضور در این مراسم ملی و فرهنگی دعوت به عمل آورد.
بالکان، قطب صنایع، کشاورزی و گردشگری ترکمنستان
خوجه مراد عاشور مرادف با اشاره به سیاست اصولی کشورش برای تقویت مناسبات اقتصادی با ایران تأکید کرد: روابط اقتصادی با جمهوری اسلامی ایران در اولویت سیاست خارجی ترکمنستان قرار دارد و ما برای گسترش این روابط آماده هرگونه همکاری هستیم.
استاندار استان بالکان جمهوری جمهوری ترکمنستان با قدردانی از میزبانی طرف ایرانی، گفت: در حال حاضر سیاستهای اصولی و جدی در ترکمنستان برای توسعه روابط با ایران در حال اجراست و این روند، بر مبنای دوستی و منافع مشترک ادامه خواهد یافت.
وی اظهار کرد: ارتباطات اقتصادی با جمهوری اسلامی ایران در اولویت سیاست خارجی ترکمنستان قرار دارد و این ادعا با تنوع و کیفیت بالای محصولات صادراتی ایران و روابط پایدار اقتصادی بین دو کشور اثبات میشود.
استاندار بالکان با اشاره به ظرفیتهای گسترده این ولایت افزود: بالکان از استانهای مهم ترکمنستان با صنایع بزرگ، مجتمعهای تولیدی، پالایشگاه نفت و زیرساختهای صنعتی پیشرفته است. پالایشگاه شهر ترکمنباشی در این ولایت، از مراکز اصلی تولید و صادرات فرآوردههای نفتی کشور است.
وی ادامه داد: در سالهای اخیر دولت ترکمنستان گامهای بزرگی در مسیر توسعه اقتصادی و تقویت صنایع در استان بالکان برداشته و تولید پنبه، گندم و انواع میوههای با کیفیت بالا در این ولایت از نقاط قوت آن محسوب میشود.
به گفته وی، حمایت دولت ترکمنستان از بخش خصوصی جدی و گسترده است و زمینهایی با سود اندک یا حتی رایگان برای فعالیت اقتصادی در اختیار تولیدکنندگان قرار میگیرد.
وی گفت: نمونه این حمایت، واگذاری نزدیک به ۱۵ هزار هکتار زمین به فعالان اقتصادی در استان است.
خوجه مراد عاشور مرادف در بخش دیگری از سخنان خود به حوزه دامپروری و گردشگری اشاره کرد و افزود: استان بالکان در زمینه دامپروری نیز فعال است و منطقه گردشگری آوازی یکی از ظرفیتهای ممتاز ترکمنستان بهشمار میرود که با ۱۸ مهمانخانه، ۷ استراحتگاه، یک داروخانه و امکانات کامل، همزمان میتواند پذیرای ۱۱ هزار گردشگر باشد.
وی اضافه کرد: منطقه آوازی نهتنها مقصد گردشگران، بلکه محل مناسبی برای برگزاری نشستهای تخصصی اقتصادی و کارشناسی است و میتواند در تقویت همکاریهای گردشگری و تجاری با جمهوری اسلامی ایران نقشآفرین باشد.
استاندار بالکان در پایان گفت: ما آمادگی داریم همکاریهای خود را در حوزه تجارت، صنعت، کشاورزی و گردشگری با ایران گسترش دهیم و از تلاشهای دولت جمهوری اسلامی ایران در این مسیر قدردانی میکنیم.
نمایشگاه ترکمنستان در گرگان آغاز فصل جدید همکاریهای ایران و ترکمنستان است
رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و ترکمنستان با اشاره به برگزاری نخستین نمایشگاه توانمندیهای اقتصادی ترکمنستان در گرگان، این رویداد را نشانهای از اراده دو دولت برای آغاز فصلی تازه در روابط تجاری، فرهنگی و اجتماعی دانست و خواستار تسهیل صدور روادید و گسترش همکاریهای زیرساختی شد.
رمضان بهرامی گفت: در ماه جاری، ایران میزبان دو هیئت بزرگ از کشور ترکمنستان بوده است؛ نخست هیئتی ۲۰۰ نفره در تهران و سپس هیئتی متشکل از ۱۰۰ نفر برای شرکت در نمایشگاه توانمندیهای تولیدی ترکمنستان در گرگان. این رویدادها آغازگر فصلی نو در روابط ایران و ترکمنستان هستند.
وی با اشاره به نقش اتاق مشترک ایران و ترکمنستان و حمایت دولت در شکلگیری این مناسبات افزود: برگزاری نمایشگاه گرگان نشان داد که جمهوری اسلامی ایران آماده است بستر مناسبی برای معرفی و مصرف محصولات نهایی ترکمنستان در داخل کشور فراهم کند تا توازن در تجارت دوجانبه شکل بگیرد.
بهرامی پیشنهاد داد نشستهای منظم استانداران مرزی دو کشور در قالب تقویم سالیانه برگزار شود و تأکید کرد: همکاریهای زیربنایی و پروژههای مشترک در حوزههای انرژی، راهسازی، کشاورزی و اقتصاد دریایی باید در اولویت قرار گیرد. شرکتهای بزرگ ایرانی آماده اجرای طرحهای صنعتی بزرگمقیاس در ترکمنستان هستند.
وی در ادامه خواستار ایجاد خدمات کنسولی ترکمنستان در استان گلستان شد و گفت: احترام به قوانین داخلی کشورها مهم است، اما نمیتوان از توسعه گردشگری، حملونقل هوایی و ارتقای روابط تجاری سخن گفت، در حالی که در صدور روادید با مشکل مواجه هستیم. تسهیل و تسریع صدور ویزا برای حداقل ۳۰۰ بازرگان ایرانی که تخصص در بازار ترکمنستان دارند، یکی از مطالبات جدی بخش خصوصی است.
بهرامی همچنین بازگشایی مجدد مرز برای تردد مسافرین را یکی از اقدامات مهم دانست و اظهار کرد: مردم و بازرگانان منتظر همت و تصمیم دو دولت برای گشودن این مسیر هستند. جایگاهی که امروز در آن ایستادهایم، کافی نیست. باید برای پرش به افقهای بزرگتر تلاش کنیم.
وی از آمادگی اتاق بازرگانی گرگان برای برگزاری نمایشگاه توانمندیهای استان گلستان در استان بالکان جمهوری ترکمنستان طی سه ماه آینده خبر داد و خواستار حمایت عملی دو کشور در این مسیر شد.
پیشنهاد تشکیل کمیته مشترک برای بهرهبرداری بهینه از ظرفیتها
نایب رئیس اتاق بازرگانی گرگان، در نشست هم اندیشی استاندار بالکان جمهوری ترکمنستان و هیات همراه با جمعی از فعالان اقتصادی استان گلستان، ایجاد منطقه آزاد تجاری در گلستان را فرصتی راهبردی برای پیوند اقتصادی شمال و جنوب ایران دانست و پیشنهاد تشکیل کمیته مشترک برای استفاده بهینه از ظرفیتهای این منطقه را مطرح کرد.
ارازجان شمالی با اشاره به ظرفیتهای بالقوه استان گلستان،اظهار کرد: آرزومندم این رفتوآمدها استمرار یابد و زمینهساز آیندهای بهتر برای اقتصاد استان باشد.
وی ایجاد منطقه آزاد تجاری در گلستان را نقطهای بسیار حیاتی و کلیدی برای توسعه استان خواند و افزود: منطقه آزاد میتواند راه ارتباطی کشورهای حوزه CIS با جنوب ایران و خلیج فارس باشد. این مسیر، اقتصادیترین و بهصرفهترین مسیر حملونقل کالا از شمال به جنوب و بالعکس خواهد بود.
شمالی با تأکید بر اینکه اکثر کشورهای حوزه CIS به عنوان کشورهای بلاکلند (فاقد دسترسی مستقیم به آبهای آزاد) شناخته میشوند، ادامه داد: جمهوری اسلامی ایران و ترکمنستان میتوانند با ایجاد زیرساختهای مناسب، مسیر ارتباطی مطمئن و اقتصادی برای این کشورها تا آبهای گرم و دریای آزاد فراهم کنند. این موضوع، منافع اقتصادی فراوانی را هم برای ایران و هم برای کشورهای منطقه به همراه خواهد داشت.
نایب رئیس اتاق بازرگانی گرگان پیشنهاد تشکیل یک کمیته مشترک از سوی مسئولان استان گلستان و طرفهای مقابل برای همفکری و بهرهبرداری بهینه از ظرفیتهای منطقه آزاد و بندر خشک تازهتأسیس در منطقه را ارائه داد و اظهار کرد: با همافزایی میان مسئولان دو طرف میتوان بهترین استفاده را از این ظرفیتها برد.
وی گفت: امیدوارم کیفیت روابط اقتصادی کشور روزبهروز ارتقا یابد. نظرات و دیدگاههای مطرحشده میتواند مسیر بهتری برای توسعه مناسبات اقتصادی فراهم کند.
استان آماده توسعه تعاملات اقتصادی است
عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی گرگان با تأکید بر اهمیت روابط تجاری دو کشور، از پیشنهاد ایجاد شهرک صنعتی مشترک برای سرمایهگذاران ترکمن در گلستان خبر داد و این اقدام را بستری امن برای توسعه سرمایهگذاری و صادرات دوطرفه دانست.
آتانفس رودی هم در این نشست حضور آنان را نشانهای از روابط تاریخی، دوستانه و ریشهدار دو ملت ایران و ترکمنستان دانست.
وی با اشاره به پیوندهای فرهنگی، جغرافیایی و تاریخی استان گلستان و استان بالکان ترکمنستان، اظهار کرد: این اشتراکات ظرفیت عظیمی برای توسعه همکاریهای اقتصادی، تجاری و فرهنگی ایجاد کرده و ما باید از این فرصت برای منافع متقابل بهره بگیریم.
رودی با قدردانی ویژه از تلاشهای طهماسبی، استاندار گلستان و تیم سیاسی و اقتصادی ایشان، تأکید کرد: استاندار همواره مشوق بخش خصوصی و توسعه سرمایهگذاری بودهاند و این نمایشگاه نیز نماد روشنی از تلاش مدیران گلستان برای تقویت روابط اقتصادی دو کشور است.
وی با اشاره به صادرات ۸۳ میلیون دلاری گلستان به ترکمنستان در سال گذشته، افزود: ترکمنستان با سهم ۳۴ درصدی از کل صادرات تولیدی گلستان، بزرگترین شریک تجاری این استان به شمار میرود. نقش گلستان در تجارت با ترکمنستان کلیدی و راهبردی است.
رودی در ادامه با ارائه چند پیشنهاد مهم، گفت: در استان آذربایجان شرقی تجربه موفقی از تشکیل شهرک سرمایهگذاری خارجی در تبریز داریم. پیشنهاد ما راهاندازی یک شهرک صنعتی مشترک ویژه سرمایهگذاران ترکمن در گلستان است تا بستر امنی برای فعالیت اقتصادی، سرمایهگذاری و صادرات مشترک فراهم شود.
وی همچنین خواستار توسعه مسیر جادهای “بروناترک–قنداق” به عنوان شاهراه حیاتی برای تسهیل ترانزیت و تبادلات اقتصادی شد و افزود: توسعه مراودات بدون تسهیل صدور روادید برای بازرگانان امکانپذیر نیست. این موضوع باید بهصورت ویژه در دستور کار دو دولت قرار گیرد.
رودی استفاده از ظرفیتهای منطقه آزاد، تعرفههای ترجیحی برای محصولات تولیدی و حمایت مشترک از پروژههای صادراتمحور را از دیگر راهکارهای ارتقای تعاملات تجاری برشمرد و تأکید کرد: مدیران توانمند استان گلستان آمادگی دارند با حمایت طرف ترکمنستانی، گامهای عملی و مؤثری در مسیر توسعه روابط دوجانبه بردارند.
وی در پایان ابراز امیدواری کرد با اراده مشترک دو کشور، آیندهای روشن برای تعاملات اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی رقم بخورد.
حال باید دید تلاش های گلستان در توسعه روابط تجاری با ترکمستان تا چه اندازه موفق عمل خواهد کرد.
دیدگاهتان را بنویسید