×
×

بازار کسب و کار گزارش می‌دهد
خراسان شمالی زیر خساست ابرها

  • کد نوشته: 62243
  • ۱۴۰۴-۱۰-۲۰
  • ۰
  • خراسان شمالی - بازار کسب و کار | ابرها در آسمان خراسان شمالی سنگینی می‌کنند، اما زمین تشنه‌تر از همیشه است. باران‌هایی که وعده داده شده بود، تنها گذر موقت‌اند و سهم واقعی استان از نعمت آسمانی همچنان ناچیز مانده است.
    خراسان شمالی زیر خساست ابرها
  • تبلیغ هدفمند

    به گزارش بازار کسب و کار، ابرها آمده‌اند، آسمان بارها چهره درهم کشیده و زمین چشم‌انتظار قطره‌هایی بوده که دیر می‌بارند یا کمتر از آن‌چه باید نصیب خاک می شود.

    خراسان شمالی در سال زراعی جاری، بیش از هر زمان دیگری معنای «کم‌بارشی» را لمس می‌کند؛ استانی که اگرچه در هفته‌های اخیر صدای باران را شنیده، اما سهم واقعی‌اش از این نعمت آسمانی همچنان اندک است. بارش‌هایی که امید آفریدند، اما نتوانستند تشنگی عمیق زمین را فرو بنشانند.

    کاهش ۳۳ درصدی نسبت به بلندمدت

    بر اساس گزارش هواشناسی خراسان شمالی، آمارها تصویری متفاوت از آن‌چه در نگاه نخست به نظر می‌رسد، ترسیم می‌کنند.

    از ابتدای مهرماه تا ۱۳ دی‌ماه جاری، میانگین مجموع بارش استان تنها به ۳۹.۲ میلیمتر رسیده است؛ عددی که در مقایسه با میانگین بلندمدت ۵۸.۷ میلیمتر، کاهش چشمگیر ۱۹.۵ میلیمتری و افتی بیش از ۳۳ درصد را نشان می‌دهد.

    این اعداد به‌روشنی گواه آن است که خراسان شمالی با وجود عبور سامانه‌های بارشی، هنوز از باران کافی بهره‌مند نشده است.

    خراسان شمالی با وجود عبور سامانه‌های بارشی، هنوز از باران کافی بهره‌مند نشده استنگاهی به گذشته نزدیک نیز بر این واقعیت صحه می‌گذارد. در مدت مشابه سال گذشته، استان ۴۶.۸ میلیمتر بارش را تجربه کرده بود؛ رقمی که امسال ۷.۶ میلیمتر کمتر شده است.

    این کاهش، هرچند شاید در ظاهر اندک به نظر برسد، اما در عمل می‌تواند سرنوشت کشت‌های پاییزه، ذخایر آب زیرزمینی و حتی معیشت کشاورزان را تحت تاثیر قرار دهد؛ کشاورزانی که هر قطره باران برایشان حکم زندگی دارد.

    رتبه ۲۵ کشوری در تامین بارش سال آبی

    در حالی که میانگین بارش سال زراعی جاری کشور با ثبت ۷۲.۳ میلیمتر، افزایشی ۴.۴ درصدی نسبت به بلندمدت را نشان می‌دهد، خراسان شمالی مسیر متفاوتی را طی می‌کند.

    استانی که برخلاف روند کلی کشور، با کم‌بارشی دست‌وپنجه نرم می‌کند و از نظر درصد تامین بارش سال آبی، در رده‌های پایین‌تر جدول کشوری قرار گرفته است. گویی ابرها از فراز این سرزمین عبور می‌کنند، اما بخش عمده بار خود را در جایی دیگر فرو می‌ریزند.

    با این حال، سامانه بارشی اخیر در روزهای ابتدایی دی‌ماه، برای لحظاتی امید را به دل‌ها بازگرداند. در بازه زمانی ۶ تا ۱۳ دی‌ماه، برخی نقاط استان شاهد بارش‌های نسبتا قابل توجهی بودند؛ به‌گونه‌ای که ایستگاه اسفیدان بجنورد با ۳۶ میلیمتر، بیشترین بارش تجمعی را ثبت کرد.

    پس از آن، کلات اسفراین با ۳۲.۹ میلیمتر و سرچشمه با ۳۱.۳ میلیمتر در رده‌های بعدی قرار گرفتند. این سامانه باعث شد مجموع بارش هفت روزه استان به ۱۴.۸ میلیمتر برسد؛ رقمی که در مقایسه با میانگین بلندمدت ۳.۶ میلیمتری این بازه، افزایش قابل توجهی را نشان می‌دهد.

    اما این بارش‌ها، هرچند دلگرم‌کننده، بیشتر مُسکنی کوتاه‌مدت بودند تا درمانی ریشه‌ای. کمبود انباشته‌شده بارندگی از ابتدای سال زراعی همچنان پابرجاست و زمین، بیش از این‌ها تشنه است. رودخانه‌ها جان نگرفته‌اند و سفره‌های زیرزمینی هنوز چشم‌انتظار روزهای پربارش‌ترند.

    افزایش ۱.۵ درجه نسبت به بلندمدت

    در کنار کم‌بارشی، افزایش دما نیز چالشی دیگر برای استان رقم زده است. میانگین دمای خراسان شمالی از ابتدای سال زراعی جاری ۹.۹ درجه سلسیوس ثبت شده که نسبت به میانگین بلندمدت، افزایشی ۱.۵ درجه‌ای را نشان می‌دهد.

    گرمایی آرام و خزنده که در کنار کاهش بارش، شرایط اقلیمی استان را به سمت خشکی بیشتر سوق می‌دهد و زنگ خطری برای آینده منابع طبیعی به صدا درآورده است.

    گرمای هوا و کاهش بارش، شرایط اقلیمی استان را به سمت خشکی بیشتر سوق می‌دهد کارشناسان هواشناسی تاکید می‌کنند که ادامه این روند، لزوم مدیریت هوشمندانه منابع آب و انرژی را بیش از پیش نمایان می‌سازد.

    هرچند پیش‌بینی‌های فصلی از نرمال بودن بارش‌ها در سه ماه آینده حکایت دارد، اما افزایش دما تا حدود ۲ درجه بیش از میانگین بلندمدت پیش‌بینی شده است؛ موضوعی که می‌تواند اثر بارش‌های احتمالی را نیز تا حدی خنثی کند.

    خراسان شمالی این روزها زیر چتر ابرها قرار دارد، اما هنوز سهم چندانی از باران نبرده است. استانی که چشم به آسمان دوخته و امید دارد روزهایی برسد که باران نه مهمانی گذرا، بلکه میهمانی ماندگار باشد؛ بارانی که بتواند جان دوباره‌ای به زمین، کشاورزی و زندگی مردم این دیار ببخشد.

    منبع: ایرنا

    اخبار مشابه

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *