واژه شناسی :
وجه تمسیه: وا = آقا . منان: زیرک
قدمت:بنا به گفته اهالی روستا حدوداً ۳۰۰ سال
زبان محلی: فارسی و لهجه محلی
آداب و رسوم:
محصولات و سوغات محلی:نان محلی، صنایع دستی مانند چادر شب، نوعی حوله از جنس ابریشم مصنوعی، انواع خشکبار، زعفران و ترشیجات آدرس:گلستان،آزادشهر، بخش چشمه ساران، روستای وامنان
موقعیت جغرافیایی:در شمالشرق استان گلستان قرار دارد که از اطراف آن به جنگل منته میشود.
فرهنگ و آداب و رسوم
زبان
اهلی روستا به زبان فارسی و لهجه محلیبا هم صحبت میکنند. ساکنین روستا، فرهنگ و آداب و رسوم خاص خود را دارند.در حال حاضر ادبیات نوشتاری روستای به زبان فارسی میباشد و گویش را میبایستی از منشأ و ریشه اقوام آن بررسی نمـود. اهالی روستا در طایفههای شاملو، عادلی، خان احمدی و نوروزی جـای جـای روستا سکونت دارند.
غذاهای محلی
از جمله غذاهای محلی این روستا میتوان به آش خمیر، چنگالی، حلیم، آش شله، حلوا برنجی، چکّو (اشکنه)، ماششله، سُوزیآش،و دندانی اشاره کرد. همچنین نانهای متنوعی هم در روستا پخته میشود. انواع نانهای قرهقروتی، نان پنجه کش،نان فتیر و نان کماج از این جملهاند.
صنایع دستی
از هنرهای سنتی روستا میتوان به نخ ریسی و چادرشب بافی و دوخت لباسهای محلی اشاره کرد.
سوغات
نان محلی، صنایع دستی مانند چادر شب، نوعی حوله از جنس ابریشم مصنوعی، انواع خشکبار، زعفران و ترشیجات را می توانید در این روستا تهیه کنید.
موسیقی
موسیقی جایگاه ویژهای در روستای وامنان دارد. سازهای مورد استفاده در روستا شامل نی، دوتار، سرنا و تنبک است. علاوه بر کاربرد در زندگی روزمره، سرنا و تنبک در مراسم عروسی و نی در مراسمات عزاداری هم مورد استفاده قرار میگیرند.
مراسمات
مردم روستای وامنان اعیاد ملی و مذهبی نوروز، قربان و فطر را به جشن و سرور و ایام محرم و وفات ائمه را به سوگواری میپردازند. در آستانه سال نو به پیشواز عید نوروز میروند و مراسم چهارشنبه سوری، سیزده بدر و شب یلدا را نیز به جا میآورند. در مراسم عروسی و جشنهای خانوادگی با انواع آوازها و موسیقی محلی سرگرم میشوند.
خدمات زیربنایی
این روستا ازنظرخدمات زیر بنایی دارای تمام امکانات از قبیل آب آشامیدنی ،مخابرات(اینترنت) ،برق،گاز و مسیر دسترسی آسفالت می باشد.
حرفه و پیشه
کشاورزی:شغل اکثر مردم این روستا کشاورزی، دامداری و باغداری است. محصولات کشاورزی وامنان عبارتند از: گندم، جو، عدس، لوبیا، سیب زمینی و اخیراً کشت زعفران نیز به آن اضافه شده است. در این روستا علیرقم آب و هوای کوهستانی زعفران مرغوبی نیزتولید میشود.بطوری که به آن زعفران نگین وامنان گفته میشود؛ و این منطقه را به یکی از قطبهای تولید زعفران با کیفیت و صادراتی تبدیل کردهاست. از جمله دلایل تمایل مردم به کشت زعفران، مصرف کمآب و درآمد کافی است. خاک مساعد این منطقه کیفیت زعفران تولیدی را افزایش داده است.
دامداری:از دیروباز به علت وجود مراتع گسترده در این روستا، شغل دامداری در آن رونق فراوان داشتهاست. اگرچه در سالیان اخیر دامداری صنعتی و گاوداری در این منطقه رونق خوبی گرفتهاست، ولی همچنان دامداری سنتی و پرورش دام در کوه و دشت ادامه دارد. قدمت و ریشه دامداری در این روستای بر روی سبک زندگی مردم تأثیر بسازیی گذاشته است. بسیاری از صنایع دستی و غذاهای محلی این روستا سرمنشاء فراوردههای دامی دارد.
باغداری:باغداری، یکی از پیشههای مرسوم، قدیمی و درآمدزا در روستای وامنان است. در اطراف و داخل روستای وامنان باغهای زیاد وجود دارد. از جمله مهترین محصولات این منطقه گیلاس، آلبالو، هلو، شلیل، سیب، زردآلو، آلو بخارا، گلابی،خرمالو، گردو میباشد. ارتفاع این منطقه از سطح دریا و برخورداری از اقلیم کوهستانی و سردسیر، شرایط این منطقه را برای کشت آلبالو و گیلاس مطلوب ساخته است.
زعفران، گنج مردم وامنان:اینکه چطور شد زعفران به وامنان آمد، خود قصهای شنیدنی دارد. یکی از اهالی روستا که یک روحانی اهل سفر است، پس از اینکه گلهای زعفران وحشی را که در اطراف روستا روییده بودند، مشاهده کرد، برای اولین بار، بذر زعفران را از مردم جنوب خراسان خریداری کرد و به روستا آورد و خودش به کاشت آن مشغول شد.
- منبع خبر : بازار کسب و کار آنلاین