×
×

بازار کسب و کار گزارش می دهد؛
زنان سرپرست خانوار و چالش‌هایی که تمامی ندارد/ مشکلات اقتصادی در راس چالش‌ها

  • کد نوشته: 61426
  • ۱۴۰۴-۰۹-۱۵
  • ۰
  • زنان سرپرست خانوار ازجمله گروهی از جامعه هستند که به دلایلی مانند فوت، طلاق، اعتیاد، ازکارافتادگی یا زندانی شدن همسر، رها شدن توسط همسران بی مسئولیت، مهاجرت و ... سرپرستی خانوار را بر عهده می‌گیرند و مجبور به ایفای نقش‌های چندگانه می‌شوند.
    زنان سرپرست خانوار و چالش‌هایی که تمامی ندارد/ مشکلات اقتصادی در راس چالش‌ها
  • تبلیغ هدفمند

    پیامد این تعدد و تعارض نقش‌ها، مشکلات متعدد فردی-اجتماعی برای این زنان است که می‌تواند آسیب‌های جدی در زمان حال و آینده به آنها، خانواده و درنهایت به جامعه برساند.

    آنچه موجب می‌شود، سرپرستی زنان خانوار مسئله‌ای اجتماعی شناخته شود، مشکلات و موانعی است که در دنیای بیرون بر سر راه سرپرستی زنان به وجود آمده است و موجب می‌شود تا زنان سرپرست خانوار، قشری آسیب پذیر شناخته شوند و با مشکلات روحی و روانی متعددی روبرو شوند.

    بزرگترین مشکلی که زنان سرپرست خانوار با آن روبرو می‌شوند اشتغال و درآمد زایی برای گذران زندگی است. مساله‌ای که با وجود تورم‌های افسار گسیخته در جامعه هر روز شرایط را برای آنها سخت‌تر کرده است.

    در این بین سازمان‌ها و نهادهای حمایتی از جمله بهزیستی و کمیته امداد اگر چه کمک‌هایی را به این قشر از جامعه می رسانند اما امکان تامین نیازهای آن‌ها  را ندارند و از سوی دیگر آمارها نشان می‌دهد که متاسفانه هرساله بر تعداد آنها نیز افزوده می شود.

    از منظر دیگرمشکلات معیشتی و درآمدی این زنان در دو سطح فردی و اجتماعی دچار مشکلاتی مانند احساس تنهای، افسردگی و اختالالت اضطرابی، مشکلات در تصمیم گیری‌های جدید و عدم ادراک درست از کارآمدی خود، کاهش کیفیت زندگی و کاهش سلامت روان هستند.

    استان گلستان به دلیل آنکه جزو چهار استان محروم کشور در توسعه صنعتی قرار گرفته و پایه‌های درامدی آن بر دامداری و کشاورزی بنا شده لذا تعداد زنان سرپرست خانوار که به نهادهای حمایتی مراجعه می کنند افزایش یافته است.

    فقدان مهارت، فقدان بازارهای فروش و آشنا نبودن با این بازارها، کمبود امکانات و منابع مالی برای اشتغال خانگی و کمبود واحدهای صنعتی و بسته بندی در استان موجب شده تا زنان سرپرست خانوار با چالش‌های جدی در رابطه با درآمدزایی مواجه شوند.

    چندی پیش معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندارگلستان عنوان کرد که حمایت از زنان سرپرست خانوار جزو مهم‌ترین برنامه‌ها است.

    محمد حمیدی اظهار کرد که جلسات مشترکی با خیران و کمیته امداد تشکیل خواهد شد تا راهکارهای عملی و مؤثر برای پشتیبانی از زنان سرپرست خانوار ارائه شود.

    مهر ماه امسال نیز مدیر کل بهزیستی استان گلستان هم اعلام کرد که بیش از ۵ هزار زن سرپرست خانوار تحت حمایت در استان داریم که نمی‌توانند تمام نیازهای خود را برآورده کنند.

    مشکلات معیشتی زنان سرپرست خانوار بیشتر از قبل

    طبق آمارهای سال گذشته حدود ۲۸۰هزار زن سرپرست خانوار، با میانگین سنی چهل‌وپنج سال تحت پوشش سازمان بهزیستی کشور هستند. از این تعداد، ۶۹درصد ساکن مناطق شهری و ۳۱درصد ساکن مناطق روستایی‌اند. زنان سرپرست خانواری که تحت پوشش بهزیستی هستند، در دو قالب «مستمر» و «غیرمستمر» حمایت مالی دریافت می‌کنند.

    به گفته یک کارشناس حوزه بررسی آسیب های  اجتماعی توانمندسازی زنان عبارت است از فرایندی که به کمک آن، زنان به دانش، مهارت و منابع دسترسی پیدا کنند و تسلط مثبتی بر زندگی خود داشته باشند و کیفیت و سبک زندگی‌شان را بهبود ببخشند. دفتری با همین نام، یعنی «دفتر توانمندسازی زنان سرپرست خانوار» در بهزیستی طرح‌های متنوعی را از جمله  آماده‌سازی شغلی،  پرداخت سرمایۀ کار،  تشکیل گروه‌های همیار بانوان سرپرست خانوار و راه‌اندازی کسب‌وکارهای گروهی،  پرداخت حق بیمۀ اجتماعی زنان و دختران شهری و روستایی،  تأمین هزینۀ تحصیل فرزندان دانش‌آموز و دانشجو،  معافیت از سربازی فرزندان پسر زنان سرپرست خانوار،  تسهیل شروط دریافت وام بانکی و غربالگری سلامت جسمی برای این منظور در نظر گرفته است.

    عطیه خوان احمدی افزود: بار تکفل خانوارهای زن سرپرست بیش از خانوارهای مردسرپرست است. در خانوارهای زن سرپرست به طور متوسط به ازای هر فرد شاغل ۷/۳ فرد غیرشاغل وجود دارد و این درحالی است که از کمترین میزان درآمد در مشاغل ناپایدار برخوردارند.

    وی افزود: مشکلات معیشتی زنان سرپرست خانوار به مراتب بسیار بیشتر از سال های قبل شده است و به دلیل آنکه بسیاری از این زنان همانند مردان امکان اشتغال در صنایع  و یا مشاغل مختلف را ندارند لذا نیازمند دستگاه‌های حمایتی می شوند.

     

    ۶۳ درصد مددجویان زنان سرپرست خانوار هستند

    بر اساس آمارهای ارائه شده از سوی مدیرکل کمیته امداد امام خمینی(ره) استان گلستان ۶۳ درصد مددجویان را زنان سرپرست خانوار تشکیل می‌دهند.

    عیسی بابای افزود: بر همین اساس سال گذشته ۵۲ هزار و  ۵۴۱ خانوار با تعداد۷۴ هزار و ۶۲۴ نفر در سال گذشته و تعداد ۵۳ هزار و ۷۸۷خانوار و ۷۷ هزار و ۶۹۲ نفر در سال ۱۴۰۴ تحت حمایت این نهاد قرار گرفته اند.

    وی افزود: در حال حاضر با توجه به تخصیص سهمیه پشت نوبتی نداریم و بیشترین آمار زنان سرپرست خانوار متعلق به شهرهای گرگان و گنبد است.

    بابایی ادامه داد: متاسفانه با توجه به مشکلات معیشتی، اقتصادی و آسیب‌هایی که به آن گرفتار می‌شوند تعداد این زنان در چند سال اخیر افزایش یافته و کمیته امداد نیز در راستای وظایف حمایتی خود سعی می کند امکانات و شرایط مساعدی برای آنان فراهم کند که البته کفاف زندگی آنها را نمی دهد.

    مدیر کل کمیته امداد  گلستان مبلغ کمک معیشت را برای این افراد به ازای هر یک نفر ۱۰۰۰.۰۰۰،

    ۲نفره ۲۰۰۰.۰۰۰، ۳نفره ۲.۸۰۰.۰۰۰، ۴نفره ۳.۸۰۰.۰۰۰ و ۵نفره ۴.۴۰۰.۰۰۰ تومان درماه می باشد.

    بابایی مبلغ هزینه شده برای این افراد را درسال گذشته بالغ بر ۱۲.۷۰۰میلیارد ریال کمک معیشت عنوان کرد و گفت: در ۶ماهه ۱۴۰۴ مبلغ ۸.۸۰۰ میلیارد ریال کمک معیشت در استان پرداخت شده که حدود ۶۰ درصد به زنان سرپرست خانوار اختصاص دارد.

    وی افزود: علاوه کمک معیشت کمک خیران حامیان به حساب فرزندان و کمک های موردی وام قرض الحسنه وام اشتغال و بیمه تامین اجتماعی زنان و کمک هزینه درمانی نیز به این خانواده ها پرداخت می شود.

    بابایی با بیان اینکه مهارت آموزی و اشتغال یکی از اهداف بلند این نهاد حماتی برای خودکفایی این زنان است، اظهار کرد: خیاطی، آرایشگری،پرورش قارچ و دیگر مهارت‌ها از جمله برنامه‌هایی است که در جهت ایجاد اشتغال برای زنان سرپرست خانوار در نظر گرفته شده است.

    به گفته وی طی ۲ سال گذشته جمعا ۵۳۵۳ زن سرپرست خانوار از حمایت این نهاد به دلایل مختلف اعم از اشتغال، ازدواج، فوت، مستمری بگیر شدن تامین اجتماعی، مهاجرت و … از گردونه حمایتی خارج شده‌اند.

    نتایج مطالعات متعدد انجام‌شده بیان‌گر این است که‌ هراندازه زنان سرپرست‌ خانوار از حمایت‌ اجتماعی‌ و سلامت روان بهتری ‌ برخوردار باشند، درنتیجه سلامت‌ خانواده و پیشگیری از میزان افت‌ تحصیلی‌ و همچنین‌ بزهکاری‌ کودکان و نوجوانان آنان بهبود خواهد یافت و قدرت رویارویی با مشکلات را خانواده بیشتر خواهد داشت.

    نویسنده: مهین نورافروز
    منبع: بازار کسب و کار

    اخبار مشابه

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *