مهین نورافروز | بازار کسب و کار | بر اساس آمار موجود تعداد ۱۰ هزار شرکت دانش بینان در کشور فعالیت دارند که ۷۰ درصد آنها نوپا و نیازمند حمایت مالی هستند.
به گزارش خبرنگار بازار کسب و کار |شرکتهای دانش بنیان اغلب از افراد خلاق و کارآفرین تشکیل شدهاند که دارای انگیزه برای ایجاد تغییرات مثبت در جامعه هستند. این شرکتها با ارائه فرصتهای کارآفرینی و تشویق ایدهپردازی، فرهنگ کارآفرینی را در جامعه ترویج میدهند. افراد با انگیزه و خلاق در این محیطها توانستهاند استعدادهای خود را شناسایی و رشد دهند.
اگر چه در سه سال اخیر حمایت های خوبی از سوی نهاد ریاست جمهوری از شرکت های دانش بنیان صورت گرفت و تعداد آنها را از ۶۶۳۲ شرکت در سال ۱۴۰۰به ۱۰ هزار شرکت در سالجاری برسد اما بسیاری از این شرکت ها به رغم داشتن ایده اما از کمبودهای مالی جهت رشد و توسعه شرکت رنج می برند.
آنچه که موجب کندی حرکت برخی از این شرکت ها در ادامه راه می شود این است که شرکتها با چالشها و کوچکی بازار داخلی مواجه هستند که میتواند تأثیر منفی بر فعالیتهای آنها داشته باشد.
عدم استقبال کافی از محصولات داخلی نیز از جمله معایبی است که به علت بازار داخلی ناکافی است و بر توان رقابتی شرکتهای نوآوری محور تأثیر میگذارد.
یکی از معایب دیگر تأسیس این شرکتها، مرتبط با پیدا کردن بازارهای خارجی و چالشهایی که برای ورود به این بازارها وجود دارد، است.
از نمونه این شرکتها می توان به استارت آپ هایی اشاره کرد که برای شروع کار خود در مجل پارک علم فناوری مستفر می شوند و امکان و توان دفتر استیجاری را هم ندارند.
گلستان نیز در چند سال اخیر گام هایی به سمت ایجاد زیر ساخت برای شرکت های نوآور برداشته اما همانند دیگر طرح های توسعه ای شرکت های دانش بینان گلستانی همچنان از کمبودهای مالی در جهت توسعه فعالیت خود، سرگردانی در دستگاه های اجرایی و کم رنگ بودن حمایت مدیران دولتی رنج می برند.
در حال حاضر تعداد ۸۰ شرکت دانش بینان در استان مشغول به فعالیت هستند که تعداد زیادی از آنها با مشکلات مالی و دسترسی نداشتن به تسهیلات بانکی به دلیل نداشتن تضامین و وثایق امکان خلق ایده های خود را ندارند.
صندوق پژوهش و نوآوری پارک علم و فناروی گلستان نیز تا کنون حمایت هایی از شرکت های دانش بینان داشته اما در بسیاری موارد شرکت های نوپا به دلیل فقدان وثایق امکان استفاده از این صندوق را نداشته اند .
اختصاص ۷۰ خدمت مالی برای دانش بنیان ها
معاون پارلمانی صندوق و نوآوری و شکوفایی ریاست جمهوری با بیان اینکه بیش از ۷۰ همت خدمت مالی برای شرکتهای دانش بنیان اختصاص یافته است، اظهار کرد: در حال حاضر بیش از ۱۰هزار شرکت دانشبنیان در کشور وجود دارد که صندوق نوآوری ۷۰ همت خدمت مالی را برای حمایت از آنان در نظر گرفته است.
مهدی خالقی در سفر ۳ روزه خود به گلستان از پایش و اعطای تسهیلات به تعدادی از شرکت های دانش بینان خبر داد و گفت: در این بین استان های کمتر برخورداری چون گلستان در این پایش ها، ویژه تر دیده می شوند.
معاون پارلمانی صندوق نوآوری و شکوفایی ریاست جمهوری بیان کرد: در این دولت تصمیم گرفته شده تا ظرف ۴۵روز شرکت ها پایش و تعیین تکلیف شوند.
وی افزود: ۲ نوع خدمت برای شرکت های فعال در حوزه فناوری در نظر گرفته شده که یکی از آنها ایجاد خط اعتباری در صندوق های فناوری برای هر استان است که در این فرایند نظارت و عقد قرارداد در استان مورد نظر انجام می شود و صندوق نوآوری و شکوفایی منابع آن را تامین می کند.
خالقی گفت: حتی کارمزدهایی تعریف شده تا افراد حامی تشویق شوند شرکت های دانش بنیانی را که مشکل تامین و وثیقه دارند را حمایت کنند.
وی ادامه داد: خدمت دوم دیگر، تسهیلات جعاله به شرکت های فعال در داخل پارک علم و فناوری است تا بتوانند از طریق این بسته حمایتی از آنجا خارج شده و فعالیت مستقلی را شروع کنند.
وی با بیان اینکه گلستان هنوز جای کار دارد تا شرکت های دانشبنیان در آن توسعه پیدا کنند، گفت: توسعه این شرکت ها نیازمند تامین مالی بیشتر است که در این راه استاندار و مسئولان استانی باید گام های بلندتری را بردارند.
خالقی افزود: چنانچه استان بتواند با تیم سازی قوی و افزایش سرمایه حمایت های بیشتری از شرکت های دانش بنیان داشته باشد، صندوق نوآوری و شکوفایی ریاست جمهوری ۱۲ برابر آن خدمات مالی برای تقویت این شرکت ها برای این صندوق تعریف می کند.
خالقی با اشاره به اینکه با منابع محدود به گلستان نیامده ایم، اظهار کرد: این صندوق آمادگی دارد از شرکت های دانش بنیان و نوآوری که در زمینه رفع چالش های بزرگ هر استان بخصوص در زمینه تامین انرژی و آب حمایت ویژه داشته باشد.
وی افزود: هدف صندوق نوآوری و شکوفایی از سفرهای استانی انتقال تمرکز از شرکتهای دانش بنیان تهران به استانها است. تلاش صندوق بر این است که بتواند پروسه و فرایند ارزیابی و عقد قرارداد کامل با شرکتهای دانش بنیان استانی را به خود استان و صندوقهای استانی بسپارد تا شرکتها با سرعت و کیفیت بالاتری ارزیابی، نظارت و پرداخت شان انجام شود.
به گفته خالقی، تامین مالی شرکتهای نوپا در داخل خود استانها از دیگر اهداف صندوق نوآوری است گفت: در جریان این سفر برای شرکتهای دانش بنیانی که عمدتا شرکتهای دانش بنیان نوپا هم هستند و تاکنون از صندوق نوآوری خدمات مالی دریافت نکرده بودند، برنامه ویژهای در نظر داشتیم که اگر به سمت سیستم بانکی میرفتند نمیتوانستند تسهیلات یا منابع مالی دریافت کنند.
تخصیص ۲۶۰میلیارد تومان تسهیلات برای دانش بنیان ها ی گلستان
در جریان این سفر رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی از تخصیص ۲۶۰میلیارد تومان تسهیلات برای شرکتهای دانش بنیان گلستان خبر داد و گفت: تاکنون نزدیک به ۶۰ درصد شرکتهای دانشبنیان استان گلستان موفق شدهاند از خدمات متنوع صندوق نوآوری بهرهمند شوند و در جریان این سفر، ضریب نفوذ صندوق به ۷۰ درصد افزایش پیدا کرده است.
خیاطیان اظهار کرد: درخواست ۲۵ شرکت دانشبنیان نوپا استان به صورت خاص توسط کارشناسان صندوق مورد ارزیابی قرار گرفته و تسهیلات برای این شرکتها مصوب شد.
وی ادامه داد: بیش از ۱۰هزار شرکت دانشبنیان در کشور فعال هستند که ۷۰ درصد این شرکت ها نوپا بوده و نیاز به حمایت دارند.
رییس صندوق نوآوری و شکوفایی اظهار کرد: اگر چه از همه آنها حمایت ویژه انجام شده است اما می دانیم که رسیدن به توسعه در سطوح بالا نیازمند حمایت های تسهیلاتی بیشتری است.
وی افزود: بخش خصوصی به عنوان پیشران حمایت از شرکت های دانشبنیان در این سال ها ورود خوبی داشته اما حمایت های دولت از این بخش و صندوق های پژوهش و نوآوری در استان ها بر افزایش سرمایه آن نیز خواهد افزود.
خیاطیان با بیان اینکه کشور در زمینه انسولین و پلاسما کمبودهای زیادی دارد، بیان کرد: این دو محصول کاملا وارداتی است و کشورهای تولید کننده نیز به دلیل مصرف خودشان امکان صادرات آن را برای ما هم ندارند و با توجه به اینکه مصرف ایران ۳۵ میلیون انسولین در سال است لذا نیازمند شروع تولید این محصولات در کشور هستیم.
وی افزود: در همین راستا تصمیم بر آن گرفته شده تا با حمایت های صندوق شرکت های فناور دانش بینان به تولید آن ورود کنیم که هم اکنون این پروژه در دست اجرا است.
خیاطیان افزود: در این سفر تصمیم گرفته شد یک صندوق تخصصی حمایتی در حوزه دام و طیور که اهمیت مهمی در بحث توسعه امنیت غذایی کشور نیز دارد برای افزایش تولید ایجاد شود .
وی افزود: گلستان به دلیل داشتن ظرفیت بالای تولیدات غذایی از جمله محصولات کشاورزی، طیور ،دام و آبزیان می تواند به عنوان یکی از استان های پیشرو در ایجاد زنجیره های متعدد غذایی با استفاده از فناوری شرکت های دانش بنیان شناخته شود.
ایجاد خط اعتباری برای دانش بنیان ها
در ادامه مدیر پارک علم و فناوری گلستان از راه اندازی یک خط اعتباری برای دانش بینان های استان سخن گفت و افزود: شرکتهای دانشبنیان استان برای نخستین بار از خط اعتباری جهت دریافت تسهیلات استفاده کردند.
حامد پاکنژاد در ادامه بیان کرد: طی دو روز سفر مدیر صندوق نوآوری و شکوفایی و معاون پارلمانی صندوق نوآوری و پژوهش ریاستجمهوری، مبلغ ۲۶۰ میلیارد تومان از خط اعتباری برای حمایت از شرکتهای دانشبنیان گلستانی اختصاص یافت.
وی افزود: حمایت از ایجاد سایت دانشبنیان آققلا نیز یکی دیگر از موضوعات مهم این سفر بود که امیدواریم بهزودی اجرایی شود.
پاکنژاد ادامه داد: در همین راستا، مقرر شد سرمایه صندوق که پیشتر از ۵ به ۱۲ میلیارد تومان افزایش یافته بود، به ۵۰ میلیارد تومان ارتقا یابد. همچنین، ۵۱۰ میلیارد تومان اعتبار از منابع مختلف برای توسعه تولیدات شرکتهای دانشبنیان گلستانی تخصیص داده شد.
مدیر پارک علم و فناوری گلستان تصریح کرد: شرکتهای دانشبنیان استان ظرفیتهای قابلتوجهی در تولیدات مختلف دارند. اما به دلیل محدودیت منابع مالی، بسیاری از این ظرفیتها به مرحله اجرا نرسیدهاند. امیدواریم با این حمایتها، جهش قابلتوجهی در توسعه این شرکتها ایجاد شود.
در حالی که گلستان شاهد اتفاقات خوبی در زمینه حمایت از دانش بنیان ها است اما عدم حمایت دولتی ها و کم اهمیتی به حضور در بین دانش بنیان ها نشان دهنده این مساله است که به رغم حمایت بخش خصوصی از این صندوق، اما مسولان بالادستی گلستان قرار است تا چه اندازه در حمایت از آنها ورود جدی داشته باشند.
نکته قابل تامل بازار کسب و کار
قطعا با ورود و حمایت دولت به بخش خصوصی و تخصیص یارانه حمایتی و منابع مالی بلاعوض می تواند کمک بزرگی به توسعه و رونق شرکت های دانش بنیان به خصوص شرکت های نوپا و تازه تاسیس کمک کند برای همین منظور قطعا دولت باید به جای هرگونه حمایت خود صرفا از شرکتهای دولتی و تابعه حمایتهای خود را به سمت بخش خصوصی گسیل دهند.
دیدگاهتان را بنویسید