×
×

۲۳ پروژه و یک الگوی تازه برای توسعه گلستان
نسخه جدید مالیات در گلستان

  • کد نوشته: 71568
  • ۱۴۰۵-۰۴-۲۱
  • ۰
  • اجرای طرح «نشان‌دار کردن مالیات» در گلستان طی یک سال گذشته، با تأمین ۱۴۲ میلیارد تومان اعتبار برای تکمیل ۲۳ پروژه عمرانی و خدماتی، نمونه‌ای از پیوند مستقیم مالیات با توسعه عمومی را به نمایش گذاشته است؛ الگویی که به مؤدیان امکان می‌دهد در تعیین محل هزینه‌کرد مالیات خود مشارکت کنند و بر شفافیت و اثربخشی منابع عمومی بیفزایند.
    نسخه جدید مالیات در گلستان
  • تبلیغ هدفمند

    گرگان – سرویس اقتصادی بازار کسب و کار | سیاست «نشان‌دار کردن مالیات» در استان گلستان، طی یک سال گذشته به یکی از نمونه‌های ملموس پیوند میان درآمدهای مالیاتی و توسعه عمومی تبدیل شده است؛ مدلی که به مؤدیان اجازه می‌دهد محل هزینه‌کرد بخشی از مالیات خود را تعیین کنند و نتیجه آن، تسریع در تکمیل پروژه‌های نیمه‌تمام و افزایش شفافیت در تخصیص منابع عمومی بوده است.

    بر اساس اعلام مدیرکل امور مالیاتی گلستان، در سال گذشته ۲۳ پروژه عمرانی و خدماتی با اتکا به منابع حاصل از اجرای این طرح تکمیل و وارد چرخه بهره‌برداری شد. برای اجرای این پروژه‌ها در مجموع ۱۴۲ میلیارد تومان اعتبار از محل مالیات‌های نشان‌دار شده تأمین شده است؛ اقدامی که نشان می‌دهد هدایت هدفمند منابع مالیاتی می‌تواند روند اجرای طرح‌های عمومی را تسریع کند.

    به گفته حاجی‌مشهدی، پروژه‌های تکمیل‌شده طیف متنوعی از نیازهای استان را دربر می‌گیرد؛ شامل یک پروژه ورزشی، دو پروژه دانشگاهی، ۱۲ پروژه آموزشی، یک پروژه راه و شهرسازی، یک پروژه مرتبط با بیمارستان گالیکش و شش پروژه در حوزه خدمات عمومی و قضایی. این تنوع بیانگر آن است که منابع مالیاتی تنها به یک بخش محدود نشده و در حوزه‌هایی هزینه شده‌اند که مستقیماً بر کیفیت زندگی شهروندان اثرگذار هستند.


    وقتی مؤدیان بتوانند مسیر هزینه‌کرد مالیات خود را انتخاب کنند و نتیجه آن را در قالب مدرسه، بیمارستان، راه و سایر خدمات عمومی ببینند، مالیات از یک تکلیف قانونی به ابزاری برای مشارکت در توسعه و افزایش سرمایه اجتماعی تبدیل می‌شود.


    اجرای طرح نشان‌دار کردن مالیات، علاوه بر تأمین منابع مالی، نقش مؤدیان را نیز از پرداخت‌کننده صرف به مشارکت‌کننده در توسعه محلی تغییر داده است. در این سازوکار، افراد می‌توانند تعیین کنند مالیات پرداختی آنان برای تکمیل کدام پروژه نیمه‌تمام هزینه شود؛ رویکردی که در بسیاری از نظام‌های مالی نوین، به‌عنوان ابزاری برای افزایش اعتماد عمومی، شفافیت مالی و ارتقای پاسخگویی دولت شناخته می‌شود.

    نمونه دیگر از نتایج این سیاست در گلستان، احداث ۷۱ کلاس درس در سال ۱۴۰۴ از محل مالیات‌های نشان‌دار شده است؛ پروژه‌ای که نشان می‌دهد درآمدهای مالیاتی، در صورت هدایت هدفمند، می‌توانند به سرمایه‌گذاری مستقیم در زیرساخت‌های آموزشی و توسعه سرمایه انسانی منجر شوند.

    تجربه گلستان نشان می‌دهد «نشان‌دار کردن مالیات» صرفاً یک شیوه جدید برای تأمین مالی پروژه‌های عمرانی نیست، بلکه تلاشی برای تغییر رابطه میان نظام مالیاتی و شهروندان است. در شرایطی که افزایش درآمدهای پایدار به یکی از ضرورت‌های اقتصاد ایران تبدیل شده، پیوند مستقیم مالیات با پروژه‌های قابل مشاهده می‌تواند در تقویت اعتماد عمومی به نظام مالیاتی نقش مؤثری ایفا کند.

    ترکیب پروژه‌های به بهره‌برداری رسیده نیز حائز اهمیت است. اختصاص بخش عمده منابع به حوزه آموزش، در کنار سرمایه‌گذاری در سلامت، راه و خدمات عمومی، نشان می‌دهد سیاست‌گذار تلاش کرده است منابع حاصل از مالیات را به سمت زیرساخت‌هایی هدایت کند که بیشترین اثر را بر کیفیت زندگی و توسعه بلندمدت استان دارند. احداث ۷۱ کلاس درس از محل مالیات‌های نشان‌دار شده نیز این رویکرد را تقویت می‌کند و بیانگر آن است که درآمدهای مالیاتی می‌توانند به سرمایه‌گذاری مستقیم در توسعه سرمایه انسانی تبدیل شوند.

    در عین حال، موفقیت این الگو در بلندمدت بیش از هر عامل دیگری به استمرار شفافیت وابسته است. هرچه اطلاعات مربوط به میزان منابع جذب‌شده، نحوه تخصیص اعتبارات، پیشرفت پروژه‌ها و نتایج حاصل از آن با جزئیات بیشتری در اختیار افکار عمومی قرار گیرد، احتمال افزایش مشارکت مؤدیان و تقویت فرهنگ مالیاتی نیز بیشتر خواهد شد. در مقابل، کاهش شفافیت می‌تواند بخشی از اعتماد ایجادشده را تضعیف کند.

    از منظر اقتصادی، «نشان‌دار کردن مالیات» می‌تواند به کاهش فاصله میان پرداخت مالیات و مشاهده آثار آن در زندگی روزمره شهروندان کمک کند؛ فاصله‌ای که همواره یکی از چالش‌های اصلی نظام‌های مالیاتی بوده است. اگر این تجربه با انتشار مستمر گزارش‌های عملکرد، نظارت مؤثر و تکمیل به‌موقع پروژه‌ها همراه شود، ظرفیت آن را دارد که از یک تجربه موفق استانی فراتر رفته و به الگویی برای بهبود حکمرانی مالی، افزایش درآمدهای پایدار و تسریع توسعه زیرساخت‌های عمومی در سطح کشور تبدیل شود.

    نویسنده: سکینه جافرنوده
    منبع: بازار کسب کار آنلاین

    اخبار مشابه

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *