یکی از ویژگیهای جامعه امروزی گسترش شهرنشینی، دسترسی بیشتر به فناوری، مشغلههای فــراوان، تحمیل استرسهای متعدد بر افراد، کاهش ارتباطات عاطفی میان مردم وافزایش اختلالات روانی است.در چنین جامعهای، یکی از مهمترین دغدغهها، برنامهریزی مناسب برای افزایش پویایی اجتماعی و روانی در سبک زندگی مردم است، چراکه یکی از گمشدههای مردم در چنین جامعهای، نشاط و شادابی اجتماعی بوده و بدون تردید این نشاط در عملکرد افراد در جامعه تأثیرگذار است.
نشاط اجتماعی ضرورت رسانه
به لحاظ علمی، میان شادی و نشاط تفاوت و ظرافتهای متمایز کننده آشکاری وجود دارد.شادی یک هیجانی است که نسبت به نشاط زمان کمتری را به خود اختصاص داده و همیشه با هیجانهای لبخند و خنده همراه است، اما در نشاط احساس سرور لزوماً با خنده همراه نیست؛ ولی احساسی است که موجب لذت فرد میشود. تفاوت دیگر اینکه، شادی میتواند منفی یا حتی کاذب نیز باشد اما نشاط در انسان همیشه مثبت است.اگر بخواهیم این تفاوت را در یک جمله بررسی کنیم؛ شادی مثبت میتواند به نشاط تبدیل گردد، اما شادی کاذب منجر به نشاط انسان نخواهد شد.
از آنجا که شادی و نشاط، از جمله ضرورتهایی است که تمامی افراد جامعه بشری برای برخورداری از یک زندگی سالم، پرنشاط و امیدوارانه به آن نیاز دارند. بیگمان در ایجاد چنین روحیه و فضایی، علاوه بر محیط اجتماعی، مجموعه حاکمیت، دولت و خصوصاً وزارتخانهها، سازمانها، دستگاهها و نهادهایی که مسئولیتهایی مرتبط با مسائل فرهنگی و اجتماعی دارنـد، نقش اساسی و مهمی بردوش داشته که در این میان رسانهها و به ویژه رسانه ملی به عنوان پرمخاطبترین و گاه پرنفوذترین رسانه در ذهن، فکر و زندگی مردم در به وجود آوردن و تثبیت روحیه شادابی و نشاط در جامعه آن هم در شرایط کنونی؛ نقش حساستر و حیاتیتری ایفا میکنند.
انجام چنین وظیفهای و تولید برنامهها و اخبار مفرح و سرگرم کننده حتی در شمار دیگر کارکردهای رسانه ملی از جمله اطلاع رسانی، آموزش و اقناع افکار عمومی، دیدهبانی اجتماعی نیز محسوب میشود.
بنابراین صداوسیما در بخشهای خبری میتواند در کنار و همزمان با تولید خبرها و گزارشهای خبری جذاب و شادی آفرین به بهتر شدن روند آنها اهتمام ورزد.
ضرورت شادی مثبت و نشاط فردی و اجتماعی برای سلامت روانی انسان، نکته اساسی درک تأثیر متقابل این دو بر یکدیگر است.(تأثیر نشاط فردی بر نشاط اجتماعی و تأثیر نشاط اجتماعی بر نشاط فردی)تحقیقات نشان داده است که سهم نشاط اجتماعی به عنوان یک محرک شادی بخش و نشاط آفرین برای فرد بسیار مهمتر از شادی فردی است.به عبارت دیگر نشاط فردی در شرایطی کامل شده و حاصل میگردد که عامل بیرونی داشته باشد. بدون وجود متغیرهای نشاط انگیز در محیط و موقعیت بیرونی، به راحتی نمیتوان به نشاط طبیعی دست یافت.
بنابراین، در صورتی که به بحث نشاط اجتماعی و شادیهای مثبت فردی توجه کافی صورت نپذیرد، شاهد بروز آن از طریق انواع روشهای هنجارشکنانه اعم از قانون شکنی، قانونگریزی و یا آسیبهای اجتماعی خواهیم بود.
رهبر معظم انقلاب در دیدار با رئیس و مدیران صداوسیما میفرمایند: «یکى از مقولههاى بسیار مهم و یقیناً یکى از ضرورتهاى جامعه، لبخند است. لبخند یکى از نیازهاى زندگى انسان است. زندگی بدون شادی و لبخند، یک زندگى دوزخى است. زندگى بهشتى، زندگى با لبخند است.لبخند و شادی مؤمن در چهرهى اوست. اگر با چهرهى خودتان مىتوانید به جامعه شادی بدهید، باید این کار را بکنید. شادی الزام است و باید آن را براى مردم تأمین کرد».
از این رو، با توجه به منویات رهبر معظم انقلاب، یکی از مقولههای بسیار مهم و یقیناً یکی از ضرورتهای جامعه لبخند است که صداوسیما باید این موضوع را برای مردم تأمین کند؛ به همین سبب، انتظار میرود رسانه ملی به مقوله ایجاد روحیه و فضای شادی و نشاط بیش از پیش توجه کرده و ضرورتها و ظرفیتهای این مهم را از نظر علمی و پژوهشی بررسی و تبیین کند و باتلاش بیشتر در جهت گسترش فضای مناسب، مفرح و نشاطآور برای اقشار مختلف جامعه در بخشهای مختلف خبری اهتمام جدی ورزد.
دیدگاهتان را بنویسید