زنان بیسرپرست و بدسرپرست جمعیت قابل توجهی از زنان کشور را تشکیل میدهند که برای امرار معاش شغلی ندارند و همین موضوع باعث ایجاد مشکلات فرهنگی و اجتماعی زیادی در جامعه شده است؛ که در صورت دریافت حمایتهای هدفمند و با همت زنان کارآفرین این مشکل میتواند به راحتی قابل حل خواهد بود و باری را از دوش جامعه خواهد برداشت.
حمایتهای جزیرهای، مهمترین معضل زنان کارآفرین
به گزارش خبرنگار گروه علم و آموزش بازار کسب و کار، بر اساس تعریف معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری، کسی زن سرپرست خانوار است که مسوولیت تامین یا بخش عمدهای از هزینههای خانوار یا تصمیم گیری در مورد نحوه هزینه کردن درآمدهای خانوار را بر عهده دارد.
و همچنین طبق تعریف مرکز آمار ایران «سرپرست خانوار به طور معمول مسوولیت تأمین تمام یا بخش عمدهای از هزینههای خانوار یا تصمیم گیری در مورد نحوه هزینه کردن درآمدهای خانوار را بر عهده دارد. در مواردی که اعضای خانوار کسی را به عنوان سرپرست معرفی نکنند، مسنترین فرد به عنوان سرپرست خانوار شناخته میشود و سرپرست خانوار لزوما مسنترین عضو خانوار نیست و می تواند زن یا مرد باشد.»
این جامعه شامل زنان بی سرپرست، زنان مطلقه اعم از زنانی که پس از طلاق به تنهایی زندگی میکنند یا به خانه پدری بازگشته اما خود امرار معاش میکنند، همسران مردان معتاد، همسران مردان زندانی، همسران مردان بیکار، همسران مردان مهاجر، همسران مردانی که در نظام وظیفه مشغول خدمت هستند، زنان خودسرپرست (زنان سالمند تنها)، دختران خودسرپرست که هرگز ازدواج نکردهاند و همچنین همسران مردان از کارافتاده و سالمند است.
اما در حوزه زنان سرپرست خانوار بر اساس آمارهای رسمی که طی سالهای ۱۳۹۸ تا ۱۳۹۰ منتشر شده تعداد خانوارهای معمولی دارای سرپرست زن با افزایش ۲۶/۸ درصدی روبرو بوده است. ضمن اینکه در سال ۱۳۹۰ به ازای هر ۱۰۰ سرپرست مرد، حدود ۱۵ سرپرست زن وجود داشته که این نسبت در سال ۱۳۹۸ به حدود ۱۶ نفر رسیده است.
مدیر کل کمیته امداد اما م خمینی (ره ) گلستان گفت: ۸۲ هزار خانوار تحت حمایت کمیته امداد امام خمینی (ره) گلستان میباشد که ۶۰درصد آن را زنان سرپرست خانوار تشکیل میدهد.
عیسی بابایی اظهار داشت : ۲۶۰۱ زن سرپرست خانوار نیز از تسهیلات قرض الحسنه این نهاد استفاده نمودهاند و همچنین ۲۱۲۱ زن خانوار نیز از تسهیلات وام خوداشتغالی در ۹ ماه سال جاری بهرهمند شدهاند.
• موازی کاری دستگاهها مهمترترین معضل حمایت از زنان کارآفرین
آمنه درخشان متولد ۱۳۶۷ دارای مدرک تحصیلی سیکل بعنوان یک کارآفرین زن که مسئولیت آموزش سوزن دوزی بلوچ را به ۲۰۰ زن سرپرست خانوار در شهرستانهای آزادشهر، خانببین، رامیان و علی آباد بعنوان راهبر در استان گلستان به عهده دارد.
وی که از سال ۱۳۸۵ با عشق به سوزن دوزی بلوچ و زنده نگهداشتن سنت و رسوم ایرانی پس از گذراندن دوره آموزش مهارت این رشته اکنون خود بعنوان یک زن موفق و سرپرست خانوار در احیای این سنت ملی مشغول به فعالیت است.
وی با بیان اینکه، در حال حاضر استادی بیش از ۲۰۰ زن سرپرست خانوار یا بدسرپرست را عهدهدار است، اضافه کرد: هم اکنون سطح آموزشهای خود را با برگزاری دوره های آموزشی سوزن دوزی به منظور توسعه تولید و اشتغالزایی به اکثر روستاهای این استان رساندهام.
وی اظهار داشت: ما محصولات بسیاری برای تولید داریم که بازار هدف مناسبی دارد اما برخی مشکلات و موانع بر سر راه داریم از جمله اینکه تهیه مواد اولیه مرغوب مورد نیاز کارمان به سختی به دست ما می رسددوم اینکه نبود حمایتهای لازم در جهت ارائه تسهیلات با وجود موانعی همچون تضامین بانکی کار را برای مددجویان با مشکل روبرو کرده است.
این بانوی کارآفرین بلوچ ساکن شهرستان خانببین استان گلستان می گوید: اگر بستر کار فراهم شود، با توجه به اینکه بازار هدف و ذائقه مصرف کنندگان را شناسایی کردهایم، قادر خواهیم بود برای تعداد زیادی از خانمهای خودسرپرست یا بدسرپرست اشتغالزایی داشته باشیم چراکه بازار محصولات نیز در این مناطق رونق دارد.
وی درخصوص وضعیت فعلی حمایت از کارآفرینی در کشور اظهار داشت: با شروع دولت جدید همه سعی می کنند که این اتفاق بیافتد و ما هم امیدواریم از طریق دستگاه های ذیربط این حمایتها افزایش یابد.
این بانوی کارآفرین در حمایت از کارآفرینی، مسائلی چون موازی کاری دستگاههای دولتی و بدون درنظرگرفتن شرایط فعلی از جمله اصلی ترین مسائل کسب و کارها را بیمه در حوزه کارآفرینی زنان دانست و گفت: تسهیلات ارائه شده از سوی بانکها نیز با شرایط سخت و دریافت وثیقههای سنگین با طی زمان طولانی اعطا می شود.
درخشان در حمایت از کارآفرینان و به منظور اشتغالزایی از وزارتخانه تعاون، کار و رفاه اجتماعی به عنوان یکی از وزارتخانههای مهم نام برد و ادامه داد: در وهله نخست این وزارتخانه میبایست فارغالتحصیلان رشتههای فنی و حرفه ای را به لحاظ سطح آموزش مورد ارزیابی قرار داده و از ورود افراد آماتور و غیرمتخصص که باعث بی اعتمادی در بازار میشوند، جلوگیری کند و تسهیلات مورد نیاز را برای ورود هرچه بیشتر اساتید مجرب فنی و حرفه ای به حوزه کارآفرینی و اشتغال فراهم کند.
این کارآفرین با اشاره به تسهیلات ارائه شده از سوی صنایع دستی گفت: بسیاری از تسهیلات و مشوقهای ارائه شده از سوی این مرکز برای زنان کارآفرین غیرهدفمند و بدون بازدهی بوده این در حالی است که پرداخت این تسهیلات با وثیقههای سنگین بانکی همراه بوده و این خود بسیاری از کارآفرینان را با مشکل مواجه کرده است و آمارهای ارائه شده از سوی صنایع دستی در این خصوص نیز متاسفانه میتوان گفت بیشتر غیرواقعی است.
درخشان در ادامه میگوید: در صورتیکه پشتیبانی برای فضاسازی و بسترسازی اشتغال زنان سرپرست خانوار مناسب باشد، برای راهاندازی کارگاههای آموزشی، بیشتر مناطق کشور از استاد کارها و نیروی انسانی متخصص برخوردارند و می توان با استفاده از این نیروها بسیاری از زنان سرپرست خانوار را در مشاغل مختلف آموزش داد.
وی افزود: برای ایجاد محیط کاری مناسب در حال حاضر از استادکاران ماهر استفاده نمی شود و متاسفانه ضوابط جای خود را به روابط داده است که با وجود این مسائل اهداف حوزه کارآفرینی نیز به نتیجه نهایی نخواهد رسید.
وی در ادامه گفت : ۱۵ سال است در این حرفه مشغول به کار هستم و تا بدین لحظه به واسطه این هنر موفق بودم و از شکست خوردن به خاطر وجود تنوع رنگ های شادی که در این حرفه است ناامید نشدم و هرشکست درِ امیدی را به رویم باز کرده که به خود اجازه دادم این هنر ایران زمین را به سایر زنان کشورم برای زنده ماندن انتقال دهم.
• برای صادرات تولیدات خود نیازمند حمایت دستگاههای ذیربط هستیم
سمیه کابوسی بانوی جوان دیگر است که در روستای «شاهکوه» شهرستان گرگان زندگی میکند ویکی از کسانی است نام این روستا را در کنار سایر زنان روستا به اسم زنان سیاه دوزی به ثبت ملی رسانده است، بانویی کارآفرین با مدرک سیکل است که با شرکت در کلاس آموزش در بین بزرگان روستایشان با این شغل آشنا شده و هم اکنون با بهرهگیری از نوآوری و خلاقیت در بافت سیاه دوزی برای خود و اطرافیانش کسب و کاری به هم بزند.
وی میگوید که با کمک دهیار و زنان روستا یک تعاونی راهاندازی در حرفه سیاه موفق و به خودکفایی و همچنین کارآفرینی برای زنان سرپرست خانوار شده ایم ضمن اینکه حدود ۱۳۰ نفر نیز به صورت غیرمستقیم با این تعاونی همکاری دارند.
وی با بیان اینکه، تبلیغات در فضای مجازی و شبکههای اجتماعی سهم بسیار مهمی در شناساندن محصولات آنها به بازار مصرف داشته است، افزود: در حال حاضر سیاهدوزی ما با برند شاهکوه سفلی در بازار جا افتاده است.
این بانوی کارآفرین در خصوص اینکه چه درخواستی دارد، گفت: در حال حاضر پس از بازدید گردشگران خارجی از روستای شاهکوه سفلی برای این تولیدات مشتریان خارجی نیز داریم اما از توان لازم برای ارسال تولیدات خود به اروپا و سایر کشورهای دور به دلیل نداشتن کارت بازرگانی برخوردار نیستیم.
دهیار روستای شاهکوه سفلی گفت: به طور حتم در جامعه امروز مهارت آموزی و اشتغالزایی یکی از مهمترین مشکلات زنان سرپرست خانوار است.
زینب میراحمدی در گفتگو با فریبا مسکنی خبرنگار بازار کسب و کار اظهار داشت تمام زنان این روستا در جهت نگه داشتن سنت سیاهدوزی مشارکت دارند تا جایی که یکی از قدیمهای روستا که مهارتش بیشتر از سایرین است درصدد احداث آموزشگاهی برای ارائه آموزشهای مهارتی صنایع دستی تولیدی به زنان روستا میباشد.
وی گفت : برای حمایت از تولیدات صنایع دستی روستا، تا کنون دو شرکت تعاونی روستایی را به ثبت رساندهایم تا بتواند کمک به اهالی روستا در این خصوص باشد.
وی ادامه داد: تولیدات این روستا زبان زد کل کشور است که حتی خارج از کشور متقاضی دارد و زنان روستا صرفاً بر اساس سفارشات دریافتی، اقدام به تولید محصول میکنند.
• اقدامات پراکنده حمایتی از زنان کارآفرین و سرپرست خانوار قابل پایش و رصد نیست
فاطمه محمدبیگی رییس فراکسیون جمعیت و حمایت از خانواده مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: در حوزه طرح مسائل زنان، در مدتی که بعنوان نماینده مجلس در این کارگروه هستم و در جلسات شرکت می کنم، متوجه خطای راهبردی شدم و آن نوع نگاه به حوزه زنان است.
فاطمه محمدبیگی افزود: صرفا با ارائه تسهیلات و تزریق بودجه بحث توانمندی زنان جامعه مرتفع نمی شود بلکه نیازمند پیوست فرهنگی و اجتماعی و شناسایی درگاههای اصلی مشکلات زنان است.
• در دورههای گذشته معاونت زنان و خانواده در رفع معضلات زنان موفق نبوده است
رییس فراکسیون جمعیت و حمایت از خانواده مجلس شورای اسلامی، معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری را متولی اصلی حوزه زن و خانواده در کشور دانست و در عین حال اذعان کرد: در دورههای قبلی این معاونت تعریف عملیاتی مناسبی از این معاونت به شکل ستادی تعریف شده تاکنون دیده نشده است ونتوانسته به شکل موثر در رفع معضلات زنان سرپرست خانوار و زنان کارآفرین موفق و تاثیرگذار باشد.
• ایجاد صندوق ضمانت سرمایه گزاری برای زنان بی سرپرست
معاون توسعه وکار آفرینی واشتغال اداره کل تعاون کار گفت: در این طرح تسهیلات روستایی وعشایری که از سال ۹۷ آغاز شده جز ۳ استان بودیم که بانوان در استفاده از این تسهیلات مشارکت داشتند.
موسی بیباک در گفتگو با حمیدرضا محمدیاری خبرنگار بازار کسب و کار اظهار داشت: ۱۴۵۷ طرح به مبلغ ۳۲ میلیارد و ۳۰۰ میلیون تومان به بانک معرفی شدند که از این تعداد ۸۷۹ طرح به بیش ۱۷ میلیارد تومان طرح شان مورد تائید قرار گرفت.
بی باک افزود: از این ۸۷۹ نفر ۲۲۷ نفر زنان سرپرست خانوار هستند یعنی چیزی حدود ۳۰ درصد از متقاضیان را زنان سرپرست خانوار در مشاغل خانگی تشکیل می دهند که مبلغ ۴ میلیارد و هشتصد میلیون تومان سقف تسهیلات دریافتی توسط این قشر برای ایجاد اشتغال خانگی بوده است.
وی گفت: میزان سقف ایت تسهیلات برای هر طرح حداقل ۲۰ میلیون و حداکثر ۱۰۰ میلیون تومان و بستگی به نوع طرح ارائه شده از سوی متقاضی دارد.
معاون توسعه و کارآفرینی اداره کل تعاون و کار ورفاه اجتماعی گلستان گفت: به تازگی موفق به دریافت مجوز ویژه صندوق ضمانت سرمایه گزاری برای طرحهای کوچک و اشتغال زا برای زنان بی سرپرست و بد سرپرست خانوار در استان را دریافت کردهایم که وظیفه این صندوق ارائه ضمانت بانکی برای دریافت تسهیلات بانکی توسط زنان سرپرست خانوار را تسهیل می کند.
به نظر می رسد استاندار محترم گلستان و معاونت زنان و خانواده استانداری ، با دقت و توجه بیشتری به این امر وارد شده و ضمن تداوم حمایت از این قشر زحمت کش با توسعه کسب و کار خانگی ، محلی و روستایی به عنوان بستر مناسبی برای کسب درآمد اقشار مورد نظر ، راههای شکوفایی این اقتصاد مولد را هموار نمایند .
با توجه به شعار دولت کار و کرامت این قشر مستحقترین گروه برای ارائه خدمات اداری و بانکی با تسهیلات ارزان می باشند.
بدیهی است روزنامه کسب و کار پارس به عنوان پیگیر مطالبات این اقشار منتظر اقدامات اجرایی مسئولان محترم استانی و انعکاس آن است .
دیدگاهتان را بنویسید