×
×

توان دفاعی و نظامی ایران به روایت آمار؛
از پهپاد موشک‌انداز تا پرتاب ماهواره‌بر

  • کد نوشته: 51644
  • ۱۴۰۲-۱۱-۱۵
  • ۰
  • به گزارش بازار کسب و کار آنلاین؛ این دولت از ابتدای فعالیت خود تاکنون موفق شده در حوزه های پهپادی و ماهواره ای با بهره گیری از توانمندی متخصصان داخلی مرحله تازه‌ای از نوآوری را دنبال کرده و آن را به نتیجه برساند.
    از پهپاد موشک‌انداز تا پرتاب ماهواره‌بر
  • تبلیغ هدفمند

    از اقداماتی که در دولت سیزدهم به جد در دستور کار قرار گرفته نوآوری، خودکفایی، احیا و بازسازی تجهیزات دفاعی و نظامی کشورمان است که امروز شاهد ساخت ماهواره بر، الحاق انواع پهپادها، شناورها و دیگر تجهیزات دفاعی و نظامی به‌روز نیروهای مسلح کشورمان هستیم.

    به گزارش بازار کسب و کار آنلاین؛ این دولت از ابتدای فعالیت خود تاکنون موفق شده در حوزه های پهپادی و ماهواره ای با بهره گیری از توانمندی متخصصان داخلی مرحله تازه‌ای از نوآوری را دنبال کرده و آن را به نتیجه برساند.

    با پشتکار و تلاشی که امروز وزارت دفاع و سازمان صنایع هوایی در پیش گرفته، در حوزه ساخت سلاح به دستاوردهای مهمی، همچون ماهواره بر، تجهیزات نظامی و هواپیمای جنگی دست پیدا کرده است تا جائیکه که صدها فروند انواع پهپادهای راهبردی، رزمی، شناسایی، انهدامی و راداری در همین چند سال اخیر با حجم انبوه از نظر تعداد و تنوع به ارتش جمهوری اسلامی ایران اضافه شده است.

    در این مطلب ضمن مرور دستاوردهای صنعت دفاعی ایران طی سال جاری به بخشی از این موفقیت ها اشاره می شود:

    در بهمن ماه ماهواره تحقیقاتی – ایرانی ثریا به فضا پرتاب شد که رکورد جدیدی در ارتفاع پرتاب (۷۵۰ کیلومتری) به ثبت رسید. این ماهواره تحقیقاتی جزو ماهواره‌های سبک‌وزن است که کار ساخت صفر تا ۱۰۰ آن را متخصصان داخلی پژوهشگاه فضایی ایران انجام داده اند.

    ثریا به وسیله ماهواره‌بر «قائم ۱۰۰» ساخت نیروی هوافضای سپاه به فضا پرتاب شد. وزن این ماهواره نزدیک‌به ۵۰ کیلوگرم و ابعاد آن کمتر از یک متر مربع است.

    پیش از این نیز ماهواره‌بر «سیمرغ » پنج پرتاب تحقیقاتی به فضا داشته است و در روز هشتم بهمن ۱۴۰۲ این ماهواره بر با سوخت مایع دو مرحله‌ای که در وزارت دفاع ساخته شده است در ششمین پرواز خود توانست همزمان سه ماهواره شامل مهدا یک ماهواره ۳۲ کیلوگرمی از سری ماهواره‌های سبک وزن پژوهشگاه فضایی ایران، نانوماهواره کیهان ۲، از سری ماهواره‌های مکعبی شرکت صاایران با وزن کمتر از ۱۰ کیلوگرم و نانوماهواره‌هاتف ۱ از سری ماهواره‌های مکعبی شرکت صاایران با وزن کمتر از ۱۰ کیلوگرم را به فضا پرتاب کند و در مدار قرار دهد.

    ماهواره‌بر «سیمرغ» در ششمین پرتاب تحقیقاتی خود توانست با تزریق چندگانه ماهواره‌ها، دریچه‌ای جدید در پرتاب‌های فضایی کشور باز کند. این پرتاب موفقیت‌آمیز یازدهمین پرتاب فضایی موفق در دولت سیزدهم است.

    همچنین در بهمن ماه امسال انبوهی از پهپادهای راهبردی رزمی، شناسایی، انهدامی و راداری طراحی و تولید شده توسط وزارت دفاع با همکاری ارتش و با حضور امیر سرلشکر سید عبدالرحیم موسوی فرمانده کل ارتش جمهوری اسلامی ایران و امیر سرتیپ محمدرضا آشتیانی وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح به ارتش الحاق شد.

    در این مراسم، انواع پهپادهای راهبردی چند منظوره ابابیل ۴، ابابیل ۵ با قابلیت اجرای انواع ماموریت های شناسایی، مراقبت، جنگ الکترونیک، جمع آوری اطلاعات سیگنالی، رزمی، همچنین پهپادهای آرش و باور با قابلیت اجرای ماموریت انهدامی، دور برد و نقطه زن و نیز پهپاد جت کرار با قابلیت اجرای انواع ماموریت های هدف، رزمی و رهگیر هوایی به سازمان رزم ارتش جمهوری اسلامی ایران ملحق شد.

    پهپادهای تحویلی ضمن ارتقا، به سامانه های خود حفاظتی و ضد جنگال، ناوبری چندگانه بومی و تسلیحات هوشمند نقطه زن تجهیز شده و دارای قابلیت ویژه و روز آمد در بهره گیری ترکیبی با سایر سامانه های سلاح و عملیات شبکه محور هستند.

    همچنین جدیدترین دستاوردهای مهم ارتش ایران در ۳۱ شهریور ۱۴۰۲ در حوزه زمینی، پدافند هوایی، نیروی هوایی، دریایی به نمایش گذشته شد.

    در حوزه تجهیزات نیروی زمینی ارتش سامانه مجید، سامانه ارتباطی، سامانه جهت‌یاب، سامانه جمر V/UHF، سامانه الینت، کیان ۸۰۰ پلاس، کیان ۷۰۰، کیان ۶۰۰، خودرو شناسایی رزمی صیاد حامل موشک تاو، کیان توپکش حامل توپ ۱۵۵ م م، تانک ذوالفقار نسل ۳، تانک تیام، سلاح تک تیرانداز ۱۴/۵ م م شاهر و سلاح اخگر به نمایش درآمد.

    توپ ۵۷ م م دولول بهمن، خودرو ضد گلوله روینتن، ایسوزو GSM، هارد تاپ GIS، ارس محمول شیلتر مخابراتی، آمبولانس زرهی، سامانه سیار اتاق عمل، سامانه سیار آزمایشگاه، سامانه سیار دندانپزشکی، هارتاپ سیستم‌های پزشکی، پهپاد مهاجر۶، پهپاد مهاجر۴، پهپاد ابابیل ۴، پهپاد آرش و امین، خودرو ایستگاه کنترل زمینی، موشک فتح ۳۶۰ و موشک فجر ۵ از دیگر دستاوردهای حوزه دفاعی نیروی زمینی ارتش بود که به نمایش گذاشته شد.

    همچنین ساخت و الحاق تانک‌برهای فوق سنگین به نیروی زمینی ارتش، ساخت و تولید پل Pmp شناور و هجومی کاملا بومی توسط گروه ۴۲۲ مهندرسی رزمین نیروی زمینی از دیگر دستاوردهای این نیرو است.

    در حوزه تجهیزات نیروی پدافند هوایی ارتش که در ۳۱ شهریور ۱۴۰۲ و در آغاز هفته دفاع مقدس به نمایش گذشته شد رادار سامانه موشکی تلاش، سکوی پرتاپ سامانه موشکی تلاش، رادار سامانه ۱۵ خرداد (جوشن)، سکوی پرتاب سامانه ۱۵ خرداد، صیاد تک خودرویی، موشک صیاد۳و۴، خودروی TM سامانه دماوند بود.

    همچنین موشک اس ۲۰۰ منصوب بر روی سکو، رادار هادی سامانه مرصاد، رادار کاوش سامانه مرصاد، سکوی پرتاب فایر از کن مرصاد ۱۶، سامانه موشکی دزفول، سامانه موشکی نواب، سامانه مجید، رادار کاشف، رادار جلیلوند، سامانه راداری کاوش، سامانه MSSR، سامانه تروپو ارتباطی، سامانه ارتباطی مفتاح، پهپاد کرار و پهپاد انتحاری از دیگر تجهیزات به روز نیروی پدافند هوایی ارتش بود که به نمایش گذشته شد.

    همچنین پهپاد کرار با مجهز شدن به موشک مجید از دیگر دستاوردهای جدیدی بود که به نیروی پدافند هوایی ارتش ملحق شد و توان رزم این نیرو را بالاتر برد.

    یکی دیگر از دستاوردهای نیروهای مسلح، موشک نقطه زن فاتح ۳۱۳ با برد ۵۰۰ کیلومتر است که توسط دانشمندان، محققان و متخصصان افتخار آفرین سازمان صنایع هوافضای وزارت دفاع با بهره گیری از توانمندی های داخلی و فناوری بومی طراحی و ساخته شده است.

    در طراحی موشک فاتح ۳۱۳ که نوع جدیدی از موشک های سری فاتح به شمار می رود، علاوه بر سبک سازی بدسنه آن، نسل پیشرفته ای از پیشرانه های سوخت جامد مرکب و سنسور که با دانش بومی طراحی شده، به کار گرفته شده است. در آزمایش پروازی انجام شده ، توانمندی سیستم های جدید بومی نصب شده در اصابت به هدف به اثبات رسیده است.
    پهپاد آموزشی سفیر، پهپاد مهاجر ۲، پهپاد کمان ۲۲، موشک فکور ۹۰ هواپایه، موشک قادر هواپایه، موشک ستار و قائم، بمب هوشمند قاصد، پاد جنگ الکترونیک صحاب و شاهین، سامانه اخلالگر باند V/UHF از جمله تجهیزات نیروی هوایی ارتش بود که در روز ۳۱ شهریورماه به نمایش درآمد.

    از دیگر دستاوردهای جدید وزارت دفاع و الحاق آن به نیروی هوایی ارتش، ساخت و تولید هواپیمای جت آموزشی یاسین با طراحی کاملا ایرانی بدون مشابه در جهان و مبتنی بر نیاز آموزش خلبانی است.

    این هواپیما دارای صندل پران ایرانی با قابلیت ایجکت در ارتفاع و سرعت صفر است. قابلیت حمل سلاح و به کارگیری در عملیات های پشتیبانی نزدیک هوایی را دارد. همچنین با تولید این هواپیمای آموزشی امکان جذب و آموزش دانشجویان خلبانی دیگر کشورها و ارز آوری برای کشور فراهم شده است.

    از دیگر دستاوردهای مهم در این زمینه تولید هواپیمای ترابری «سیمرغ» است که در حوزه تجاری و ترابری، نظامی، امداد رسانی در حوادث غیر مترقبه و انجام مأموریت های تاکتیکی قابلیت دارد.

    در حوزه تجهیزات نیروی دریایی ارتش شیلتر مخابراتی، سامانه پرتاب موشک برد بلند ولایت ۳، اژدر مارک۴۶، اژدر اکسیژنی، اژدر الکتریکی، مین صدف، مین انفطار، مین کوسه، پهپاد باور ۵، پهپاد آرش، پهپاد صادق، پهپاد ابابیل ۵، پهپاد چمروش، پهپاد یسیر، پهپاد هما، زیر دریایی مرطوب السابحات ۱۵ نیز از دیگر تولیدات دفاعی کشورمان است که در هفته دفاع مقدس امسال به نمایش گذاشته شد.

    از دستاوردهای دیگر این نیرو، دستیابی به شناور بدون سرنشین کنترل از راه دور ROV است که دارای قابلیت شناسایی، کشف و انهدام مین های لنگردار و کف خواب، قابلیت حمل محموله جهت پاکسازی و انهدام مین است. شناور ROV تا ۲۰۰ متر عمق توان عملیات و ۲۴ ساعت مداومت دریانوردی دارد و برای انهدام انواع مین‌های دریایی به‌کار گرفته می‌شود.

    پهپاد چمروش ۴ با قابلیت عمود پرتاب از دیگر دستاوردهای نیروی دریایی است که می‌تواند به راحتی از انواع شناورهای نیروی دریایی به پرواز درآمده و مأموریت‌های محوله را انجام دهد.

    یکی دیگر از دستاوردهای مهم و راهبردی نیروی دریایی ارتش دستیابی به فناوری ساخت ناوشکن است که تازه ترین و مجهزترین آن ساخت ناوشکن دیلمان است که در آذرماه ۱۴۰۲ به نیروی دریایی ارتش الحاق شد.

    دیلمان محصولی از ناوشکن‌های کلاس موج است که ناوشکن جماران، نخستین محصول از این خانواده به شمار می‌رود که در سال ۱۳۸۸ با حضور فرمانده معظم کل قوا به ناوگان جنوب نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران ملحق شد.

    ناوشکن‌های کلاس موج ناوشکن‌هایی با طول ۹۴ متر، عرض ۱۱ متر و وزنی بین ۱۳۰۰ تا ۱۵۰۰ تن محسوب می‌شوند که نخستین موج تولیدشده، جماران بود البته تجهیزات جماران در سال‌های بعد تغییرات زیادی یافت و ارتقا پیدا کرد. جماران در زمان رونمایی، مجهز به موشک کروز ضد کشتی، توپ دریایی، اژدر، موشک‌های پدافندی و سامانه راداری سه‌ بعدی بود.

    نخستین وجه تفاوت ناوشکن دیلمان نسبت به دیگر ناوشکن‌های کلاس موج، طراحی جدید دکل است؛ دکل این ناوشکن برخلاف دیگر ناوشکن‌های کلاس موج از طراحی چهار وجهی و یکپارچه‌ای برخوردار است.

    رادار ناوشکن دیلمان، از نوع آرایه‌ فازی و به‌روزترین و پیشرفته‌ترین رادار نصب شده روی ناوشکن‌های ایرانی است که قابلیت کشف و رهگیری اهداف سطحی و هوایی مانند هواپیما، پهپاد، بالگرد، شناورهای سطحی و هدایت موشک‌های سطح به سطح و موشک‌های پدافندی را دارد.

    مزیت اصلی این رادار نسبت به رادار عصر ناوشکن جماران و دماوند و رادار AWS دیگر ناوشکن‌های کلاس موج، غیر چرخان بودن آن است که باعث می‌شود اجزایی از ساختار رادار حذف شود که همین موضوع باعث تسهیل موضوع تعمیر و نگهداری رادار و کاهش هزینه‌های مربوطه می‌شود.

    دستاورد جدید دیگر که دی ماه به نیروی دریایی سپاه ملحق شد، شناور گشتی رزمی ابومهدی المهندس مبتنی بر نیازهای عملیاتی نیروی دریایی سپاه بود که توسط جوانان متخصص داخلی و با همکاری شرکت‌های دانش بنیان طراحی و تولید شده است.

    این شناور رادارگریز، قابلیت حمل و فرود و برخاست پهپاد عمودپرواز (VTOL) و امکان پرتاپ پهپاد رزمی در روز و شب را داد. این شناور برای دفاع هوایی و مقابله با اهداف متخاصم، مجهز به سامانه کشف و رهگیری و پرتابگرهای دریاپایه و سامانه‌های خودکار و نیمه خودکار توپ‌های ۲۰ میلیمتر و ۳۰ میلیمتر است.

    ناور شهید ابومهدی المهندس برای انهدام اهداف سطح متخاصم نیز مجهز به پرتابگر موشک‌های کروز سطح به سطح ترکیبی (از ۳۵ تا ۷۵۰ کیلومتر) است. این شناور مجهز به فضای پزشکی و تجهیزات کامل امدادی است.

    همچنین شناور ذوالفقار موشک انداز، شناور عاشورا با موشک انداز پدافند هوایی کوثر، شناور عاشورای اژدرافکن، شناور شناسایی رزمی مرصاد، شناور آتش خوار ساحلی، شناور طارق موشک انداز سطح به سطح برد متوسط و شناور عاشورای فرماندهی با بدنه کربن از دیگر تجهیزاتی است که به توان نیروی دریایی سپاه الحاق شده است.
    البته این تجهیزات گوشه ای از توانمندی های نیروهای مسلح کشورمان است که در معرض دید عموم و جهانیان گذاشته شده است.

    به طور قطع الحاق تجهیزات به روز موجب ارتقای قابل ملاحظه‌ای در توان رزم نیروهای زمینی، پدافند هوایی، هوایی و دریایی می شود تا آنها بتوانند ماموریت‌های خود را به بهترین نحو انجام دهند.

    از طریق طراحی و تولید اقلام مورد نیاز صنعت دفاعی کشور، امروز تقویت توان بازدارندگی در مقابل دشمنان رویکردی است که این دولت توانسته در عرصه صنایع نظامی در پیش گرفته و موفق شده تا سپاه و ارتش را در حوزه‌های رزمی اعم از زمینی، دریایی و هوایی مستحکم کند از سوی دیگر بومی‌شدن صنعت نظامی و خودکفا شدن در تجهیزات دفاعی و ماهواره برها نشان‌دهنده ناکامی غرب در تحقیر ملت ایران و تضعیف روحیه کار و امید در کشور است.

     

    منبع: بازار کسب کار آنلاین

    اخبار مشابه

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *