×
×

احیای اینچه‌برون؛ نسخه بخش خصوصی برای رونق تجارت مرزی گلستان

  • کد نوشته: 72141
  • ۱۴۰۵-۰۵-۰۹
  • ۰
  • بازارچه مرزی اینچه‌برون که زمانی یکی از مهم‌ترین مراکز مبادلات تجاری شمال کشور و موتور محرک اشتغال مرزنشینان گلستان بود، اکنون با کاهش مبادلات، افت فعالیت غرفه‌ها و از دست رفتن بخش عمده فرصت‌های شغلی، روزهای کم‌رونقی را سپری می‌کند که به اعتقاد فعالان اقتصادی، با تصمیم‌های ملی، توسعه زیرساخت‌ها و هم‌افزایی دستگاه‌های اجرایی می‌توان این منطقه را به یکی از کانون‌های تجارت مرزی کشور تبدیل کرد.
    احیای اینچه‌برون؛ نسخه بخش خصوصی برای رونق تجارت مرزی گلستان
  • تبلیغ هدفمند

    بازار کسب و کار– سرویس اقتصادی- علی اصغر تیموریان: اعضای کمیسیون توسعه صادرات اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی گرگان در نشستی با محوریت راه‌اندازی دوباره بازارچه مرزی اینچه‌برون و استفاده از ظرفیت تعاونی‌های مرزنشین، بر ضرورت احیای این بازارچه، ارتقای جایگاه آن و رفع موانع تجارت مرزی تاکید کردند.

    رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی گرگان در این نشست با اشاره به سابقه درخشان اینچه‌برون در مبادلات مرزی، گفت: این بازارچه زمانی یکی از فعال‌ترین مراکز تجاری منطقه بود، اما به مرور زمان و در نتیجه تغییر شرایط، از رونق گذشته فاصله گرفت.

    امیر یوسفی افزود: بخش خصوصی با جدیت به دنبال فراهم کردن زمینه بازگشت فعالیت موثر این بازارچه است و تلاش می‌کند از نخستین گام، بستر تامین نیازهای اولیه و رفع موانع موجود را فراهم کند.

    وی با تاکید بر اینکه سازمان توسعه تجارت باید نگاه ویژه‌ای به بازارچه اینچه‌برون داشته باشد، اظهار کرد: این منطقه علاوه بر ظرفیت اقتصادی، از اهمیت امنیتی نیز برخوردار است و رونق تجارت در آن می‌تواند به تثبیت جمعیت، ایجاد اشتغال پایدار و تقویت امنیت مرزها کمک کند.

    احیای اینچه‌برون؛ نسخه بخش خصوصی برای رونق تجارت مرزی گلستان

    احیای اینچه‌برون؛ نسخه بخش خصوصی برای رونق تجارت مرزی گلستان

    یوسفی با اشاره به رایزنی‌های انجام شده با طرف ترکمنستان، وزارت امور خارجه و سفرا برای فعال‌سازی بازارچه‌های مرزی، گفت: این مطالبه از مسیرهای مختلف در حال پیگیری است و امیدواریم با همکاری دستگاه‌های ملی، زمینه احیای دوباره بازارچه فراهم شود.

    وی از تلاش‌های کمیسیون توسعه صادرات و دیگر کمیسیون‌های اتاق بازرگانی قدردانی کرد و افزود: موفقیت این طرح تنها با همراهی همه دستگاه‌های اجرایی و تصمیم‌گیر امکان‌پذیر است و هیچ مجموعه‌ای به تنهایی قادر به رفع مشکلات موجود نخواهد بود.

    رییس اتاق بازرگانی گرگان تاکید کرد: احیای بازارچه اینچه‌برون علاوه بر افزایش مبادلات تجاری، به کاهش مشکلات اقتصادی منطقه، حفظ جمعیت مرزنشین و ایجاد فرصت‌های جدید اشتغال کمک خواهد کرد.

    گلستان از مزیت‌های تجاری سایر استان‌های مرزی بی‌بهره است

    رییس کمیسیون توسعه صادرات اتاق بازرگانی گرگان نیز با اشاره به ظرفیت‌های گسترده گلستان در تجارت خارجی گفت: این استان با وجود برخورداری از موقعیت راهبردی، هنوز از برخی مزیت‌هایی که دیگر استان‌های مرزی در اختیار دارند، بهره‌مند نیست.

    سعید صفوی افزود: مرز گلستان به دلیل نزدیکی به تهران و برخورداری از امنیت بالا، ظرفیت ارزشمندی برای توسعه تجارت کشور محسوب می‌شود، اما کمبود زیرساخت‌ها مانع بهره‌برداری کامل از این ظرفیت شده است.

    وی با بیان اینکه فعالان اقتصادی با وجود این محدودیت‌ها همچنان در اینچه‌برون حضور دارند، خواستار تسریع در رفع مشکلات زیرساختی شد.

    احیای اینچه‌برون؛ نسخه بخش خصوصی برای رونق تجارت مرزی گلستان

    احیای اینچه‌برون؛ نسخه بخش خصوصی برای رونق تجارت مرزی گلستان

    صفوی همچنین به ظرفیت‌های بندرترکمن اشاره کرد و گفت: این بندر می‌تواند از طریق ترکمنستان و قزاقستان به یکی از مسیرهای مهم تجارت با چین تبدیل شود و توسعه فعالیت‌های ملوانی در این منطقه نیازمند تسهیل فرآیندهای قانونی و صدور مجوزهای لازم است.

    وی افزود: اگر از سال‌های گذشته سرمایه‌گذاری لازم در زیرساخت‌های مرزی انجام می‌شد، امروز مشکلاتی مانند بارگیری، تخلیه و حمل کالا تا این اندازه جدی نبود.

    رییس کمیسیون توسعه صادرات اتاق بازرگانی گرگان از پیگیری برای ارتقای بازارچه اینچه‌برون از بازارچه محلی به بازارچه مرزی خبر داد و گفت: اتاق بازرگانی از همه ظرفیت‌های خود برای تحقق این هدف و افزایش اشتغال و درآمد مرزنشینان استفاده خواهد کرد.

    احیای تعاونی‌های مرزنشین در دستور کار قرار دارد

    مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی گلستان نیز با اشاره به نقش تعاونی‌های مرزنشین در توسعه تجارت گفت: از ابتدای امسال برنامه‌ریزی ویژه‌ای برای فعال‌سازی دوباره این تعاونی‌ها و به‌روزرسانی ساختار آنها انجام شده است.

    ایوب هلاکو افزود: با همکاری اتحادیه مرزنشینان، روند برگزاری مجامع و اصلاح ساختار تعاونی‌ها آغاز شده و پیش‌بینی می‌شود بخش قابل توجهی از این فرآیند طی یک تا دو ماه آینده به سرانجام برسد.

    وی با بیان اینکه در سال‌های گذشته مبادلات مرزی رونق بیشتری داشت، اظهار کرد: کاهش تجارت مرزی موجب شده انگیزه لازم برای فعالیت تعاونی‌ها کاهش یابد و بازگشت رونق به بازارچه اینچه‌برون می‌تواند این روند را تغییر دهد.

    هلاکو افزود: تعاونی‌های مرزنشین زمانی نقش واقعی خود را ایفا می‌کنند که قوانین و مقررات، امکان مبادله دوطرفه کالا و منافع اقتصادی مناسب را برای آنها فراهم کند.

    وی بازارچه اینچه‌برون را هم‌تراز برخی بازارچه‌های موفق کشور دانست و تاکید کرد: احیای این بازارچه نیازمند بازنگری در سازوکارهای تجارت مرزی و ایجاد انگیزه واقعی برای حضور فعال مرزنشینان است.

    سازمان توسعه تجارت از ارتقای بازارچه حمایت می‌کند

    رییس گروه مناطق آزاد و بازارچه‌های مرزی سازمان توسعه تجارت کشور نیز در این نشست با اشاره به ظرفیت‌های اقتصادی گلستان گفت: این سازمان با ارتقای بازارچه اینچه‌برون از بازارچه محلی به بازارچه مرزی موافق است و تحقق این موضوع مستلزم پیگیری و مکاتبه رسمی مسوولان استانی در سطح ملی خواهد بود.

    احیای اینچه‌برون؛ نسخه بخش خصوصی برای رونق تجارت مرزی گلستان

    احیای اینچه‌برون؛ نسخه بخش خصوصی برای رونق تجارت مرزی گلستان

    مهناز زین‌العابدین همچنین درباره استفاده از ظرفیت پیله‌وری در اینچه‌برون گفت: بهره‌مندی از مزایای پیله‌وری منوط به راه‌اندازی و فعالیت رسمی بازارچه مرزی است و پس از تحقق این موضوع، امکان استفاده از این ظرفیت نیز فراهم خواهد شد.

    به گزارش ایرنا، بازارچه مرزی اینچه‌برون در ۸۰ کیلومتری گنبدکاووس و در مرز ایران و ترکمنستان قرار دارد.

    فعالیت این بازارچه از سال ۱۳۷۱ آغاز شد و ساختمان اصلی آن در سال ۱۳۷۶ با ۱۳۷ غرفه توسط بنیاد علوی احداث شد.

    چهار سال بعد نیز بازارچه «تیرپارک» با ۱۲۰ غرفه برای توسعه فعالیت‌های تجاری در این منطقه راه‌اندازی شد.

    این بازارچه در سال‌های اوج فعالیت خود بیش از هفت هزار فرصت شغلی ایجاد کرده بود، اما با کاهش تجارت چمدانی و افت تردد مسافران، اکنون کمتر از ۴۰ درصد غرفه‌های آن فعال است و حدود ۹۰ درصد مشاغل ایجاد شده در سال‌های نخست فعالیت از بین رفته است.

    براساس آمارهای رسمی، اکنون ۱۳ شرکت تعاونی مرزنشین با عضویت حدود ۱۱ هزار نفر در گلستان فعالیت دارند و برای امسال نیز سهمیه ۱۵.۲ میلیون دلاری برای فعالیت‌های تجاری آنها در نظر گرفته شده که فعالان اقتصادی معتقدند با احیای بازارچه اینچه‌برون می‌تواند به رونق دوباره تجارت، افزایش صادرات، اشتغال پایدار و توسعه اقتصادی مناطق مرزی استان منجر شود.

    نویسنده: علی اصقر تیموریان
    منبع: ایرنا

    اخبار مشابه

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *