×
×

گلستان نیازمند حمایت اعتباری برای رونق دوباره طلای سفید

  • کد نوشته: 73428
  • ۱۴۰۵-۰۶-۱۷
  • ۰
  • گلستان از دیرباز به سرزمین طلای سفید مشهور بود و کشت پنبه و فرآوری محصولات مرتبط با آن، این سرزمین را به قطب تولید مواد اولیه تولید پارچه کشور تبدیل کرده بود که پس ازسال‌ها کم توجهی، علاقه کشاورزان گلستان برای کشت دوباره این محصول در حال افزایش است و در این راستا، نشست بررسی وضعیت پنبه با حضور مسوولان کشوری و استانی در گرگان برگزار شد.
    گلستان نیازمند حمایت اعتباری برای رونق دوباره طلای سفید
  • تبلیغ هدفمند

    بازار کسب و کار– سرویس اقتصادی: معاون راهبری، امور زیربنایی و اقتصادی معاونت توسعه روستایی و مناطق محروم ریاست‌جمهوری با تاکید بر ضرورت تکمیل زنجیره ارزش پنبه در گلستان، گفت: رفع مشکلات فنی، سرمایه در گردش، فناوری، بازار و سیاست‌های وارداتی، پیش‌شرط دستیابی به تولید پایدار این محصول در استان است.

    محمدابراهیم حسن‌نژاد در نشست بررسی وضعیت کشت پنبه در گلستان، افزود: شکل‌گیری صنایع وابسته از جمله نساجی و وجود ظرفیت‌های مناسب در این استان، اهمیت ویژه‌ای به پنبه داده که تلاش می‌کنیم برای تدوین یک برنامه جامع اقدام کنیم.

    وی گفت: باید مشخص شود سرمایه‌گذاری و حمایت‌ها در کدام حلقه زنجیره بیشترین اثر را دارد، چه عواملی به تولید آسیب زده و کدام سیاست‌ها، از جمله سیاست‌های مرتبط با واردات، بر وضعیت تولید داخلی اثرگذار بوده است.

    حسن‌نژاد ادامه داد: بخش عمده درآمد و اشتغال روستاییان کشور به فعالیت‌های کشاورزی وابسته است و بسیاری از صنایع تبدیلی و مشاغل ایجادشده در روستاها نیز با بخش کشاورزی ارتباط مستقیم دارند که در معاونت توسعه روستایی، استفاده از ظرفیت‌های بومی مناطق مختلف، مهارت‌آموزی، تقویت جوامع محلی و توسعه زنجیره‌های ارزش محصولات روستایی دنبال می‌شود.

    معاون راهبری، امور زیربنایی و اقتصادی معاونت توسعه روستایی و مناطق محروم ریاست‌جمهوری با اشاره به این‌که زنجیره‌های تولید ممکن است با مشکلات فنی، کمبود سرمایه و سرمایه در گردش، فناوری و بازار مواجه باشند، گفت: معاونت توسعه روستایی تا حد امکان رفع این مشکلات تلاش خواهد کرد.

    وی تاکید کرد: اگر پس از تولید، بازار مناسب، فناوری لازم یا ظرفیت صنعتی کافی وجود نداشته باشد، محصول با مشکل مواجه می‌شود؛ بنابراین باید همه حلقه‌های زنجیره، از تولید و فرآوری تا بازار داخلی و صادرات، همزمان مورد توجه قرار گیرد.

    وی اضافه کرد: بسیاری از محصولات و الیاف مورد نیاز کشور، از جمله الیاف گیاهی و دامی، ظرفیت تولید داخلی دارند و بخش مهمی از سرمایه‌گذاری‌های مورد نیاز نیز در حوزه صنعت و فرآوری انجام می‌شود؛ از این‌رو بررسی همزمان مسائل کشاورزی، صنعت، بازرگانی و سیاست‌گذاری ضروری است.

    ضرورت تدوین برنامه جامع برای پنبه گلستان

    رییس سازمان جهاد کشاورزی گلستان نیز در این نشست گفت: حل مشکلات پنبه و رونق دوباره کشت این محصول، یکی از مطالبات گلستان است که تلاش می‌کنیم طرح و برنامه عملیاتی برای توسعه این محصول فراهم کنیم.

    ابراهیم هزارجریبی افزود: در حاشیه این نشست، پیشنهادهایی درباره حمایت از توسعه دامپروری، پرورش شتر، گیاهان دارویی و دیگر ظرفیت‌های اقتصادی روستاهای گلستان نیز مطرح شد تا معاونت توسعه روستایی در این بخش‌ها نیز در کنار استان قرار گیرد.

    گلستان نیازمند حمایت اعتباری و سیاستی است

    معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی گلستان نیز پنبه را یکی از محصولات راهبردی، صنعتی و اقتصادی استان دانست و گفت: گلستان از ظرفیت‌های مناسبی برای توسعه کشت پنبه برخوردار است و تنوع اقلیمی، منابع آب و خاک، وجود موسسه تحقیقات پنبه کشور، مراکز علمی و آموزشی، تشکل‌های معتبر و تعاونی‌های تولید از مهم‌ترین مزیت‌های استان در این زمینه به شمار می‌رود.

    علی‌اکبر مهقانی‌نوده افزود: وجود کارخانه‌های پنبه‌پاک‌کنی و روغن‌کشی، دانش فنی کارشناسان و کشاورزان و قرار گرفتن گلستان در کریدورهای مواصلاتی کشور، ظرفیت مناسبی برای توسعه زنجیره پنبه ایجاد کرده است.

    وی با اشاره به سابقه طولانی کشت پنبه در گلستان، گفت: کشت این محصول در استان از حدود سال ۱۳۱۰ آغاز شده و در گذشته سطح زیرکشت پنبه به حدود ۱۵۰ هزار هکتار می‌رسید، اما به دلیل کوچک شدن اراضی، کاهش حمایت‌ها، افزایش ریسک تولید و برخی عوامل بیرونی، سطح کشت آن در سال گذشته به حدود هشت هزار و ۵۰۰ هکتار بود و امسال به حدود ۹ هزار هکتار رسید.

    وی از برنامه‌ریزی برای تامین و تدارک بذر پنبه، ضدعفونی بذر، توسعه کشت حفاظتی و مستقیم، تامین و توزیع نهاده‌ها و ایجاد پایگاه‌های الگویی و مکانیزه خبر داد و گفت: این اقدامات با هدف افزایش بهره‌وری، کاهش هزینه‌های تولید و توسعه برداشت ماشینی انجام می‌شود.

    معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی گلستان، افزود: حدود ۴۰ درصد هزینه تولید پنبه مربوط به برداشت است و توسعه برداشت مکانیزه می‌تواند ضمن کاهش هزینه‌ها، سرعت عملیات را افزایش داده و از آسیب به الیاف جلوگیری کند.

    وی با اشاره به اجرای کشت قراردادی پنبه با مشارکت بخش خصوصی گفت: ترویج کشت مکانیزه، ایجاد فاصله مناسب بین ردیف‌های کشت، شناسایی و بهینه‌سازی کمباین‌های برداشت پنبه و توسعه سیستم‌های نوین آبیاری از دیگر برنامه‌های استان است.

    مهقانی‌نوده خاطرنشان کرد: استان گلستان با همکاری مرکز تحقیقات پنبه کشور و حمایت استانداری، موضوع بهینه‌سازی کمباین‌های برداشت پنبه را پیگیری می‌کند و امیدواریم این اقدام در آینده نزدیک به افزایش ضریب مکانیزاسیون در استان منجر شود.

    وی مهم‌ترین چالش‌های توسعه کشت پنبه در گلستان را بالا بودن هزینه تولید، نبود تناسب میان قیمت خرید محصول و هزینه‌های تولید، افزایش هزینه نیروی کار، پایین بودن ضریب مکانیزاسیون برداشت، کوچک بودن قطعات اراضی، کاهش منابع آبی و کافی نبودن حمایت‌های اعتباری عنوان کرد.

    معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی گلستان، افزود: پنبه در استان با محصولاتی مانند شالی، ذرت، سویا و برخی محصولات سبزی و صیفی برای استفاده از زمین رقابت دارد و افزایش مزیت اقتصادی این محصولات، تصمیم کشاورزان برای کشت پنبه را دشوار کرده است.

    وی ادامه داد: واردات بی‌رویه و نبود پشتیبانی بازرگانی مناسب از تولیدکنندگان داخلی نیز از دیگر چالش‌های این بخش است و باید برای حمایت از تولید داخلی، سیاست‌های منسجم‌تری در حوزه تجارت و واردات اتخاذ شود.

    مهقانی‌نوده گفت: پنبه از نظر تناوب زراعی یکی از بهترین محصولات برای استان گلستان است، زیرا پوشش مناسبی در فصل تابستان ایجاد می‌کند، به کاهش تبخیر از سطح خاک کمک می‌کند و با توجه به ویژگی‌های ریشه‌ای، نقش مؤثری در تناوب محصولات کشاورزی دارد.

    وی اضافه کرد: تنوع فرآورده‌های حاصل از پنبه، ظرفیت بالای اشتغال‌زایی، ایجاد ارزش افزوده و کمک به جلوگیری از مهاجرت روستاییان، اهمیت احیای کشت این محصول را دوچندان کرده است.

    معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی گلستان ایجاد زنجیره ارزش پنبه را یکی از مهم‌ترین راهکارهای توسعه این محصول دانست و گفت: حمایت از کشت قراردادی، ایجاد زنجیره تولید، فرآوری پنبه‌دانه و استحصال روغن و کنجاله، بازسازی و نوسازی کارخانه‌های پنبه‌پاک‌کنی و حمایت اعتباری از کارگاه‌ها و صنایع مرتبط باید در دستور کار قرار گیرد.

    وی پیشنهاد کرد: واردات پنبه به خرید پنبه تولید داخل مشروط شود تا ضمن حمایت از کشاورزان، زمینه رونق صنایع داخلی و افزایش انگیزه تولید فراهم شود.

    مهقانی‌نوده همچنین تعیین قیمت تضمینی متناسب با هزینه‌های تولید و قدرت رقابت پنبه با محصولات رقیب، حمایت از تولید ارقام داخلی سازگار با شرایط استان و قابل برداشت با ماشین، تقویت شبکه‌های ترویج و مراقبت پنبه و تامین ادوات و ماشین‌آلات مورد نیاز را ضروری دانست.

    وی خاطرنشان کرد: توسعه سیستم‌های نوین آبیاری، افزایش بهره‌وری به ازای هر واحد آب و پرداخت تسهیلات برای کاشت، داشت و برداشت و سرمایه در گردش از دیگر نیازهای اساسی پنبه‌کاران و صنایع وابسته در گلستان است.

    نویسنده: علی اصقر تیموریان
    منبع: ایرنا

    اخبار مشابه

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *